|
Jaką ustawić zbieżność? |
| Autor |
Wiadomość |
Kozak
Gość
|
Wysłany: 2008-10-03, 07:45
|
|
|
| Jaką ustawić zbieżność po obniżeniu trabika? Koła lekko z przodu na minusie. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2008-10-03, 08:07
|
|
|
| a jak obniżałeś ? Jak sztabką pod resor to nic się nie zmienia. |
|
|
|
 |
KUZYN353
Gość
|
Wysłany: 2008-10-03, 11:00
|
|
|
Coś tam się zawsze zmienia. Wahacze też nie chodzą pionowo w dół i do góry, tylko po łuku. To samo tyczy się drążków kierowniczych. Też chodza po łuku.
Zmieniasz wysokość = trzeba ustawić zbieżność |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2008-10-06, 16:12
|
|
|
ale zbierznosc nie ma nic do tego czy auto na pozytyw czy negatyw.
Kiedys myslalem ze po sklepaniu resora u siebie musze ustawic zbierznosc. Fakt ze wzialem sie za to sam za pomoca jakiegos sznurka i oka. Oczywiscie bylo gorzej niz na poczatku i w rezultacie musialem jechac do warsztatu i wydac 50zl. Potem resor ow zalozyl sobie bochen ktory jezdzi na nim do dzis. Nie ruszalismy koncowek drazkow po zamontowaniu plaskiego i jednoczesnie dluzszego resora i opony nie wykazuja zadnych oznak dodatkowego zuzywania sie, ani nie piszcza jakos szczegolnie bardziej. Wniosek jest taki zeby nic nie ruszac, a jak jest zle to jechac do fachowca bo zrobi to lepiej, szybciej i na porzadnym sprzecie. A parametry sa dokladnie takie jak podaja ksiazki czy masz glebe czy jej nei masz. |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2008-10-06, 16:51
|
|
|
| A jaka książka i jakie parametry bo ja wiem tylko że ma być 1mm zbiezny ale nie wyczytałem tego z żadnej książki |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2008-10-06, 16:59
|
|
|
| w instrukcji jest podane w tych wszystkich parametrach technicznych na poczatku, ale akurat mam ja w samochodzie wiec nie przytocze. |
|
|
|
 |
Barył
Gość
|
Wysłany: 2008-10-06, 17:39
|
|
|
To ja Cię wyręcze Qbs, mam akurat instrukcje pod ręką.
Instrukcja Użytkowania samochodu osobowego Trabant IFA mobile-DDR
-> strona 65
Zbieżność kół (w stanie nieobciążonym)
5....7 mm, przy oponach diagonalnych
2....4 mm, przy oponach radialnych
Pozdro |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2008-10-06, 20:30
|
|
|
| Hmmm... a nie lepiej podjechać na stację diagnostyczną i za 50 PLN mieć zrobione jak trzeba? |
|
|
|
 |
Pelu
Gość
|
Wysłany: 2008-10-06, 20:44
|
|
|
| ludzie nie bawcie sie w ustawianie,bo zetnie Wam oponki i bedziecie plakac,a 50 zeta to nie majatek,opony sa duzo drozsze |
|
|
|
 |
grzybcio
Gość
|
Wysłany: 2008-10-06, 23:30
|
|
|
| ZBuK i Pelu mają racje!! a poza tym to zbieżność się nie zmienia(może minimalnie) tylko kąty !! |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2008-10-07, 18:45
|
|
|
| już to wszystko napisałem w 4 poście! |
|
|
|
 |
grzybcio
Gość
|
Wysłany: 2008-10-08, 20:25
|
|
|
| oj wybacz, czyli Qbs tez miał racje !!!!!! [: |
|
|
|
 |
Kozak
Gość
|
Wysłany: 2008-10-08, 22:47
|
|
|
| Co się zmienia a co nie to doskonale wiem. Pytałem bardziej o wasze doświadczalne ustawienia przy kącie na minus. Przez długi czas jeździłem na "0" lecz przy okazji wymiany przekładni i drążków powróciłem do ustawienia 3. |
|
|
|
 |
Zonkishott
Gość
|
Wysłany: 2008-10-15, 13:44
|
|
|
Witam. A czy od zle ustawionej zbieznosci może huczec od kola i latac kierownica przy wiekszych predkosciach..? Dodam, że łożyska(pierwsze podejrzenie) wymieniane dwa razy... nie brzmi to też jak przegub. Początkowo huczało tylko przy skręcaniu w prawo, potem coraz bardziej przy jezdzie prosto, obecnie przy skrecaniu w lewo tez huczy..no i w rytm tegoż huczenia przy szybszej jezdzie drzy kierownica :/
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kozak
Gość
|
Wysłany: 2008-10-15, 15:47
|
|
|
Przed wymianą drążków, gałek i przekładni przy prędkości 90 miałem dość silne drgania kierownicy które ustawały zaraz przy 100. Teraz jest wszystko igła. Na Kraków jechałem zaraz po wymianie, jeszcze robiłem rano zbieżność i było super na trasie. Autko jak nowe aż miło było sunąć po szosie
. |
|
|
|
 |
|
|