Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
elektryka
Autor Wiadomość
maxxx601
Gość
Wysłany: 2009-01-30, 12:19   

daj foty a nie marudzisz tylko

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-01-30, 12:33   

No właśnie, zrób fotki choćby komórką, bo tak to nawet nie ma pewności czy chodzi nam o to samo... A kabel idzie pod maskę, ale być może ktoś wyjął lampkę i sprzedał a kabel obciął żeby nie przeszkadzał.

pinokio999
Gość
Wysłany: 2009-02-02, 16:37   

1) Chodzi o to:
http://img152.imageshack....02020003dv2.jpg
(nie ma ktoś czasem takiej końcówki od włącznika który zaznaczyłem??)

http://img502.imageshack....02020001rb9.jpg
Jeden przewód jest przyłączany w miejsce zaznaczone na zielono, drugi w to na czerwono. Oba są plusowe. Nawet jak tylko jeden przyłącze, światełko się pali. Więc gdy przyłącze oba, przełącznik nie działa. A nie chciałbym by się to ciągle paliło..

2) Się okazało że gdzieś pod gumą obok drążka biegów jest schowane zabezpieczenie przed uruchomieniem samochodu. Poprzedniemu właścicielowi się urwał tam jeden kabel, więc wyjął cały przewód i polutował końce.

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-02-02, 16:49   

jedno zlacze to wlasnie koncowaka na lampke oswietlenia komory silnika i na pewno nie powinien byc tam plus. Ten owy plus ma byc podlaczony do konektorka zaznaczonego na czerwono, a ten na zielono ma byc pusty skoro nie masz lampki pod maska. jak bardzo potrzebujesz to ja moge dac ci cala tę lampke z koncowka przełącznika, ale na pewno nie chce mi sie jej wysylac ani nigdzie dojezdzac, wiec jak chcesz to musisz byc na jakims zlocie.

pinokio999
Gość
Wysłany: 2009-02-02, 16:57   

Tą końcóweczkę można by było zwykłym listem wysłać :P Więc czemu mam dwa przewody, i czemu oba plusy?? Same się tam nie znalazły, fabryka po coś je tu dała :)

pinokio999
Gość
Wysłany: 2009-02-02, 17:30   

A może to czujniki od drzwi?? Jak są drzwi otwarte, się to pali?? I może czujniki przy drzwiach wysiadły?? Bo cos przy drzwiach jest, i może to do tego, bo po cóż by innego??

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-02-02, 19:15   

o matko! zacznijmy od tego ze fabryka ci tam 2 plusow nie zamontowala tylko 10 poprzednich wlascicieli tego kartonowego auta. Jesli masz czujnik w drzwiach to sie wyjasnia sprawa bo w tym wypadku ten kabel jest po to zeby przy otwartych drzwiach palila ci sie lampka w srodku.

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-02-02, 20:20   

A jak nie to znaczy że kabel do lampki pod maską ktoś na stałe podłączył do akumulatora. Podłącz jeden kabelek najpierw do jednego, potem do drugiego przyłącza i zobacz czy ciągle świeci. Jeśli tak to włącznik w lampce jest zepsuty. A masz w ogóle tą lampkę w silniku?

pinokio999
Gość
Wysłany: 2009-02-02, 20:23   

Lampki w silniku nie mam, w drzwiach czujki mam, ale nawet przy zamkniętych się świeci. Włącznik jest dobry, bo jak jeden kabel przypnę w odpowiednie miejsce, to włącznik wyłącza.

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2009-02-02, 20:27   

Z tego co ja tu wykumałem to rozchodzi się o dwa przewody w słupku które idą do lampki i nie jest tu regułą ze przewód musi iść gdzieś dalej typu komora silnika czy podświetlenie bagaja itp. Ważne jest to że przewód plusowy idzie od akusia do bezpiecznika z bezpiecznika do wyłącznika 1/0 i z wyłącznika do żaróweczki z żaróweczki do masy. Dla pobudzenia wyobraźni macie połączenie szeregowe i ma to uzasadnienie bo kolega stwierdził że zwierając dwa przewody świeci mu się to na okrągło i taka jest zasada działania. Idąc analogicznie w drugą stronę - inaczej być nie może ponieważ połączenie równoległe nie wyłączy nam żarówki a to czy przewód gdzieś dalej się rozchodzi to już zależy od instalacji czy faktycznie została kajś pocięta czy jest taka jaka ma być. Co do skrzyni biegów nie wiem czy polówki miały czujnik zaciągniętego ręcznego ale z tego co pamiętam to tylko czujnik reagował na niski poziom płynu hamulcowego

Pelu
Gość
Wysłany: 2009-02-03, 14:33   

polowki nie maja czujnika polozenia dzwigni recznego,tylko poziom plynu hamulcowego

pinokio999
Gość
Wysłany: 2009-02-03, 14:54   

już sobie poradziłem z tym kablem od biegów, ale nie wiem co z tym od świateł...

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-02-03, 15:09   

jak ty chcesz zrobic remont jak nie umiesz sobie poradzic z prostymi kabelkami :/

cizik
Gość
Wysłany: 2009-02-03, 20:56   

Jest teraz zimno więc studiuj schematy elektryczne do polo,zakup sobie próbówke na 12V nie raz ci sie przyda.
Nie wiem jakie masz doświadczenia z trabami ale większość musisz uczyć się sam i w praktyce twoja nabyta wiedza ci sie przyda jak ci trab stanie na drodze.Ja w wiekszości moja wiedze opieram na książce i swoim doswiadecznia jak raz spier..le to drugi raz bede wiedział o co chodzi

szkielu
Gość
Wysłany: 2009-02-04, 20:03   

dokładnie - co sam rozbierzesz i złożysz to nie straszne ci będzie na drodze :)i w 90% zrobisz to dokładniej niż jakiś mechanik (no chyba ze to trabantowy mechanik. prostym przykladem jest wymiana klocków hamulcowych. komu się będzie chciało doszlifowac klocuszka? porządnie posmarować prowadnice? tylko właścicielowi :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi