|
żywotność szczęk hamulcowych (601) |
| Autor |
Wiadomość |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2008-09-15, 15:06
|
|
|
No zakładałem według zdjęcia w Skurskim. Koło po wyczyszczeniu bębna, nasmarowaniu regulatorków i odtłuszczeniu okładzin obraca się lekko przycierając ( tłumaczyłem to sobie że szczęki nowe to się dotrą, ale te maja już rok i tak nie robiły ;) )
Za pierwszym razem jak ściągałem bęben, gdy zauważyłem że się grzeje, to się go praktycznie ściągnąć nie dało ( a schodka nie ma ) a za drugim razem jak się zagrzał to zszedł bez najmniejszego problemu... |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2008-09-15, 17:48
|
|
|
| a cofnąłeś samoregulatory i tłoczki w cylinderkach? |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2008-09-15, 17:54
|
|
|
| właśnie :-] |
|
|
|
 |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2008-09-15, 18:02
|
|
|
| Z tego co wiem, to sie samoregulatorow nie smaruje ;) |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2008-09-15, 18:03
|
|
|
| skoro je czyścił...to chyba tak,ale może cylinderków nie cofnął |
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2008-09-15, 18:16
|
|
|
A, to dobre pytanie - jak cofnąć wyżej wymienione cylinderki?
przesmarowałem sprężynki i te sworznie samoregulatorów by znów nie zardzewiały po czyszczeniu ;) |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2008-09-15, 19:15
|
|
|
| o bożku..... ręce opadają normalnie. Jak można robić hamulce nie wiedząc jak cofnąć tłoczki hamulcowe.... |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2008-09-15, 19:17
|
|
|
| palcem. odkrec "sloiczek" z plynem i wciskaj paluchem tłoczki w cylinderkach, az gumka od cylinderkow cala sie schowa. |
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2008-09-15, 22:00
|
|
|
Heh, no jasne - słoiczek trzeba odkręcić :D Nie no to zmienia postać rzeczy :)
Hehe, ale serio nie wiedziałem że to się cofa :P jak ostatnio robiłem to nowe montowałem i były już "cofnięte" ;)a tak to teraz się gumki do połowy chowają.
Magiku nie załamuj rąk - ja się ciągle uczę, a Ty jesteś specjalistą :)
Ale dzięki Wam bardzo za pomoc :) jak tylko przestanie padać cofnę tłoczki i zobaczymy co powie :D |
|
|
|
 |
Bochen
Gość
|
Wysłany: 2008-09-15, 22:02
|
|
|
| dlatego jak ja zmienialem szczeki to za mna stal qbs i pomagał. trzeba miec kolegę [; |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2008-09-15, 22:25
|
|
|
| ale świetnie sobie Marcinku poradziłeś na 5 z plusem i teraz juz jesteś specjalistą w kolejnej dziedzinie :) |
|
|
|
 |
shardac
Gość
|
Wysłany: 2008-09-15, 23:47
|
|
|
a odpowiadajac na glowne pytanie: roznie. jak mialem porzadnie nabijane przez fachura z Zabrza, to hamowal jak rajdowka pomimo mniej niz milemtrowych finalnie
okladzin. wytrzymaly prawie 25k.
jak mialem z motireksu to piszczaly, wyly i skamlaly, ale w miare hamowaly. wytrzymaly z 12k.
teraz znow mam z motireksu, ale inna-inkszosc. zobaczymy. na razie hamuje dosc porzadnie. chyba. |
|
|
|
 |
trabedes
Gość
|
Wysłany: 2008-09-16, 09:10
|
|
|
coprawda 2t już jakiś czas nie jeżdżę ale jeszcze pamiętam te czasy...
szczęki z przodu zaczynały mi piszczeć po ok 15tys. powodem było zgrzanie warstwy wierzchniej okładziny, pomagało przetarcie gruboziarnistym papierem (80), oczywiście przy założeniu, że pozostałe elementy są sprawne...
jak mi to wyjaśniał człek uczony w piśmie, jest to jedna z wad hamulców bębnowych na przedniej osi... z racji intensywnego używania zdarzają się przypadki "zeszklenia" warstwy, efekt podobny jak przy źle dotartych klockach hamulcowych - nawet najbardziej markowe zaczynają piszczeć. |
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2008-09-18, 16:57
|
|
|
ha, docisnąłem te tłoczki i wymieniłem samoregulatorki :) Faktycznie odpukać przestało się grzać ;)mam nadzieje że już tak zostanie:P Dzięki wielkie raz jeszcze za pomoc :)
Acha, dodam jeszcze że samoregulatorki zakupione w Motirex-ie wymagały niewielkiej przeróbki. Sprężynka jest w nich dłuższa o ok jeden zwój od oryginału(ale to nie problem bo dało się ją zamontować), natomiast blaszki musiałem spiłować o ok 2mm bo były większe niż powinny i nie dało się sworznia przełożyć ;)To tak jako ciekawostka :P Ktoś z Was miał taki problem?
Pozddrawiam :) |
|
|
|
 |
shardac
Gość
|
Wysłany: 2008-09-21, 12:19
|
|
|