Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z obrotami [601]
Autor Wiadomość
grubas
Gość
Wysłany: 2009-05-16, 21:45   

Witam wszystkich ponownie. W związku z wolną sobotą pokombinowaliśmy troszkę z linkami. Pojechaliśmy jakieś 500 metrów od domu (żeby mamuśka się nie darła że okna nie może otworzyć :) ) staneliśmy zgasiliśmy silnik, macha w górę, ściągamy grill poluzowałem linkę gazu była napięta, ale z lekkim luzem (tak jak ustawiałem w moim Trabie 1.1). Później odpalamy i czekamy aż się nagrzeje. Po 10 minutach bardzo ładnej i równej pracy zaczęliśmy lekko przegazowywać, obroty lekko spadły i wróciły do ładnej równej pracy, następnie delikatnie ruszyłem przepustnicę ssania dosłownie milimetr i obroty mocno wzrosły, więc z powrotem ją cofnąłem. No to testujemy dalej włączam światła, chodzi przez kilka sekund i gaśnie. No to chcemy odpalić i dupa. Zakładamy grill i pchamy (pomagał nam taki starszy gość ponoć miał 4 Traby i opowiadał jak to 300 km na pękniętym tłoku zrobił :) ) zaskoczył ale na dzień dobry pojawiły się znowu bardzo wysokie obroty dojechaliśmy do domu. Myślimy, myślimy i co się okazało.
Rura między obudową silnika i tłumikiem naciska na linkę ssania, no to zdemontowaliśmy rurę nie całkowicie ale tak aby się z ssaniem nie gryzła (zdjęta z obudowy silnika). Odpalamy i "gitara" chodzi, równo, cicho, można rzec książkowo i to na światłach. No to nic nie pozostało jak się wybrać na jazdy próbne. Po ok 20/25 km obroty nieco wzrosły. Skoczyliśmy tu i tam i co zauważyliśmy jeszcze:
-lekko przerywa przy niższych biegach przy przyśpieszaniu.
-poza tym tak jak wspomniałem obroty wzrosły ale tak że było w miarę przyzwoicie
-do tego jeszcze ciągnie sam (nie wiem czy tak ma być) na 1 i 2 a na trójce też będzie jechał sam bez mojej ingerencji, ale długo nie testowałem bo obroty były dosyć niskie i szkoda było mi silnika
-poza tym nie bardzo miał ochotę odpalać sam z siebie i trzeba było go odpalać z lekkim gazem.

Nie wiem co o tym myśleć, bo na zimno lubi przygasać a na ciepło znowu obroty trochę wzrastają, ale nie tak drastycznie jak wcześniej (na słuch tak z 2-2,5 tys. obr/min). Wydaje się że może pojawia się jednak to lewe powietrze.

Czekamy na dalsze podpowiedzi związane z tematem,
dzięki i pozDDRo.

magik
Gość
Wysłany: 2009-05-17, 07:54   

to że odpala z gazem to może być wina zaworka iglicowego. Po prostu przelewa gaźnik. A jeśli wypadają zapłony.. to wszystko zależy w jakim stanie to auto. Po kupnie to i tak powinno się eksploatacyjne rzeczy wymienić żeby wyeliminować tego typu niespodzianki(kable, świece) Jeśli tego nie zrobiłeś to zacznij od tego wtedy będzie można szukać usterki.
Jak juz odpalił i jeździ- najpierw ustaw zapłon (tylko fachowo! na lampie albo czujniku, z suwmiarką daj sobie spokój) wymyj i przedmuchaj gaźnik, wymień uszczelkę przy pływaku ustaw poziom paliwa (książkowo!) jak to wszystko zrobisz na porządnie to pojedź do fachowca od gaźników i zapomnij o problemie. Ten temat wałkowany był z 1000 razy

Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2009-06-02, 14:55   

Witajcie:)
Mam podobny problem co grubas. Jak silnik się rozgrzeje i wrzucam na bieg jałowy to nabiera mi obrotów w trabancie. Czy problem leży w ustawieniu obrotów???
czekam na pomoc dzięki:))))

magik
Gość
Wysłany: 2009-06-03, 15:57   

może być. Ustaw gaźnik u fachowca i szukaj dalej. Rura gażnik-filtr musi być szczelna.

