Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Poszycie/Karoseria 601
Autor Wiadomość
CZM
Gość
Wysłany: 2009-04-07, 10:55   

Witam wszystkich po raz kolejny...
I znów zwracam się z pytaniem... Gdyż nie znalazłem żeby był podobny temat. W związku z tym,że zaczynam projekt swojego Traba,proste,że wypadałoby by zdjąć z niego poszycie,żeby zabezpieczyć trochę. Wiadomo,że śruby które tam są mają swoje lata i nie odkręcę ich po prostu... Więc jak najlepiej je zdemontować i jakie zamienniki później zastosować,coś specjalnego macie,czy kwestia tego czym chcę sobie po prostu to zrobić,może coś polecacie...?
Następna rzecz jaka mnie zastanawia to czym najlepiej zrobić jakieś ewentualne jakbym chciał przetłoczenia,poszerzenia i różnego rodzaju stylistyczne części Trabancika...
Z góry dziękuję za poważne odpowiedzi...
Pozdrawiam!

Piegus
Gość
Wysłany: 2009-04-07, 11:41   

Poprostu to weź odrdzewiacz i nie ma siły zebyś nie odkręcił tych srub.

magik
Gość
Wysłany: 2009-04-07, 12:46   

warto puknąć taka śrubkę przed odkręcaniem .Przez śrubokręt najlepiej. Śrubki kupisz ale nie dostaniesz identycznych. Teraz 99 % śrub robi się na krzyżakowy a nie płaski

Goofy
Gość
Wysłany: 2009-04-07, 13:47   

Dobrze wydrap rowek na śrubie z zanieczyszczeń i dobierz śrubokręt pasujący jak najdokładniej - unikniesz uszkodzenia śruby i będziesz mógł przyłożyć większą siłę :)

śrubki nowe mogą być krzyżakowe (jak Ci to nie przeszkadza;) )ale dobrze by było by były one nierdzewne, bo o ile te fabryczne prędzej czy później się odkręcą to z doświadczenia wiem, że "zwykłe" wkręty szybko zardzewieją, a wtedy już będzie spory problem je ruszyć...

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2009-04-07, 15:03   

Będziesz mile zaskoczony rozkręcając Trabanta. Te śrubki będą w całkiem dobrym stanie. Ja rozbierałem mojego po 24 latach od złożenia w fabryce i wszystko szło super. Żadnych problemów. Jak będziesz kupował nowe śrubki do duroplasu przednich błotników to zwróć uwagę, żeby miały narżnięty gwint do samego łba. Większość ma zwoje gwintu na całej długości śruby a przy łbie już nie. Takie nie mogą być bo nie skręcisz duro do szkieletu.

CZM
Gość
Wysłany: 2009-04-07, 17:41   

Właśnie widzę już z zewnątrz,że nie są w stanie takim jak przypuszczałem...
Na te lata.
Ale i tak chyba wypadałoby wkręcić nowe skoro zmieniam wszystko to nie będę wkręcał starych śrub tym bardziej,że podejrzewam,że są to sprawy groszowe...
To mówisz szukać śrubek z pełnym gwintem... Okej,dzięki za radę...
A jak z tą stylizacją?Czym najlepiej mogę go poszerzyć i zrobić jakieś fajne przetłoczenia,czy no po prostu namieszać troszku w stylistyce...? :)

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2009-04-07, 18:40   

A to już są sprawy bardzo indywidualne. Zależy co Ci się podoba, ile masz kasy, ile potrafisz zrobić samemu.
Ja zawsze dążyłem do tego, żeby po remoncie Trabant był jaknajbardziej zbliżony do oryginału. TRABANT JEST PRZECIEŻ PIĘKNY.

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2009-04-07, 20:29   

Zalezy co chcesz zrobic. Poszerzyc caly blotnik czy tylko nadkola. Jak tylko nadkola to mozesz kupic reperaturki blotnikow od gola 1, wyciac poszerzenie i przykrecic. Na to mata szklana z zywica i szpachel. Do zderzakow itd najlepiej uzyc wspomnianej maty szklanej i zywicy.

CZM
Gość
Wysłany: 2009-04-08, 10:15   

MARIAN B.
Zależy co kto lubi,ja wolałbym właśnie Trabanta lekko pozmienianego,ale nie mówię tu o kupię beznadziejnych dodatków,55 "wlotach powietrza" i wiejskiego "tuningu"... Nie mam na razie zbyt dużo forsy,ale chcę zrobić go przyzwoicie i naprawdę się przyłożyć... Potem oczywiście pokazać się gdzieś w realu :)
Nie sztuką jest wpisać na allegro TUNING i do 20zł i heyah! Tuningujemy! ;)
Zakochałem się w obniżce Traba i negatywie!

Sebastian (reafus)
No chciałbym go poszerzyć ogólnie,nadkola na pewno. Mówisz mata,żywica i można sobie formować... Na pewno mi się przyda,dzięki. A z tego co widziałem mata aż taka droga nie jest+żywica chyba też ok.15zł/kg...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi