Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
czynności obsługowe 1,1
Autor Wiadomość
magik
Gość
Wysłany: 2009-05-21, 12:31   

Czas na zadawanie laickich pytań :-) Mam polo 1,1 od 3 dni no i ogarniam po woli wszystko. Stało nie jeżdzone przez dwa lata. Przeszukałem w tym celu forum ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi. Zacznę od tego mam samochód z b.małym przebiegiem. Chciałbym abyście doradzili w doborze świec. Możliwie jak najlepszych bo silnik jak nowy.Chłopaki piszą że NGK ale jakie ? Tylko benzyna oczywiście. Musze też zmienić olej, obecnie mam castrol (nie wiem jaki teraz), chciałbym przejść na Mobil.Książka podaje klasę lepkości SAE 20 W-40, 20 W-50. Są takie oleje czy teraz już robią co innego ? Poradźcie

arek_353
Gość
Wysłany: 2009-05-21, 14:33   

wlej 10W40 najbardziej optymalny olej przy takim przebiegu i latach
swiece NGK jak najbardziej w kazdym sklepie koles bedzie miał w katalogu
przeczysc sobie odme przed zimą (tą gruche) coby niespodzianki nie było

Kędzior
Gość
Wysłany: 2009-05-21, 15:09   

jak masz zalany castrol to zostań przy castrolu, porządne oleje. Mobil jest raczej średni. A jak chcesz naprawdę dobry olej to pomyśl nad jakimś motulem albo liquy moly. Ale one swoje kosztują a nie wiem czy jest sens lania takiego oleju do tego silnika :) mi na 10w40 trochę głowica się tłukła, nalałem 15w40 i przestała. Gdzieś wyczytałem że do tego silnika najlepszy jest 15w40.

g-olab
Gość
Wysłany: 2009-05-21, 15:33   

Pol syntetyka bym nie lal bo to silnik starszej konstrukcji(prz rzadszym oleju bedzie pewnie glosniejszy i dzwiek bedzie dawal taki jak by mial sie skonczyc :P) zalalbym mu 15w40 castrola. 20w40 jest taki olej i sprzedaje go lotos i nazywa go special, ale to jest chyba tylko dodatek do zageszczania innych oleji.

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-05-21, 16:00   

Jak jest mały przebieg to zdecydowanie oleje w pełni syntetyczne. Olej 10W40 jest dobrym pomysłem. Przekładając z oznaczeń na język ludzki to 10W oznacza możność pracy w temperaturze do -30 stopni Celsjusza, natomiast 40 oznacza temperaturę maksymalną 40 stopni. Do naszego klimatu jak ulał.

magik
Gość
Wysłany: 2009-05-21, 16:02   

Fajnie chłopaki że piszecie. Ale co tu wybrać?. Napiszę jeszcze dzisiaj na jakim oleju jeżdził od nowości

magik
Gość
Wysłany: 2009-05-21, 16:26   

Jeżdżę na Castrol GTX3 15W40.

wnuq
Gość
Wysłany: 2009-05-21, 16:29   

No i pokaż zdjęcia tego autka

p.S.15W40 to olej mineralny.zostań przy takim oleju- o tych parametrach,a firmę możesz dobrać jaką sobie życzysz

magik
Gość
Wysłany: 2009-05-21, 16:37   

o wielkie dzięki Zbukuto on sie wypowaidał w tym temacie? Q
Proszę zdjęcia polówki :-)
Trapolo kombi listopad 1990
Dostałem do niej wszystko: 2 kpl kluczyków,łącznie z fakturą zakupu,kompletem oryg narzędzi i książką obsługi i ..... pełnym bakiem paliwa :-D

Eagle
Gość
Wysłany: 2009-05-21, 16:41   

Krótko mówiąc:
5W40 to syntetyk
10W40 to półsyntetyk
15W40 i 20W40 to oleje mineralne
Jak auto jeździło na mineralce to tak zostaw bo po zmianie na mniej lepki olej możesz spowodować rozszczelnienie silnika.
Tak jak pisał wnuq- firmę możesz sobie wybrać, ważne żeby oznaczenie było takie samo.
Świece rzeczywiście najlepiej NGK. Instrukcja fabryczna podaje Isolator FM 14-175/2,a le chyba takich już nie kupisz :P

Eagle
Gość
Wysłany: 2009-05-21, 16:43   

Śliczna :) Do tego kombi :)

g-olab
Gość
Wysłany: 2009-05-21, 16:50   

10W to polsyntetyk,(pelny syntetyk to 5W40:P) i moze oznacza, moznaosc pracy w temp -30, ale nie zmieni to faktu ze jest rzadszym olejem i moim zdaniem, jak producent zalecil 20W, a ze takich oleji prawie juz ni ma to najlepszym rozwiazaniem jest 15W.

P.S. posiadam nowy samochod(przebieg 17 tys) i leje do niego 15W, bo tak zaleca producent, wiec jezeli ktos skonstrolowal ten silnik to nie strzelil sobie wartosci, tylko zaleca to co jest najodpowiedniejsze dla danego motoru :)

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-05-21, 17:12   

Ładnie kombi. Do czynności obsługowych dorzuciłbym zadbanie o śruby tylnych wahaczy. Z reszta mam wrażenie, że nie muszę przypominać.

g-olab mówisz 15W. Zgaduję, że masz jakiegoś turbodiesla;)

Generalnie zalecanie do trabantowych silników są chyba wszystkie tu wymienione parametry;) Firmę zazwyczaj dobiera się wg. własnych preferencji (np. które logo Ci się podoba). Zmiana na syntetyk owszem jest obarczona ryzykiem, ale cofnięcie się do półsyntetyka nie powinno być problematyczne, a jeśli przebieg jest znikomy to może się udać nawet z syntetykiem. Trabant ma hydrauliczne popychacze, więc po zmianie oleju mogą pojawić się różne dzwięki, ale znów jeśli przebieg jest mały to nie powinno.

magik
Gość
Wysłany: 2009-05-21, 17:28   

Olej w silniku mam nieużywany ale nieużywany od dwóch lat. Na bagnecie czyściutki. Jednak Kędzior go osłuchał wczoraj i mówił że szklankę jedną słychać. Mam nadzieję że jak zmienię na identyczny jaki mam to problem zniknie.

Eagle
Gość
Wysłany: 2009-05-21, 17:43   

Ale w jakim celu zmieniać na syntetyk czy półsyntetyk? Fabrycznie był zalecany 15W40, był lany 15W40 i taki trzeba lać :)
Szklankę? Może kieliszek słyszał pijus jeden?!:D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi