Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
AKCJA PODŁOGA I INNE
Autor Wiadomość
NBA
Gość
Wysłany: 2009-03-19, 08:22   

Witam

Wczoraj postanowiłem ogołocić podłogę, ze wszelkich materiałów. Poprzedni właściciel (chwalę go za każdym razem) dbał o traba i na oryginalny dywan nałożył gumolit (wykładzinca etc), dzięki temu ta prawdziwa wykładzina tapicerkowa traba wygląda jak nowa... Tylko ją wypiorę i gra...

Do ściągnięcia wszystkiego przekonały mnie wasze opisy o wilgoci. Trab miał podłogę suchutką wszędzie, jedyne mokre miejsce, to nasiąknięty filc przy nadkolu z lewej strony (nogi pasażera)? Skąd to się mogło wziąć?

I teraz pytanie najważniejsze, jak widać na zdjęciu, przynajmniej według mnie nie jes źle. CO radzicie, na te podłogę? Malować całą? A jeśli tak to jak? Czy może tylko ubuytki. Dodam, że spód auta jest zrobiony bitexem, a kiedy zima opuści nas na zawsze 9oby szybko) zamierzam jechać na myjke i znów zawalic ją czarnym od spodu.

podłoga

Wilu
Gość
Wysłany: 2009-03-19, 11:07   

Przeciekać może uszczelka drzwi i wykładzina będzie mokra. Pasuje uszczelka od malucha. Druga opcja jest taka, że cieknie po nadkolu spod maski. Oderwij gumę z nadkola i zobacz czy masz drożne rynienki pod maską. Trzy, leci spod uszczelki przedniej szyby. Są specyfiki do uszczelniania np, Boll. Cztery, ktoś nie otrzepuje butów ze śniegu, gdy wchodzi - można go nie wozić.
Podłogę w rdzawych miejscach wyszoruj papierem i szczotką drucianą do gołej blachy, pomaluj podkładem a później lakierem.

Potap
Gość
Wysłany: 2009-03-19, 13:57   

Ja ogólnie zerwałem całą wykładzinę, jeżeli można to tak w ogóle nazwać, bo był to dywan pokojowy, powycinany tak, jakby to robiło małe dziecko. Pod "wykładziną" nie było na pierwszy rzut oka źle, był laminat, ale postanowiłem zerwać, bo niepokoiło mnie to, że mocowanie zmieniarki biegów coś się macha, pod laminatem było pełno dziur, teraz muszę z przodu wyciąć cały pas, od lewej do prawej i wstawić nowy i zabezpieczyć podkładem porządnie, a lakier to chyba nie konieczny, bo w sumie i tak tego nie będzie widać. a od czego pasuje uszczelka do tylniej szyby bocznej w uniwersalu? bo moja przecieka, a do trabanta cena mnie przeraziła. U Ciebie widzę nie jest najgorzej, no ale porządne zdarcie do gołej blachy i zabezpieczenie powinno wystarczyć.

NBA
Gość
Wysłany: 2009-03-19, 14:14   

Mam cały zestaw uszczelek od Audi 80, jeśli pasuje jakaś oddam Ci za koszty przesyłki...

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2009-03-19, 14:16   

Musisz jakiś lakier polozyć na podkład, bo inaczej spod podkładu szybko Ci rdza wyjdzie. Ja robiłem tak, że kładłem jakiś podkład antykorozyjny i na to zwykły lakier- rdza mi szybko wyszła. To zamiast zwykłej farby użyłem chlorokauczuk i na razie po jakimś pół roku mam spokój, a do traba się leje cały czas;)

NBA
Gość
Wysłany: 2009-03-19, 14:53   

A ten chrolokauczuczuk ma jakąś nazwę???? Rozumiem, że podkładowa, to ta popularna minia??? :)

Potap
Gość
Wysłany: 2009-03-19, 14:54   

W takim razie psikne chlorokauczukiem i ja, bo nawet chyba gdzieś jeszcze mi trochę zostało, bo kiedyś kupowałem.

Potap
Gość
Wysłany: 2009-03-19, 15:02   

chlorakaucz ma nazwę chlorokauczuk. Na puszcze jest napisane chlorokauczuk i że można stosować do matalu, drewna i betonu.

NBA
Gość
Wysłany: 2009-03-19, 15:09   

A to jeszcze pytanko - skoro nie ma wszędzie rdzy, a tylko takie małe gdzieniegdzie, to może nie zrywać tej farby z całej powierzchni???

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-03-19, 15:47   

Tam gdzie się dobrze trzyma nie musisz farby zdzierać, wystarczy że przed malowaniem dobrze odtłuścisz. A i malując pistoletem nie żałuj farby, conajmniej 2 warstwy daj. Albo pędzlem maluj, grubsza powłoka lepiej zabezpiecza.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2009-03-19, 16:58   

Całej farby , tej dobrej nie zrywaj. Usuń tylko to co luźne.Wyszyść miejsca zardzewiałe. Jeżeli nie możesz wyczyścić super to użyj CORTANI F. 100 ml. kosztuje ok. 5 zł. Kupisz w drogeriach. To co zostało rude zamaluj dwukrotnie CORTANINEM. Odczekaj dzień i pozostałość zmyj wodą. CORTANIN wchodzi w reakcję z rdzą. Dla niego im więcejrdzy tym lepiej. Na to minję ale antykorozyjną i chlorokauczuk. Będzie dobrze.

Goofy
Gość
Wysłany: 2009-03-19, 22:15   

Bardzo ładna podłoga :)Ale chyba już raz malowana ;) A te wałki przy łączeniu podłogi z nadkolem to co to takiego?

wnuq
Gość
Wysłany: 2009-03-19, 22:54   

tez tak patrze ze drzwi tez jakiś inny kolor mają i to pewnie znów jakiś patent dziadkowy..

NBA
Gość
Wysłany: 2009-03-20, 09:22   

No niewykluczone, że patenty dziadkowe... Ale mz podłoga nie była malowana, a to przy nadkolach nie wiem, nie mam pojęcia... W sobotę zacznę powoli zdzierać farbe tam gdzie to najgorzej wygląda... Tylko ta pogoda mnie przeraża... WIOSNY CHCE!!!!!!!

abri
Gość
Wysłany: 2009-04-08, 21:31   

A czy BITEX / AUTOBIT (to też jest coś takie gumowate) też się nadaje na podłogę zamiast chlorokauczuku?
Z góry wielkie dzięki!

pozDDRawiam!!!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi