|
Zegary |
| Autor |
Wiadomość |
SM
Gość
|
Wysłany: 2008-08-06, 19:36
|
|
|
Koledzy kto mi pomoze??
Jak wstawic zegar od paliwa i temp.silnika (skoda 120)w deske od trabanta 1.1?? |
|
|
|
 |
SM
Gość
|
Wysłany: 2008-08-06, 19:38
|
|
|
| W jakie miejsce i czym wyciąć dziury tak równo?? |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2008-08-06, 20:32
|
|
|
| otwornicą.... |
|
|
|
 |
Andy59
Gość
|
Wysłany: 2008-08-17, 12:46
|
|
|
| Ale dowcipny - może fleksem |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2008-08-17, 14:05
|
|
|
Andy59 ale dowcipny jesteś...
A Ty czym bys to zrobił? Wiertłem, a reszte nożem wyskrobał??? |
|
|
|
 |
Bartek Zawadzki
Gość
|
Wysłany: 2008-08-17, 14:34
|
|
|
Nie podpowiem niestety w tej sprawie, ale za to mam inne pytanko.
Chciałem sobie w wozie zamontować nowy prędkościomierz (stary i tak zawyża dobre 30km/h). Pomyślałem, żeby w miejsce starego dać obrotomierz, a prędkościomierz jakiś mniejszy, np. z motocykla, gdzieś obok. Jak będzie ze wskazaniami, orientuje się ktoś? Trzeba coś kalibrować? Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby tak od razu dobrze wskazywał prędkość... A może w ogóle odradzacie zabawę w takie klocki?
A gdyby się już ktoś mądrze wypowiedział i doradził, to sposób wywalenia dziury w desce (ale tym razem 601) i mnie się przyda.
Pozdrowionka. |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2008-08-17, 21:14
|
|
|
| ja w 601 w metalowej desce odrysowałem sobie otwór a potem zrobiłem otwór największym wiertłem jakie miałem.Następnie powiększałem to takim frezem do metalu(taki pilnik na wiertarkę)wyszło jak z fabryki |
|
|
|
 |
grzybcio
Gość
|
Wysłany: 2008-08-18, 02:50
|
|
|
| Wskazania licznika sa dobierane do danego modelu gdyż masz różne przełożenia zębatek licznika i w skrzyni i w samym liczniku! więc jak dasz licznik z motoru to może Ci na przykład pokazywać że jedziesz 40 kiedy masz ponad 100 albo na odwrót!! oczywiście rozbieżność podana tylko dla uwizualnienia [: tak więc trzeba by się dowiedzieć jakie jest pżełożenie w liczniku trampka i poszukać jakiegoś innego o tym samym lub podobnym albo na chybił trafił bawić się z policją i ich suszarkami ale to jest zdecydowanie droższy sposób ;] |
|
|
|
 |
Kriss
Gość
|
Wysłany: 2008-08-18, 07:00
|
|
|
Bez problemu możesz zamontować licznik z Wartburga mowa o tym z ostatnich 1.3 który jest wyskalowany do 160km/h + posiada czerwoną strzałeczke taką jak liczniki w 601. Ale myślę, że ten licznik będzie pasował jedynie do 1.1.
W przypadku innych liczników jest to możliwe ale trzeba odpowiednio wyskalować tarcze aby wskazywał poprawnie. |
|
|
|
 |
Andy59
Gość
|
Wysłany: 2008-08-18, 15:55
|
|
|
wiesz co wnuq masz racje jezeli to średnica ok 50 mm. A jezeli powyzej proponuje obrysoac obwiercic nie dotykajac linni malym wirtlem np. fi 5 mm pozostałosc wylamac i dopiro wykonczyc obrotowym pilnikiem (nie frezem bo ci łapy powyrywa). lub zwyklym pilikiem do metalu półokragłym.
na samochodach moze znam sie malo ale na obróbce metali owszem.
pozdrowienia. |
|
|
|
 |
Bartek Zawadzki
Gość
|
Wysłany: 2008-08-18, 16:57
|
|
|
Ja chetnie bym sprobowal licznik od Wartka, ale on troche przyduży. Interesuje mnie coś w granicach 5cm. No i chyba faktycznie pozostaje metoda chybił-trafił. Z tą różnicą, że zamiast suszarek może łatwiej na nawigację kalibrować? ;)
Z pewnością podzielę się doświadczeniem, jak tylko je nabędę...
A tymczasem wiem jak bywa z różnicą wskazania i realnej prędkości - przy zamkniętym budziku ledwo trzymam się za ciężarówką... |
|
|
|
 |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2008-08-19, 20:59
|
|
|
| Proponuje spróbować z licznikiem od skody 105/120. Chyba najlepsze rozwiązanie- licznik jest mniejszy i przełożenie ma z grubsza podobne. |
|
|
|
 |
Mici125
Gość
|
Wysłany: 2008-12-30, 20:50
|
|
|
Witam
To ja jeszcze o coś zapytam. Mianowicie szukam ostatnio obrotomierza + wskaźników paliwa i temperatury i ew prędkościomierza do kompletu. Cała deska będzie "home made", więc przynajmniej dopasowywanie do starej odpada:) No i nie wiem od czego wziąć prędkościomierz.
takie coś Obrotomierz bym sobie naprawił ale nie wiem co z przełożeniem licznika. Wie może ktoś coś o tym?
Druga opcja-golf2 Obrotomierza co prawda nie ma, ale mam asa w rękawie:) |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2008-12-31, 18:05
|
|
|
Ja zaanimowałem u siebie takie coś:
moje zegary
obrotomierz uniwersalny VDO, wskaźnik temperatury FSO 125p. Współpracuje z czujnikiem FSO Polonez i odpowiednim potencjometrem kalibrującym;) Aha do czujnika jest jeszcze przejściówka. Ogólnie zabawy było sporo ale jestem zadowolony z efektu. Tutaj w desce 601, ale żeby wsadzić to w 1.1 to nie problem |
|
|
|
 |
strzałka007
Gość
|
Wysłany: 2010-01-13, 20:09
|
|
|
Witam:)
Podpinam sie pod temat, szukałem i nie znalazłem na forum tego watku.
Chcialbym w swoim Trampku 1.1 założyc chromowane ramki zegarów ktos wie z czego pasuja gdzie je dostac? na allegor szukałem i jakos nie znalazłem;/
Dzieki:) Szerokosci PozDDRo |
|
|
|
 |
|
|