|
Tłumik przedni ( z ogrzewaniem ) |
| Autor |
Wiadomość |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2007-11-15, 19:59
|
|
|
Witam,
Czy ktoś kupił i używa tłumik przedni do TRABANTA 601 wyprodukowany w Polsce, a sprzedawany przez MOTIREX ? Proszę o jakieś uwagi i opinie. A może ktoś ma oryginalny niemiecki na sprzedaż ?
Pozdrawiam
Ps. Czekam również na odpowiedż z innego tematu odnośnie uszczelniacza labiryntowego na wale. Podobno ktoś go zakładał. Jak mu to się udało ? |
|
|
|
 |
mitek
Gość
|
Wysłany: 2007-11-15, 20:34
|
|
|
| Tłumiki ok, moim zdaniem ciut głośniejsze i może troszkę słabiej grzeją |
|
|
|
 |
mooflon
Gość
|
Wysłany: 2007-11-15, 20:36
|
|
|
| Mój znajomy zakupił taki tłumik.Zamontował go,trab niejeżdżony przestał jakiś miesiąc, po czym wymontował tłumik i zastąpił go nowiutkim ddrem.Miałem okazję porównać oba.Polski jest przede wszystkim lżejszy a to za sprawą cieńszej blachy,jest pospawany mniej dokładnie niż oryg i pomalowany "aluminiową" farbką z zaciekami.Silnik brzmi z nim głośniej i bardziej metalicznie.Króćce do wydechu i ogrzewania są raczej wątłe (cieńkie ścianki).Tak chyba można opisać ten tłumik najkrócej i w samych superlatywach ;D |
|
|
|
 |
Repet
Gość
|
Wysłany: 2007-11-15, 21:21
|
|
|
| No właśnie, tylko gdzie zakupić oryginał bo sam bym wziął? |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2007-11-15, 22:26
|
|
|
| Miałem tego Motirexa i jak na rzemiosło jest nienajgorszy. Ale trzeba go dodatkowo pokryć srebrzanką na wszelki wypadek. Jest głośniejszy i auto ciut słabsze, grzanie lekko gorsze, ale nie jest to jakieś badziewie. Poprawna podróbka w rozsądnej cenie. Chyba, że zmienili producenta i teraz są inne... |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2007-11-16, 14:18
|
|
|
Serdeczne dzięki za uwagi. Jeżeli jednak Ktoś miałby oryginał na zbyciu proszę o info.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
ripit
Gość
|
Wysłany: 2009-02-16, 19:34
|
|
|
| Czy można kupić gdzieś sprężyny i śruby do montażu tego tłumika? Znacie jakieś patenty? Chodzi mi o amortyzowanie i stały docisk. |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2009-02-16, 20:07
|
|
|
Śruby - sklep ze śrubami, najlepsze będą z nierdzewki.
Sprężyny - zaworowe z malucha. Oryginalnie nie było sprężyn. |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2009-02-16, 23:12
|
|
|
| tego nie byłbym taki pewny. widziałem już kilka starszych trampków ze sprężynami. |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2009-02-16, 23:14
|
|
|
| no bo stare staruszki mialy pierwszy "tlumik" na sprezynie, ktora byla zamocowana z boku "tłumika" i do budy. |
|
|
|
 |
J.J.
Gość
|
Wysłany: 2009-02-17, 05:56
|
|
|
| a to przypadkiem oryginalnie nie bylo na pomaranczowy paseczek? |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2009-02-17, 11:21
|
|
|
| Zależy od rocznika z tym mocowaniem z boku - w '71 był paseczek, w '72 bałwanek. A sprężyn moim zdaniem nie było nigdy, ale mogę oczywiście się mylić. Nie zmienia to jednak faktu, że montowanie sprężyn to było dość popularne usprawnienie. |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2009-02-17, 11:26
|
|
|
| I jeszcze jedna ciekawostka - rura wydechowa nie jest (przynajmniej w '72) mocowana do sanek przy tłumiku przednim, lecz nieco dalej, do podłogi. |
|
|
|
 |
maxxx601
Gość
|
Wysłany: 2009-02-17, 22:02
|
|
|
| Widziałem :) Tłumik to usprawnienie z Preuscha, jest tam zaznaczone że fabryka nigdy na to się nie zgodziła ze względu na możliwość wydostania się spalin |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2009-02-18, 00:13
|
|
|
| no dobra a widzieliscie tlumik z lat 60? chodzi o to, ze nie bylo to mocowane za ucho przy poczatku rury do lapki dokreconej do skrzyni, ale tlumik mial takie ucho z boku fabryczne i tam byla przyczepiona sprezyna no i dalej jak zbyszek mowi mocowanie rury bylo do podwozia. nie wydaje mi sie to nieoryginalne. |
|
|
|
 |
|
|