Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] AWARYJNE PRZERÓBKA POMOCY!
Autor Wiadomość
ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-05-25, 18:26   

Witajcie,

Muszę zrobić nastepującą rzecz: schować oryginalny włącznik awaryjnych (taki z przezroczystym walcowatym przyciskiem i żarówką świecącym na pomarańczowo) pod kokpit (żeby był niewidoczny) a włącznik typu hebelek (on/off) zamontować gdzie indziej.
Jestem pewien że można to zrobić bardzo prosto (całkowicie po chłopsku - elektryk by się załamał) - a mianowicie wcisnąć na stałe awaryjne, przerwać jeden czy dwa kabelki dochodzące do tego oryginalnego włącznika i połączyć je przez włącznik tybu hebelek.
W żółtym trabie tak sobie zrobiłem i o dziwo działało.
Tym razem jednak nie potrafię wykombinować takowego połączenia.
O ile po włączeniu awaryjnych i odłączeniu w odpowiedniej konfiguracji kabli i zamontowaniu hebelka kierunki działają, tak nie działają już awaryjne i odwrotnie, jesli przez hebelek już działają awaryjne to nie działają kierunki (migają obie strony).
BĘDĘ OGROMNIE ZOBOWIĄZANY JEŚLI KTOŚ ZDRADZI MI NAJPROSTSZY SPOSÓB SCHOWANIA ORYGINALNEGO WŁĄCZNIKA AWARYJNYCH POD KOKPIT (bez zamiany go na inne przekaźniki, korzystając po prostu z tego co jest) I PODŁĄCZENIA GO PRZEZ WŁĄCZNIK TYPU HEBELEK (ON/OFF) TAK BY DZIAŁAŁY ZARÓWNO KIERUNKI JAK I AWARYJNE.

Do oryginalnego przełącznika awaryjnych dochodzą kable:
PO LEWEJ:
czarny
żółtoczarny
czerwony
brązowy
PO PRAWEJ
ZIELONO-CZARNY
ZIELONO-CZERWONY
BIAŁY i BRĄZOWY złączone razem jednym konektorkiem

Jak je przerwać żeby przy na stałe włączonym włączniku awaryjnych działało tak jak opisałem powyżej?
HELP!!!!!

bRq
Gość
Wysłany: 2007-05-26, 02:43   

Najprostszy sposob na ukrycie wlacznika... Odkrecic, zamontowac pod deska :D

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-05-26, 07:30   

bRq - dokładnie tak chcę zrobić! Ale dodatkowo umożliwić jego włączanie switchem...
Pomoże ktoś?

krzysiek G
Gość
Wysłany: 2007-05-26, 07:45   

a sprubój założyć przerywacz awaryjnych od trabpolo i nowych 601 z klawiszowym wyłącznikiem.
W tedy problem z głowy. Zastępujesz tylko klawisz swoim hebelkiem.

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-05-26, 16:38   

zeby zrobic takie podłanczenie potrzebujesz przełancznik (hebelek) który ma miejsce na przełanczanie 2 osobnych obwodów tzn musi mniec 6końcówek od spodu albo 4
to bendzie taki przełaczniczek jak ten tylko zamiast 3 musi mniec 6 wyjsc Przykładowy link i wtedy dwa środkowe wyjscia zlutowujesz ze soba i podlanczasz do nich + (tak aby do jednego i drugiego dochodził prad) dalej obojentnie czy po prawej stronie czy lewej od srodka przylutujesz kabelki od kierónkowskazów tzn do jednej nużki przylutuj kabelek od kierónków z Lewej Strony a do drugiej nuzki przylutuj kabelek od kierónków z Prawej Strony (kabelki od lewego i prawego kierunku niemoga sie dotykac) powinienes to zrozumiec ;) prosciej sie nieda wyjasnic pozdrawiam

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2007-05-28, 20:33   

wszystko fajnie tylko piszcie poprawnie...

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-05-28, 21:19   

Pojechałem do elektrycznego i nie mieli tam włącznika ON/OFF z trzema nóżkami (dwu pozycyjny, nie trójpozycyjny jak zapewne ten na fotce). Facio podrapał się po głowie, sprzedał mi przekaźniczek, narysował jak podłączyć i... ja komplenty debil elektryczny (nie rozróżniam volta od wata) zrobiłem :)
Stary włącznik awaryjnych w pozycji ON na stałe zamknięty pod deską, trzy kable, przekaźnik, + i -, włącznik i działa :)
Wszystko działa miodzio.
Jakby ktoś chciał bardzo to zrobię schemat i opis do tego rozwiązania.

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-06-03, 20:36   

a ja sie podepne :)

jako, że w polo mam burdel z kablami i ciężko do czegokolwiek dojść pytam sie tu :)

jakie cosie trzeba dodać bądź odjąć by w instalacji bez awaryjnych świateł takowe zagościły. dodatkowo uprzedzam iż guziczek będzie gdzieś w okolicach przerywacza.

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-06-19, 19:20   

nikt nie wie :( ?

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2009-06-19, 21:01   

Jot Jot to może lepiej napisz co tak naprawde chcesz a wtedy bedzie mozna ci pomóc. Bo troche to mało treściwe było mimo wszystko.

Co do Zbuka dla zaspokojenia potrzeb i udowodnienia że to naprawde nie jest trudne:
Free Image Hosting at <a href=www.ImageShack.us" />

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-06-19, 22:05   

instalacja w trabie bez świateł awaryjnych

co dodać i co jak połączyć by sie znalazły w trabancie [;

o [;

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2009-06-21, 23:16   

Najlepiej jeśli posiadasz książkę pod tytułem Budowa Trabanta 601 eksploatacja i naprawa schemat jak podłaczyć awaryjne znajdziesz na stronie 197 rysunek 8.36.Jest tam wszystko ładnie opisane chyba i laik który nie ma doczynienia z instalacją elektryczną na co dzień powinien sam to podłączyć.

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-06-21, 23:30   

yogi... kiedy pijemy;] ?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi