Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zbyt duże spalanie w 1.1??!
Autor Wiadomość
Kriss
Gość
Wysłany: 2008-09-17, 18:24   

Zdejmuje te gumowy kondon z gaźnika i przy dodaniu gazu widzę, że rozpylana jest mgielka, jesli będzie chodził na ssaniu będzie się tam lałdu full paliwa. Pozatym jeszcze są obroty silnik, na ssaniu bedą podwyższone na biegu jałowym, jak będzie pracował bez ssania to na jałowym będzie pracował wolno.

g-olab
Gość
Wysłany: 2008-09-17, 20:07   

ja kiedys walczylem ze saniem w 1.3 na gazie, problem polegal ze sie nie wylaczalo, obroty byly ok, ale bryka zamulala strasznie i zachowywala sie jak by chcial zrobic kupe a nie mogla ;p, spalanie tez bylo wieksze, najlatwiej sprawdzic w taki sposob ze sciagasz tego gumowego kondoma z gory ;p, i popatrz przy dodawani gazu czy ta blaszka sie otwiera ta nad przepustnica, ja pamientam ze mi sie nie otwierala wiec wywalilem ja :)i wszytko wrocilo do normy, tyle ze nie bylo ssania ;p

P.S. po wyjeciu tego gowna na gazie zachowywal sie normalnie, na bezynie nie sprawdzalem :)

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-06-08, 11:32   

Witam Panowie, mam pytanie, jakie macie spalanie w swoich 1.1?
Moj przy średnich trasach ~20km przy predkości 80-100km/h pali 7-7,5l. Dodam że jeżdżę dość dynamicznie, ale nie non stop z gazem w podłodze, nie przekraczam 4000obr, nie wożę pasażertów ani bagażu.
Ssanie wyłącza sie po jakiejś minucie.
Może by mnie to nie dziwiło, bo"ten typ pewnie tak ma" ale qmpel ma Vw Polo z tym sammym silnikiem, i jemu pali 4,5-5l/100km z gazem w podłodze! Tyle, że on ma coś mocno skręcone bo wiecej jak 110km/h mu nie pojdzie.
Czyżbym miał zbyt wysoki poziom paliwa w gaźniku? A może to aerodynamika traba ma aż taki wpływ? ;)

grubas
Gość
Wysłany: 2009-06-08, 12:47   

Mój benzyny pali na trasach do 30 km z jednym pasażerem przy podobnych prędkościach może troszkę niższych 70-90 km/h 7-7,5 litra benzyny. A na LPG 8-8,5 litra. Po mieście 8-9 benzyny, LPG 10 litrów. Jeżdżę przeciętnie, czasami się coś wyprzedzi np. ciągnik :P

Eagle
Gość
Wysłany: 2009-06-08, 14:05   

Hajs, a ten kolega to jakiś dobry znajomy, co na pewno Ci kitu nie wciska? Bo jakoś mi się wierzyć nie chcę, że z gazem w podłodze non stop spali poniżej 6L. Mi trab palił na trasie coś 6,5 gazu w trasie, ale bez szaleństw jeśli chodzi o prędkość itd. Aczkolwiek duże znaczenie ma tu chyba zużycie aparatu zapłonowego, gaźnika itd itp.

magik
Gość
Wysłany: 2009-06-08, 16:28   

Podepnę się. Czy ssamie w polówce to nie działa przypadkiem tak że przed odpaleniem wciska się pedał gazu co powoduje przelanie komory? Zrobiłem tak kiedyś przez przypadek że wcisnąłem kilkukrotnie pedła gazu i poczułem woń benzyny. Po za tym mój trabant nie ma większych obrotów na zimnym silniku. Z resztą do niedawana jeżdziłem też starym VW polo z takim samym silnikiem i tam też było tak ze nie wykazywał większych obrotów na zimnym. Jak to jest? Czy mogę wywnioskować że coś mi nie działa ? Nie mam ogólnie problemów ze spalaniem. 6,5 litra spala w trasie. Jedynie muszę podjechać na czyszczenie gaźnika bo samochód długo stał i lekko pływają obroty

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-06-08, 18:53   

Magiku, wciskając gaz w polówce uruchamiasz takie dźwigienki, które przymykają klapkę od ssania. Owszem, pompka przyspieszenia wtryśnie trochę benzyny w gardziel, ale na poziom paliwa w gaźniku ma to znikomy wpływ(poziom sie troszke obniży)

Eagle, to dobry qmpel, sam z nim jeździłem to widziałem jak jezdz, po kilkunastu klilometrach ostrej jazdy zapytałem, ile razy już wymieniał przeguby :D Mowił ze ani razu heh

Tzn. ten jego gaźnik jest deczko inny niż nasz, ale żeby to miało aż taki wpływ?
Generalnie: Czym regulować spalanie? Śruba składu mieszanki nastawić uboższą? A jakby pływak o 0,5mmmm opuścić?

A 7 litrów to innemu koledze pali Carisma 1,8 125KM ...

Bartolomek (BZ)
Gość
Wysłany: 2009-06-08, 19:39   

Moje Yugo 0.9 poniżej 8 litrów gazu nie schodzi. Ale pociskam mocno. I nie przejmuję się, bo gaz po 1.50 w Łodzi stoi :D

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-06-08, 21:10   

Nawet mnie nie denerwuj :D
Teraz to by sie LPG szybko zwrócił, ile za zwykła instalacje trzeba dać? BLOS dużo droższy jest?

Eagle
Gość
Wysłany: 2009-06-08, 22:19   

Akurat większa pojemność nie musi oznaczać dużo większego spalania i śmieszą mnie ludzie, którzy np twierdzą, że im "1.6 pali 10 w mieście, to Trabant 1.1 powinien palić 5":D .
Regulację najlepiej przeprowadzić na analizatorze spalin, u mnie w mieście to koszt chyba koło 50-60zł.

Magik-ssanie w 1.1 działa na tej zasadzie, że jest sprężynka która pod wpływem ciepła/zimna się rozszerza/kurczy i włącz/wyłącza ssanie. Często ten element ulega uszkodzeniu.
Co do przelania komory, to sprawdziłbym gaźnik według opisu Wartborginiego, bo możliwe że masz coś nie tak, zawór iglicowy albo coś innego.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi