|
Co to za części (tylne koło)? |
| Autor |
Wiadomość |
Morf
Gość
|
Wysłany: 2009-03-18, 17:09
|
|
|
Witam
Zabrałem się za remont tylnych hamulców ale nie wiem co mam zamówić ponieważ nie potrafie nazwać kilku wymontowanych części ;) czy ktoś wie jak te 3 tajemnicze kawałki metalu się nazywają?
Zdjęcia - foty |
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2009-03-18, 17:22
|
|
|
część 3 - rozpórka tylnego hamulca ( trzyma szczęki na odpowiedni dystans od siebie ;) )
część 2 - samoregulatorek szczęki razem ze sprężynką i blaszką ( kasuje luz na szczękach ) powinny być takie dwa :)
to coś pomiędzy szczękami służy do zaczepienia linki ręcznego
no a część 1...? nie mam pojęcia, a gdzie to znalazłeś? ;) |
|
|
|
 |
grubas
Gość
|
Wysłany: 2009-03-18, 17:23
|
|
|
| Część 3 to rozpierak szczęk musi być odpowiednio zamocowany, druga to element mocowania (chyba) tylko nie pamiętam czego bo rok temu robiłem bębny z tyłu i zapomniałem ale widziałem coś takiego, jedynka nie mam pojęcia co to za blaszka. |
|
|
|
 |
Maciej Dendyss
Gość
|
Wysłany: 2009-03-18, 17:34
|
|
|
część 3- rozpierak ręcznego, nie ma sensu kupować nowego, umyj i zobacz czy ma wyjechane te wcięcia w których się opierają szczęki, ewentualnie napawaj spawarką gluta i zeszlifuj.
część 2- Samoregulator szczęki hamulcowej,
część 1- najprawdopodobniej złom i inwencja twórcza poprzedniego właściciela
skan jak to złożyć |
|
|
|
 |
Morf
Gość
|
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2009-03-18, 17:46
|
|
|
| Ta blaszka to może być resztka pozycji 12 w katalogu :) takie coś trzymające razem dłuższą sprężynę i ten rozpierak. Jeśli to to, to bez też zadziała ;) |
|
|
|
 |
KUZYN353
Gość
|
Wysłany: 2009-03-20, 04:25
|
|
|
to są tak zwane "dżinksy". Powiesz i nie będzie problemu ze zrozumieniem.
1. Dżinks łan
2. Dżinks tu
3. Dżinks fri |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-03-23, 17:36
|
|
|
ta blaszka jeśli chodzi o tą przypina sprężynę do rozpórki i powinna tam być. Nie jest zamontowana bez sensu. Ona powoduje to że szczęki nie spadają z samoregulacji. W przednich kołach są zapinki, z tyłu nie, więc tak to jest rozwiązane.
Należy wspomnieć że rozpórki szczęk są P i L i nie można ich pomylić.Nie są zamienne w żaden sposób |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2009-03-23, 18:36
|
|
|
| a dupa tam bo ja mam blaszki i tak czy srak szczeki spadają |
|
|
|
 |
Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
|
Wysłany: 2009-03-23, 19:45
|
|
|
| Qbs bo to z natury upierdliwe elementy są. Hamulce bębnowe (nie tylko w trabantach) to kopalnia wszelkiego rodzaju kłopotów jak zostaną zaniedbane. |
|
|
|
 |
Morf
Gość
|
Wysłany: 2009-03-23, 19:46
|
|
|
| ;) dzięki za rady, udało mi się zamówić wszystko poza tym kawałkiem metalu numer 3 ale pewnie jeszcze troche pożyje w takim lekko wygiętym kształcie, dodatkowo przyszło pare pierdułek LINK (tak, wiem ze nic nie widać;P) |
|
|
|
 |
|
|