Arek Mikuła (Miki)
Gość
Wysłany: 2009-06-03, 21:15   

Załóż inny gaźnik(sprawdzony najlepiej z jeżdzącego traba) i sprawdz czy będzie to samo .Jeżeli nie bedzie poprawy to sugerowałbym, że to mogą byc zymeringi na wale ,albo od koła zamachowego lub pasowego.Chyba że masz nt wału z uszczelniaczami wielorowkowymi,które są żywotniejsze ale je też szlak potrafi szczelć.

grubas
Gość
Wysłany: 2009-06-06, 23:28   

Napiszę tylko, że ostatnio z kuzynem postanowiliśmy Traba przegonić. Pojechaliśmy na naszą tarnobrzeską Wisłostradę. w jedną stronę szedł 90 km/h i ni cholery więcej, fakt faktem poluźniłem linkę gazu dosyć mocno więc po prostu był luz i zamiast na całym gazie to lecieliśmy na pół gwizdka. Dymiło okropnie ludzie z przeciwka podziwiali i się trochę śmiali hehe. Gość seicento jak go wyprzedziliśmy zwątpił i trzymał się 200 m za nami. Zjechaliśmy w boczną drogę jadąc powoli dalej okropnie kopcił, coś jakby się wypalał cały syf w układzie wydechowym. Zatrzymaliśmy się zgasiliśmy silnik (tzw. przerwa na peta) i nawet na postoju się solidnie dymiło z wydechu. Odpalanko na pych bo coś z rozrusznika nie chce iść i ogień wracamy. Jechał już znacznie lepiej bo nawet 110km/h. Stanęliśmy na światłach ludzie zasuneli szyby :D, obroty były niskie, aż przygasał. Pojeździliśmy tak jeszcze z 30 km i wszystko gra, przestał kopcić. Tylko teraz poszło w drugą stronę obroty są za niskie. Zapewne to przez to że wykręciliśmy tą śrubę od wolnych obrotów co otwiera przepustnicę (bez świateł chodzi OK). Jednakże musimy sprawdzić czy aby definitywnie mu się poprawiło.
Aha kopcił prawdopodobnie dlatego, że poprzedni właściciel lał za dużo mixolu i jeździł bardzo wolno na działkę, my lejemy 1:50 i lubimy wkręcać się na obroty (oczywiście bez przesady).
PozDDRro i dzięki za wszystkie porady.

Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2009-06-19, 12:13   

Słuchajcie a jakby przykręcić trochę śrubę od przepustnicy co to nabierze niższych obrotów? Bo ja wyregulowałem obroty i nic już nie mogę zrobić ze śrubą regulacyjną obrotów bo już jest na maxa przykręcona. Proszę o pomoc:)
Pozdrawiam trabanciarzy

magik
Gość
Wysłany: 2009-06-20, 07:50   

takimi sposobami nie ustawi się gaźnika. Lepiej wydać 20 40 zł i pojechać do gaźnikowca.

Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2009-07-15, 14:37   

Mam jeszcze dwa pytania:) gaźnik jest w porządku i obroty wyregulowane a może problem mam taki że na wale są pozakładane te półksiężyce i gdzieś może się poprzesuwały bo przy ciepłym silniku nabiera mi lekkich obrotów.
Czy skrzynia biegów z hycomatem miała wolne koło?????????????
Dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi

b-boy trabi
Gość
Wysłany: 2009-07-18, 20:13   

tak pwny na 100% nie jestem ale w hycomat powinna miec no przecież:D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi