Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pedał sprzęgła wpadł w podłogę;-/
Autor Wiadomość
lukaskac
Gość
Wysłany: 2008-10-24, 23:07   

Niezbyt fajne przeżycie, zwłaszcza gdy stoi się jako pierwszy na czerwonym, na ruchliwym skrzyżowaniu. Zaczęło się od tego że jadąc do pracy ( na szczęście byłem już sto metrów przed...) pedał sprzęgła wbił się w podłogę, ale jakoś dojechałem na trójczynie. Myślałem że linkę szlag trafił, ale jak się później okazało haczyk od linki przymocowany do pedała (nie wiem czy komuś z Was to sie przydazyło ) urwał oczko w pedale. Pomyślałem, no nic każdemu mogło sie zdarzyć. Jeden z pracowników wspawał mi w to miejsce nakrętkę ósemkę a później zjechał fleksem. Długo się tym nie nacieszyłem bo tak jak byłem ok 60 km od domciu, na światłach powtórzyło się i byłem uziemiony... Moje pytanko: Czy mieliście kiedyś taki problem, i jak mu zaradzić na przyszlość?

grzybcio
Gość
Wysłany: 2008-10-25, 01:53   

nasmaruj linke i wymień pedał [:

Cost'a Und Brossu
Gość
Wysłany: 2008-10-25, 07:24   

na smaruj linkę a pedał to wystarczy solidnie pospawać ja miałem podobnie
pospawałem pedał sprzęgła - wspawałem do niego kawałek "blachy" o grubości 3mm nawierciłem owalne oczko i już chyba z 400km zrobiłem i jest ok.
natomiast po 5ciu latach to mi pękła linka sprzęgła i gazu.
wystarczy wzmocnić ranię o które jest zachaczona linka sprzęgła.

Jendrej
Gość
Wysłany: 2008-10-25, 07:37   

w 1.1 to czesta przypadlosc jak zrywanie linek sprzegla wyginanie i lamanie widelek przy skrzyni no i pedaly....
stalo mi sie to samo tuz przed granica z ukraina [;

a jak zaradzic?
pedal w bagazniku albo nauczyc sie perfekt jezdzic bez spzegla
:]

Mally2105
Gość
Wysłany: 2008-10-25, 10:04   

Hehe ;) Wracalem z Poznania via Gniezno,Lichen i wlasnie w Licheniu urwala mi sie linka sprzegla.Bez sprzegla przez Konin,autostrade,Strykow,Lowicz,Warszawe az do Sokolowa Podlaskiego. Rok wczesniej jechalem z Londynu do domu i pare km przed celem zgial mi sie pedal.Stanal kantem.Tez dojechalem ;) A w trabantach jazda bez sprzegla jest calkiem przyjemna.

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2008-10-25, 17:02   

He, Mały! Ty tu jeszcze zaglądasz :)
Brosu, niewiele jeździsz skoro o tym płaskowniku mówiłeś mi jak nic pare miesięcy temu, zachwalając strasznie, a teraz masz zrobione dopiero 400km :)
Ja aktualnie mam przyspawany kawałek kątownika (do 353)
Brosu, rzeczywiście ładnie chodzi to sprzęgło ;) Pozdrawiam.

Cost'a Und Brossu
Gość
Wysłany: 2008-10-26, 17:41   

400 km na TYM pedale sprzęgła.
poprzedni złamałem w innym miejscu. podobnie wyglądał do pedała od Mally2105
Kuzyn353 to fajnie ze ci Lepiej chodzi sprzęgło.

timonxxx
Gość
Wysłany: 2008-10-27, 11:37   

jakieś pół roku temu to samo miałem. Poprostu zmieniłem pedał (fartem miałem zapasowy w bagażniku, który miałem zostawić w domu), linkę sprzęgła. Najlepiej chyba wszystko nasmarować żeby pedał chodził jak najlżej, wtedy nie powinien się połamać. Na drugim jeżdze już ponad pół roku (ponad 20 000km). A co do innych patentów to każdy będzie dobry - zależy od wykonania :P Pozdrawiam!

lukaskac
Gość
Wysłany: 2008-10-27, 19:09   

Jutro będę będę go spawał zobaczymy co tego będzie...

Rubens (Pomarańczowy)
Gość
Wysłany: 2008-10-29, 08:55   

Nie no standard z tym pedałem, bo to taki pedał i tyle :)
Trzeba pamiętać, że przy 20km/h można wbić bezboleśnie 2 bieg, przy około 30km/h wbija się 3 i tak mniej więcej przed 40km/h wchodzi tobie 4 bieg.

A jak będziesz tam grzebał to już sprawdź jak wyglądają mocowania pedałów (te 4 śruby które trzymają pedał sprzęgła i hamulca). Najlepiej przy tym ściągnąć akumulator. Jeżeli widzisz jakieś wygięcia wokół śrub (pofalowana blacha) to i lepiej się tym zająć wkładając jakieś grube kawałki blachy (od strony silnika i od strony kabiny). Kolejna przypadłość jest właśnie urywanie się tych podzespołów (mnie już się to przytrafiło i pedały raz wpadły w podłogę).

A co do spawania to moim zdaniem źle przyspawał nakrętkę i tyle (ja spawam to raz na 2 lata bo też urywam).

lukaskac
Gość
Wysłany: 2008-10-30, 00:30   

Myślę, ze temat dla mnie zakończony pomyślnie! Wspawałem blache(wymiary około 2,5cm na 1,5cm) o grubości 4mm (orginał ma niecałe 2,5mm), wywierciłem otwór i dalej poszło już gładko! Jestem pewien że w ten sposób bozbyłem się TEGO problemu dożywotnie!

Pozdrówka dla was Koledzy! Dzięki za info!

Jendrej
Gość
Wysłany: 2008-10-31, 06:14   

hmm szczerze...
przygotuj sie na wygiecie lub zlamanie widelek przy skrzyni ;)

to jest naprawde w polo wielkie kurestwo....

ja kupilem nowy docisk,lozysko,tarcze i linke i dalej sprzeglo chodzi ciezko w @!#$...

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2008-10-31, 09:15   

Bo tulejka po której prowadzi sie łożysko oporowe nie może miec luzu. Się kantnie to będzie ciężko chodzić

Rubens (Pomarańczowy)
Gość
Wysłany: 2008-11-04, 09:52   

Mnie od zawsze ciężko chodzi pedał sprzęgła. Powiem, że już się do tego przyzwyczaiłem. Samochód mam od 5 lat raz już była robiona skrzynia i 2 razy sprzęgło. Zawsze były nowe części i zawsze wszystko poprawnie składane (robił to dobry mechanik, który lubi się babrać w takich samochodach).

Już na to nie zwracałem uwagi ale jak przeczytałem o tym wałku z łożyskiem oporowym to mnie zainteresowało. Mógłbyś KUZYN dokładniej powiedzieć co jest powodem?

Mally2105
Gość
Wysłany: 2008-11-04, 22:02   

Na walku sprzeglowym masz taki kieliszek/tuleje,po ktorej slizga sie lozysko oporowe.Jak sie wytrze to zaczyna dzialac prawie jak samoregulacja szczek...Kantuje sie na nim lozysko i ciezko chodzi.Towar teoretycznie nie do dostania.I malo kto go wymienial razem z kompletem sprzegla.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi