Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
felgi od rekina do 1.1
Autor Wiadomość
lukasz potyra
Gość
Wysłany: 2009-03-03, 14:58   

czesc
wlasnie zakupilem felgi od rekin. chcialbym poznac opinie ludzi ktorzy juz jezdza na takich felach...czyli jakie opony sa najleprze czy szpilki orginlne dadza rade i czy trzeba zakaladac jakies dystanse? dziekuje za opinie i podopwiedzi...lukasz

Jerzy
Gość
Wysłany: 2009-03-03, 15:24   

Oryginalne szpilki dadzą radę. Do tych felg polecam opony 175/50

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2009-03-03, 16:29   

Miałem takie fele i oryginalne szpilki nie dały rady. Trzeba było dokupić dłuższe z wartburga.

Bez zmian w zawieszeniu opona tylna będzie tarła o rant nadkola przy większym obciążeniu i na zakrętach.

Najlepiej skrócić sprężyny albo dać dystanse pod środkowe mocowania wahaczy.

g-olab
Gość
Wysłany: 2009-03-03, 18:28   

chlopaki gadacie glupoty trochu :)

felg rekina jest troche rodzajaow ze wzgledu na szerokosc, zaloze ze masz 5.5 cala bo to chyba sa najpopularniejsze.

Po pierwsze roztaw szpilek w trabie to 4x98 mm a felgi 4x100, ale to rzecz do przejscia bo felga wchodzi na szpilki i jedna jest pod malym kontem, jezdz kilka lat i nic sie nie dzieje :), wiec jedno zalatwione :)

Po drugie szpilki w trabantowe sa za krotkie, nalozysz felge ale nakretke obkrecisz tylko 4 razy a to stanowczo za malo, muisz kupic nowe, albo wychaczyc jakies uzywki tak jak kolega pisze wartburg.

Po trzecie z tylu felga z opona ci sie nie zmiesci do srodka nadkola, i tu sie nie martw tym co kolega pisze ze zmiany w zawieszeniu, bo inaczej bedzie trzec w zkrentach i przy obciazeniu. Wystarczy tylko podciac od wewntrz rant, czyli szlifierka i wycinasz tyle az kolo ci cie schowa pod nciskiem wystraczy ze pomieczy kolem a podcientym duro bedzie 5mm luz i nic nie bedzie trzec.

Po czwarte jezeli chodzi o opony to oczywiscie ze najladniej wygladajace to z malym rantem i trochu szersze, ale szerokosc opony odbije ci sie na osigach, czyli samochod juz nie bedzie tak zwawy, niski rant odbije sie na konforcie ale kto by o to dbal w trampku:) no i pojawia sie problem z dziurami kraweznikami ze duzo ltwiej pogiac felge wiec polecam ci 155/65 oponka jest fajnie naciagnieta no i nie jest droga bo to popularny rozmiar

Maciej Dendyss
Gość
Wysłany: 2009-03-04, 20:07   

Dwa rekiny 5.5 mam z 155/65, trochę balon szczerze mówiąc, dwa mam z 155/55, albo 165/55 nie pamiętam ale na 100% profil 55 wygląda DUŻO lepiej, ale z drugiej strony nie jest to czarny paseczek na feldze jak 175/50. No i 155 nie odbije ci się trak na osiągach/spalaniu.

lukasz potyra
Gość
Wysłany: 2009-03-07, 10:31   

na komforcie i spalaniu mi nie zalezy - brdziej chodzi o fajny wyglad. zasanawiam sie miedzy 175 a 165 moze ktos wie czy 175 bedzie gdzies ocieral. w historii sa rozne opinie jedni pisza ze 175 wchodzi bez problemu a inni ze obciera. moze ktos ma zdjecia na tych felgach i oponach....dzieki

radzieckii
Gość
Wysłany: 2009-03-07, 19:03   

A jaka jest różnica w spalaniu i osiągach między 155 bądź 165, a 175? Chodzi mi o konkretne wartości, bo szczerze to nie zauważyłem różnicy. Na szytkach 145 potrafiłem zużyć 11-13 litrów/100km, na 175 zdarzało się poniżej 7. Odnośnie profilu opon, to koło ze 175/50 będzie wyższe od 155/55 o 4,5 mm i dla odmiany niższe o 6,5mm od 165/55. Co i tak jest za niskie w stosunku do fabrycznego 145R13.
Przy 4x100 dobrze byłoby użyć nakrętek pływających. W felgach oprócz szerokości ważne jest też ET. Czyli odsadzenie. Im bardziej ujemne, tym bardziej felga wystaje na zewnątrz (ten drogocenny rant) i obciąża przy okazji łożyska i zawieszenie ;-) Czy lepsze cięcie rantów (oprócz duro jest tam też i blacha), czy przeróbka zawieszenia, to już kwestia wyboru.

g-olab
Gość
Wysłany: 2009-03-07, 20:57   

Taka jest roznica ze jak wlozylem 175 szerokosc a wczesniej mialm 155 to czuje rozniec w przyspieszeniu :), spalanie nie wiem jakie jest bo to sie dla mnie nie liczy, mam zlozone 175/60 i kiepawo to wyglada bardziej mi sie podoba 155/65 :)

radzieckii
Gość
Wysłany: 2009-03-09, 16:35   

Kurde, a ja myślałem, że to silnik i skrzynia na więcej nie pozwalają i licznikowe 165km/h wyciągałem na 175. Wystarczyłyby węższe opony i pewnie byłoby 200. Może nawet jakąś CRX bym objechał na światłach ;-)

g-olab
Gość
Wysłany: 2009-03-09, 19:45   

Nie mysl za duzo bo ci nie wychodzi :), szersza opona = wieksze opory toczenia + wiekszy ciezar + wieksza opory powietrza = gorsze przyspieszenie = mniejsza predkosc maksymalna. Nikt tu nie mowi ze twoja max predkosc wzrosnie do 200 i czy w ogole wzrosnie bo skrzynia ogranicza max predkosc w trampku, ale na bank max predkosc osigniasz szybciej na wazkich niz na szerokich kolach. A jak jestes dupa za kierownica to nawet w 500konnej bryce nie objedziesz CRX, ale jezeli utniesz 0.5 sek do setki na wezszych kolach to juz jest cos.

Jak chcesz to sobie poczytaj klik

radzieckii
Gość
Wysłany: 2009-03-10, 20:26   

Fakt, może myślenie nie jest moją najmocniejszą stroną, ale przynajmniej w przeciwieństwie do Ciebie staram się czytać ze zrozumieniem i stosować teorię w praktyce. Przeczytaj choćby ten artykuł, kilka książek, pomyśl i dopiero wtedy pouczaj innych. Na razie to słyszę głos dyletanta po pobieżnej lekturze Autoszmaty. Przepraszam Autoświata.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2009-03-10, 22:21   

radziecki nie bulwersuj się bo ci nie wychodzi :) nawet żadna @!#$ nie poleciała :(

radzieckii
Gość
Wysłany: 2009-03-11, 18:24   

Kędzior a kto Ty jesteś? ;-P

strzałka007
Gość
Wysłany: 2009-03-29, 16:54   

No i kolejne pytanko co do felg.. Jak myślicie, albo macie jakies doswiadczenie dałoby rade wsadzic ATSki 13, 6cali (szerokosc), 4x100,et30,57mnm Ktos zna dokładnie prawo co do wystajacych felg, rantów itp. wystających z nadkoli?? Dziki i sory za kłopot;)

strzałka007
Gość
Wysłany: 2009-03-29, 16:55   

Ocyzwiscie wymieniając szpilki na dłuzsze..

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi