Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyjmowanie szyb
Autor Wiadomość
ADAM ZAWACKI
Gość
Wysłany: 2009-06-05, 20:31   

Witajcie,
Właśnie kupiłem Trabanta 601 i chcę go doprowadzić do jak najlepszego stanu.Mam dwóch kolegów, ktorzy będą mi pomagali. Każdy zajmie się czymś innym. Mnie w udziale przypadło malowanie. Chcę to zrobić jak najlepiej. Mam do dyspozycji pistlet i garaż. prosze tylko o dwie rady: jaką użyć farbę i jak wyjąć wszystkie szyby aby ich nie uszkodzić. Głównie chodzi mi o przednią i tylną. Z pozostałymi chyba nie będzie problemów. Proszę o rady.

mateusz105l
Gość
Wysłany: 2009-06-05, 20:36   

Jedna osoba przytrzymuje na zewnątrz szybę rękoma, żeby nie poleciała gdzieśtam, a Ty włazisz do środka i zapierasz się butami o ową szybę i wypychasz. Powoli, nienerwowo. Najlepszy rozmiar buta do takich operacji to 44 i w górę :-)

Wilu
Gość
Wysłany: 2009-06-05, 21:29   

Możesz od środka włożyć między uszczelkę, a rant otworu okiennego coś, co ustawi uszczelkę pod odpowiednim kątem np. świetnie nadaje się do tego milion klamerek do bielizny. Wtykasz milion klamerek jedna obok drugiej naokoło uszczelki, smarujesz dodatkowo uszczelkę czymś na poślizg np. płynem do mycia naczyń i ryzyko uszkodzenia szyby przy wypychaniu spada do zera. Warto dodać, że użycie klamerek jest moim własnym, autorskim pomysłem i nie widziałem, żeby ktoś na świecie wyjmował szyby przy użyciu klamerek, więc mam z tego tytułu wielką satysfakcję.

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-06-05, 21:49   

Zamiast klamerek można pod rant uszczelki wcisnąć sznurek. Potem jeden wypycha a drugi asekuruje żeby nie wypadła na glebę. Przednia i tylna może posiadać klin, który po prostu trzeba wyjąć z obwodu uszczelki i będzie można wyjąć. Ja zastanawiałem się nad zaopatrzeniem się w przyssawki szklarskie właśnie do szyb, pracowałem na takich w warsztacie i cholernie ułatwia to pracę.
Co do pytania o to czym malować. Są lakiery tańsze i droższe, jeśli masz gdzieś w okolicy jakąś mieszalnie to tam pójdź i poproś o pomoc. Najważniejsze jest wg. mnie to abyś podkład i zasadniczy lakier kupił tego samego producenta w tym samym systemie. W ten sposób unikniesz niespodzianek w postaci kiepskiego krycia czy wzajemnej niechęci powłok czyli po porostu odpadania. Jeśli będziesz miał pytania odnośnie jak malować to przeszukaj forum, temat był poruszany. Jeśli bardziej chcesz zgłębić temat to poczytaj to forum. Miłej lektury.

GrzegorzG(Greg)
Gość
Wysłany: 2009-06-06, 10:39   

Wyjęcie szyby to nie problem. Otwieram boczne okno jedną ręką przytrzymuje od zewnątrz, drugą uderzam od środka, to samo z drugiej strony.Do tylnej dobrze mieć pomocnika, ale ja sobie sam dałem rade. Troche gorzej z włożeniem jej zeby uszczelki nie uszkodzić. Sznurka nie polecam, lepszy jest kabel, najlepiej gumowy i odpowiednio giętki, lub linka bez splotów plastikowa (np. do wieszania prania)

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-06-06, 13:18   

a jak sie wyciaga przednia szybe z lanosa?

TyMiJaCi
Gość
Wysłany: 2009-06-06, 13:35   

Ja wczoraj wyjołem sam tylną szybę,
Od środka, zaczynałem od prawego dolnego rogu.
Lekko podwarzyłem uszczelkę śrubokrętem a drugą ręką śmiało ale delikatnie wypychałem.
Odskoczyła z rantu i już po sprawie.

GrzegorzG(Greg)
Gość
Wysłany: 2009-06-06, 15:34   

Z Lanosa? Młotkiem :)

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-06-06, 16:13   

tak wlasnie myslalem :)

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2009-06-06, 17:49   

Ewentualnie drutem :P

ADAM ZAWACKI
Gość
Wysłany: 2009-06-06, 18:14   

Dziękuję za rady. Teraz wydaje mi się to proste (po waszych postach). A jak będzie to się zobaczy. Mam nadzieję, że wszystko się uda i nic nie zepsuję.
Jeszce raz dziękuję za pomoc.

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-06-06, 21:01   

Przedniej szyby z lanosa młotkiem ciężko byłoby wyjąć. Klejone szyby potrafią być upierdliwe. Bo ty ją młotem, a ona się kupy trzyma:P Szyby przyklejane tak jak zostało powiedziane drutem. Tylko nie brać tego dosłownie :P

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-06-07, 12:55   

znaczy sie wykroic drutem :) myslicie ze struna bedzie dobra?

mateusz105l
Gość
Wysłany: 2009-06-07, 13:09   

Zawsze można wyjąć za pomocą drugiego lanosa. Tylko się trochę rozpędzić i...

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-06-07, 23:28   

tak, tez myslalem o stluczce :P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi