Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Wymiana uszczelki głowicy
Autor Wiadomość
wartborgini
Gość
Wysłany: 2009-02-22, 15:13   

50 zł za jedną nasadkę to coś z kosmosu te ceny masz...
Ja za 55 zł kupiłem komplet takich "gwiazdek" plus komplet gwiazdek 6 rożnych plus komplet imbusów, wszystko w/w w wersji długiej i krótkiej, kilka głowic i innych rzeczy już tym skręciłem...
samą jedną nasadkę to pewnie max 15 zł więcej nie ma co płacić, a klucz napewno się przyda jeść mu nie dajesz.
rozmiar to 12

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-02-23, 18:52   

To 50zł wzięło się ze wstępnego rozpoznania na alledrogo:) To ten z fotki powyżej. A to i tak jeszcze nic bo widziałem i takie po 150zł/szt.

Ale ostatnio znalazłem też taką pojedynczą nasadkę za 10zł i chyba się skuszę. A uszczelkę mam firmy glaser, wie ktoś coś o tym?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2009-02-28, 01:43   

to że widziałeś po 150 zł sztuka to nic dziwnego, bo profesjonalne nasadki które mają być mocne i pewne i służyć latami tak kosztują...
Co nie znaczy że taką musisz kupować.
Pasek rozrządu będziesz przy okazji wymieniał, czy zostawiasz stary ???

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-02-28, 17:05   

Naturalnie wymienię, tym bardziej że poprzedni właściciel nie potrafił sprecyzować jaki przebieg ma stary :/ Poza tym uszczelki kolektorów i jeden czujnik oleju bo coś podcieka.

A nasadkę już mam taka za 20zł, oby się tylko przy odkręcaniu nie urwała.

papieju
Gość
Wysłany: 2009-03-01, 17:25   

Przechodziłem wymianę uszczelki na dniach. Założona: nowa uszczelka Erlinga, nowe uszczelki kolektorów, nowe oringi, nowa pompa wody + pasek, nowa uszczelka pod dekiel, nowe śruby głowicy. Przy okazji zmiana oleju, bo i tak była pora, nowe Petrygo, filtry powietrza, oleju i paliwa, okazyjnie nowe przewody paliwowe bo stare poparciały. I generalnie w tych silnikach powinno się wymieniając uszczelkę dać nowe uszczelki, podkładki, rozrząd - paska raz zdjętego nie zakłada się ponownie, nowe śruby głowicy. Nie wierzyłem w te śruby, dopóki nie porównałem nowej ze starą. Stara była kilka mm dłuższa, jak tłumaczył mój mechanik musiały już co najmniej raz przeżyć wymianę uszczelki. Przy odkręcaniu okazało się, że są dość luźne, a pół roku wcześniej były dociągane dynamometrem. Tłumaczył mi, że popuszczają bo straciły swoje właściwości, daje się nowe co jest gwarancją że będą się poprawnie trzymać. O planowaniu głowicy nie wspominam, bo to oczywista oczywistość, przy okazji można dać nowe popychacze jak stare klekotają i nowe uszczelniacze, jak silnik żre olej. Jak dla mnie wymiana uszczelki polegająca na wyjmij/włóż i zapomnij to robota na krótką metę, bo szybko o sobie przypomni :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2009-03-02, 00:43   

no ale taka robota o której piszesz kosztuje więcej jak cały wartburg ;-)

papieju
Gość
Wysłany: 2009-03-02, 09:29   

Eee, zmieściłem się w 500zł, ale robociznę miałem po sąsiedzku za flaszkie. Lepsze to niż kupić niepewnego Wartburga, zwłaszcza jak się nie ma w perspektywie 2-3 lat kupna czegoś nowego.

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-03-23, 15:18   

Witam. Wreszcie zmieniłem tą uszczelkę i wszystko co należało i mam teraz taki "mały" problem. Otóż po próbnym odpaleniu z wydechu poleciała czarna chmura jak z ruskiego traktora. No i nie wiem co jest tego przyczyną.

Głowicę (na szczęście nie była skrzywiona) dokręciłem dokładnie tak jak było w instrukcji (wyszło ok 150-160Nm na śrubę). Uszczelkę i powierzchnie styku dokładnie oczyściłem przed złożeniem, świece również. Prawdopodobnie podczas rozkręcania do cylindrów wlało się trochę oleju z kanałów, ale nie zwróciłem wtedy specjalnie na to uwagi.

Po przejechaniu ok. 200m dymienie bardzo zmalało, ale nie ustało. Po wykręceniu świec okazało się, że są dosłownie czarne. Czy to jest efekt wypalania się tego oleju z cylindrów? Jeśli tak, to kiedy powinno ustać?

papieju
Gość
Wysłany: 2009-03-24, 13:37   

Ciśnienie zmierz. Trzyma wolne czy gaśnie?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2009-03-24, 17:33   

200 metrów ?????? ;O
pierwsze jak przeczytałem to myślałem że 200km i takie cuda...
pojeździj z 10-20 km i będzie git...
wiadome że zakopci po takiej robocie...

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-03-24, 17:47   

:papieju
Jak go odpalę to trochę nieregularnie chodzi jakby dostawał zadyszki, jak się lekko nagrzeje to oki. To pewnie przez gaźnik (właśnie ustawiam się z mechanikiem na regulację.)
Identycznie było przed operacją, więc pewnie poszło ok. Przyspieszenie nieco słabsze ale to pewnie przez ten olej.

:wartborgini
Dzięki, o to mi właśnie chodziło :) Zwyczajnie nie wiedziałem, czy powinno ustać po kilku, kilkudziesięciu minutach czy kiedy tam... W tym zakresie jeszcze nie mam żadnych doświadczeń.

hindenburg
Gość
Wysłany: 2010-10-11, 20:21   

Właśnie biorę się za wymianę uszczelki i trochę nie kapejszyn dołączonej instrukcji. Uszczelka też glaser i mam coś takiego:

1) 4 kpm
2) 6 kpm
3) -90˚ + 6 kpm
4) 90˚
5) 90˚

Nie za bardzo wiem o co chodzi z tym -90 + 6 może ktoś się orientuje

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2010-10-11, 22:06   

1 dokrecenia na 40nm
2 dokrecenie na 60nm
3 odkrecenie o 90* + dokrecenie na 60nm
4 dokrecenie o 90*
5 dokrecenie o kolejne 90*

W sumie wystarcza 40nm 60nm i plus 90* ;]

hindenburg
Gość
Wysłany: 2010-10-13, 20:23   

A siła dokręcania wałka rozrządu?? Czy na czuja się go dokręca??

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2010-10-13, 20:51   

Na czuja to po lesie mozna chodzic :P
Mostki wałka na 15nm a kolo rozrzadu na 65nm

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi