|
BLOS w 1.3? |
| Autor |
Wiadomość |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2007-09-03, 10:32
|
|
|
| Pytanie - czy ktoś z Was ma/miał w silniku 1.1 lub 1.3 założonego BLOS-a do gazu? Chodzi mi o odczucia obiektywne po montażu, co się poprawiło a co nie, jak spalanie i osiągi i czy ogólnie jest sens montować to w gaźnikowcu? |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-09-03, 20:29
|
|
|
ja nie montowałem, ale znam ludzi co to mają i sobie chwalą.
Ogólnie skład mieszanki w całym zakresie obrotów jest bardziej stabilny więc osiągi znacznie lepsze, i bardziej zbliżone do pracy na benzynie.
Myślę że ZWŁASZCZA w gaźnikowcu ma to sens, bo rozwiązanie z mikserem typu "palnik od kuchenki" jest wybitnie prymitywny... |
|
|
|
 |
szkielu
Gość
|
|
|
|
 |
Batix
Gość
|
Wysłany: 2009-01-20, 21:16
|
|
|
Witam mam Blosa w swoim Trabancie 1.1 według teorii to powinno spalanie spaść w porównaniu do zwykłego mieszalnika bo w całym zakresie podaję dobrą mieszankę. Ja u siebie walczyłem z dużym spalaniem gazu tj.10-14 litrów i dlatego kupiłem Blosa lecz po zamontowaniu i regulacji tak jak w w wyżej podanym linku auto nadal tyle samo spala. Zalety jakie ja wyczułem to to że powyżej 3000 obrotów silnika auto lepiej ciągnie niż na zwykłym mikserze a wady to utrudniony rozruch na gazie szczególne na zimnym silniku ponieważ Blosa mam podłączonego do czapy na gaźniku to aby zassało gaz i wytworzyło podciśnienie trzeba chwile "pochełtać rozrusznikiem".W najbliższym czasie pojadę na analizator ustawić tak jak książka pisze i dopiero wystawię w miarę rzetelną opinie Blosowi.
PpzDDRawiam Bartek |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2009-01-21, 08:04
|
|
|
| Wg teorii powinno się stroić na hamówie. Ja chyba skuszę się na BLOSA przy okazji montażu gaźnika Pietburga 2e, bo i tak musiałbym zmienić mikser. Do lata powinno śmigać |
|
|
|
 |
arek_353
Gość
|
Wysłany: 2009-01-21, 20:30
|
|
|
w blosie masz ręczne podstawianie przepustnicy które stosuje się w przypadku gażnika - powinień ci lepiej odpalać bez zbędnego kręcenia
pamiętajcie , o własciwym jego ułozeniu min, 25 cm od gaźnika oraz w miare pionowo max 30st. przechylenia
jak jeszcze nie regulowałes na alnalizatorze - ustaw na fabryke - 2,5 obrotu
jeszcze dośc ważna sprawa odnośnie reduktora
który musi mieć minimum 40% zapasu mocy
w przypadku 1,3 zastosowałbym reduktor 100kw
zawrów elektromagnesowy przy reduktorze dodatkowo pomiędzy reduktorem a zaworem 50-60 cm przewodu miedzianego (najlepiej w spiralne nawiniętego- dla zmniejszenia wymiarów)
czepialscy napiszą zaraz swoją filozofie ksiązkową - ale poprostu zróbcie tak a będziecie zadowoleni :) |
|
|
|
 |
KUZYN353
Gość
|
Wysłany: 2009-01-26, 00:04
|
|
|
Arku, po co ta spiralka?
Z tego co wiem to blos pomaga zniwelować spadek mocy spowodowany założeniem zwężki w postaci miksera. Nie zmniejsza on zużycia gazu. |
|
|
|
 |
|
|