Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Trabant RWD,jak?
Autor Wiadomość
jarhead
Gość
Wysłany: 2009-03-27, 10:45   

Witam Wszystkich!
Mianowicie jestem szczęśliwym posiadaczem Trabanta i chciałbym,gdyby to było w miarę możliwe posiadać w nim napęd na tylną oś.
I tu moje pytanie.
Czy może bawiliście się w coś takiego u siebie?
A może wiecie jak i co trzeba by było zrobić?
Jaki wkład finansowy musiałbym posiadać...
Co z silnikiem jaki itd.?
Pozdrawiam!

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-03-27, 11:59   

kurde pomysł mi się podoba, w końcu RWD jest jedynym słusznym napędem :)
szczerze mówiąc wydaje mi się troche przykrótki, żeby mu wzdłużnie wrzucić silnik i skrzynię... acz alfa np. miała patenty typu silnik z przodu, skrzynia z tyłu i chodziło o rozkład mas pomiędzy osiami. pozostaje jeszcze silnik umieszczony centralnie jak 911 :)

a swoją drogą to całkiem realnie można by z Wartburgiem podziałać w tym temacie (oczywiście silnik, skrzynia i szpera ze stajni BMW :]) gdzyż jest dłuższy i szerszy i co najlepsze ma pancerną rame - wyobraźcie sobie - Wartburg M353i ;) albo Alpina 353 Turbo ;)
jakby to dumnie brzmiało :) dobra jak wygram w totka to się tym zajmę :]

koszty podejrzewam, że pojdą w dziesiątki tysięcy jeżeli będziesz chciał to zrobić porządnie...

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-03-27, 12:41   

było już w pl kilka projektów z rwd :)
wystarczy dobrze poszukać:)

GrzegorzG(Greg)
Gość
Wysłany: 2009-03-27, 13:17   

http://www.youtube.com/watch?v=2obPdQcLFGo

jarhead
Gość
Wysłany: 2009-03-27, 16:15   

Widziałem ten filmik,ale właśnie chodzi mi o to jak to zrobić...

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-03-27, 17:00   

glupie pytanie jak?

normalnie :]

kupujesz auto ktore ma dobre rwd kupujesz trabanta i mierzysz patrzysz tniesz spawasz toczysz i hybryda gotowa :]

Wilu
Gość
Wysłany: 2009-03-27, 17:37   

Każdy by chciał mieć Trabanta z napędem na tył. A to wcale nie jest takie trudne i kosztowne! Powiedziałbym, że problem zamyka się w paru krokach. Dużo zależy od tego, czy masz 601 czy 1.1. Nie wypowiadam się na temat 1.1, bo nie zagłębiałem się w temacie, ale w 601 rozwiązanie jest proste. Odkręcasz kranik z paliwem, wyciągasz ssanie, kręcisz stacyjką i UWAGA! - nie za dużo tego ssania, bo zalejesz świecę! Jak już się silnik rozgrzeje to puszczasz ssanie i sobie pyrka silniczek, włączasz światła, bo teraz trzeba przez cały rok, odpuszczasz ręczny i teraz uważaj, bo dochodzimy do sedna: chwytasz tę wajchę na prawo od kierownicy (z takim czarnym plastikiem na końcu) i mając naciśnięty pedał sprzęgła, wciskasz ją do końca w kierunku od siebie, a następnie zgodnie z ruchem wskazówek zegara przekręcasz ją w dół.

Bochen
Gość
Wysłany: 2009-03-27, 18:55   

smieszne.

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-03-27, 19:51   

hahaha... przedni naped jest zly i pomysl kolegi mi sie podoba a na wstecznym to kazdy glupi umie. :/

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-03-27, 20:43   

to jest moze i ekstremalne ale nie wiedzialem, ze to istnialo na prawde ;)
Ogloszenie na mobile.de - otwiera sie w nowym oknie

jarhead
Gość
Wysłany: 2009-03-27, 22:09   

Napęd na tył jest...Co tu dużo mówić zajebisty...Jeszcze w Trabiku... :)
A ten Trabi co pokazałeś mi nie zbyt szczerze mówiąc podchodzi,przód i tył zupełnie inna bajka...

Maciej Dendyss
Gość
Wysłany: 2009-03-27, 22:58   

RWD? A dlaczego nie 4WD? kupujesz takie np subaru libero, albo jutsy, przeczepiasz wszystko do trampka bo masz rozstaw/długość w miarę podobną, instalujesz silnik z Swifta gti 100km i śmigasz :D

Jak z takim pytaniem podbijasz na forum, zamiast obadać Kanta/ładę/bmw od kolesia to daj sobie lepiej spokój....

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-03-27, 23:28   

jak to jest w miare podobny rozstaw to ja mam najzdrowszą polówkę świata

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2009-03-27, 23:40   

A zdrowa to ona nie jest :P

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-03-28, 00:16   

bo 4wd to w teren jest spoko a na drogę RDW rządzi. Ja bym się porozglądał po rozwiązaniach technicznych, wymiarach, cenach tylnonapędowców. I nie pchałbym się w archaiczne rozwiązania typu kant/łada ze sztywnym mostem zawieszonym na piórowych resorach! tymbardziej, że w polonezie wypadały półośki razem z kołami... widziałem pare takich na drogach.

Oczywiście Trabant jest mniejszy jak typowe np. E30 ale tego jest duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo i nie są jakieś szczególnie drogie a prowadzą się nieźle :)

spytaj Kędziora ;) choć nie bo on ma wersję X... ;P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi