|
Problem z nominalnymi cylindrami do 601 |
| Autor |
Wiadomość |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2008-04-05, 18:19
|
|
|
| Drogi "donkey" podziękowania za pomoc i gratulacje za spostrzegawczość. Te cylindry z Allegro, to faktycznie było to,co mi brakowało. Już je kupiłem i będę miał dwa nowe, nominalne komplety do 601. Za jakiś czas wystawię jeden nowy komplet na sprzedaż. Jeszcze raz dzieki za zainteresowanie i pomc. |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2008-04-06, 10:01
|
|
|
| Pamiętaj, że jest coś takiego jak selekcja, oznaczana różnobarwnymi znakami na tłokach i cylindrach (zobacz w Skurskim). Tłoki z cylindrami należy dobierać tak, by zachowany był odpowiedni luz. Nominalny tłok może nie pasować do nominalnego cylindra! |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2008-04-09, 17:34
|
|
|
| Wiem, pamiętam. Oczywiściw wezmę to pod uwagę. Dzięki za przyp[omnienie.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
donkey
Gość
|
Wysłany: 2008-04-10, 09:34
|
|
|
Spoko, po to jest forum - co sto głów to nie jedna :)
...mam nadzieję że będą pasować |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2008-04-10, 11:14
|
|
|
No więc dziś zająłem się tymi cylindrami.Te moje, które już miałem mają żółtą i białą kropkę. Te, które dokupiłem nie mają takich oznaczeń (od spodu mają tylko ślad dużj czarnej plamki). Wszystkie były jeszcze pokryte zielonym lakierem. Są nieużywane.Ograniczyłem się do pomiaru poprzez luz na zaku pierścienia, który włożyłem w różnych miejscach wysokości cylindrów. Wszędzie jest identyczny (we wszystkich czterech cylindrach)i wymosi 0,25. Tłoki mają plamkę białą. Myślę więc, że wszystko jest OK i mogę spokojnie składać.
Co Wy o tym myślicie ?. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2008-04-10, 18:38
|
|
|
Ja dla świętego spokoju udałbym się do zakładu robiącego szlify.
Tam na pewno mają średnicówkę i odpowiednio duży mikrometr.
Zmierzą i powiedzą co i jak. Luz ma być nie większy niż 0,07 mm (zalecany 0,05 mm).
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
J.J.
Gość
|
Wysłany: 2009-02-25, 01:07
|
|
|
właśnie, mam takie pytanie.
oznaczenia cylindrów.
na cylindrze mam jedynie jedną czarną plamkę. gdzie szukać drugiej bo zgłupiałem. oba cylindry nowe w środku zielone. jeden z 88 drugi 90 rok.
chciałbym znaleźć tłoki nominał do nich, ale nie wiem o jakim wymiarze :| |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2009-02-25, 01:34
|
|
|
| nominaly to 71,96 |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2009-02-25, 09:14
|
|
|
| Nominały mają kilka grup selekcyjnych (dokładnie 6) z wymiarem podanym do tysiącznej części milimetra, a nie jak podaje Qbs do setnej. Wystarczy zajrzeć do Skurskiego. Są tam również opisane zasady doboru tłoków z cylindrami tak, by zachować odpowiedni luz montażowy. To że tłok jest nominalny nie znaczy, że pasuje do nominalnego cylindra!!! |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2009-02-25, 10:18
|
|
|
| Przy okazji sprostowanie - luz montażowy ma wynosić 0,02-0,03 mm, a nie jak podałem 4 posty wyżej 0,07. Reszta tamtego postu jak najbardziej aktualna i zalecana - w razie wątpliwości wskazana wycieczka do zakładu dysponującego odpowiednią średnicówką i mikrometrem. |
|
|
|
 |
donkey
Gość
|
Wysłany: 2009-02-25, 12:14
|
|
|
"Luz montażowy tłoków silników P60, P61, P63, P64 wynosi 0,02...0,03 mm, w silnikach P65 i P66 zwiększono ten luz do 0,025...0,037 mm"
Źródło - Skurski
Jest też tabelka, w której wyraźnie zaznaczono, że w przypadku zestawów tłok - cylinder nad wymiarowych luz ten powinien wynosić 0,04 mm
I jeszcze:
"Nie należy przeprowadzać montażu, jeżeli luz tłoka w cylindrze wynosi więcej niż 0,07 mm"
I teraz mam pytanie - u siebie kazałem zrobić szlif na 0,02 mm - silnik jeszcze nie był odpalany - czy bardzo źle zrobiłem? - jest sens demontować i dawać jeszcze raz do przetoczenia? |
|
|
|
 |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2009-02-25, 15:08
|
|
|
| Mi zrobili na dwie setki i nic sie nie stalo, po prostu trzeba spokojniej docierac i nie zapominac o porzadnym oleju :) |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2009-02-25, 17:52
|
|
|
| Potwierdzam opini mojego poprzednika. Też miałem zrobione na dwie setki, luz na zamkach pierścieni na dwie dziesiątki. Dobre dotarcie na dobrym oleju i będzie OK.Przyjemnej jazdy. |
|
|
|
 |
|
|