Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przeciek w bagażnik - ale jak??
Autor Wiadomość
Kriss
Gość
Wysłany: 2008-08-17, 16:03   

Mam problem, zauwarzyłem, że ostatnio pojawił się mi przeciek w bagażniku. Dokładnie w tylnim lewym rogu od strony lampy (tzw. od kierowcy) na podłodze w rogu wykladzina jest wilgotna. Jak podłożyłem pod wykładzine szmatke to po kilku dniach i ulewach które im towarzyszyły zrobiła się mokra, co prawda nie na tyle aby można było z niej wyciskać wode ale była mokra. Moje pytanie jest następujące czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem?? Szukałem ale za bardzo nie widzę którędy ta woda tam się dostaje!!

grubas
Gość
Wysłany: 2008-08-17, 21:48   

Mam to samo i jakoś nie widzę tematu, albo uszczelka szyby tylnej, albo leci przez uszczelkę bagażnika (sedan) bo nie mam tych plastikowych duperelków na rogach. Najlepiej położyć się w bagażniku z latarką i ktoś mógłby polać Trabanta wodą to można by dojść skąd woda się przedziera.

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-08-18, 06:45   

O jakich plastikowych duperelkach mówisz?? Co do uszczelki szyby to odrazu ją odrzucam. Nie wykluczam uszczelki bagażnika ale gdzie taką dostać?? Mam oczywiście sedana bo zapomniałem o tym napisać.

magik
Gość
Wysłany: 2008-08-18, 07:09   

normalaka w trabancie. Nieszczelne duro dachu. Może się nawet lać spod śrub mocujących listwy ozdobne. Druga rzecz to dziury w nadkolach.
Uszczelki szyb najlepiej wkleić

Piotrek "Cameleo
Gość
Wysłany: 2008-08-18, 07:31   

Normalka! W moim sedanie 1.1 również leci do bagażnika lewy i czasem prawy narożnik i spływa "odpływem" - dziurką pod zapasem :P uszczelkę szyby mam zabezpieczoną więc leci inną drogą/drogami. Cóż tak musi być xD

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-08-18, 08:29   

Jak to nieszczelne duro dachu?? Co dach ma do tego, że w samym rogu przy lampie w bagażniku jest przeciek?? Co prawda widać, że pierwszy właściel pomazał silikonem krawędzie dachu przy listwach ale ten silikon ma już z kilka lat. Dziur w nadkolach nie mam, podłoga jest cała.

Ogólnie jestem strasznie wyczulony na jakie kolwiek przecieki bo zstrasznie mnie to drażni. Druga sprawa to niestety korozja która w szybkim tępie zacznie atakować podłoge w tym rogu a na to też jestem strasznie wyczulony!! Ogólnie jak będe miał troche czasu to będe to tropił dokładniej aż znajdę przyczynę!! Jak coś to dam znać skąd bieże się tam woda.

donkey
Gość
Wysłany: 2008-08-18, 09:03   

Witam, mam to samo. Od razu jak nabyłem traba zacząłem z tym walczyć przy pomocy kitu - i to był błąd, bo i tak nic to nie dało - więc odradzam ...a ruda wpieprza podłogę aż słychać na całym osiedlu :(

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2008-08-18, 13:13   

Może jeszcze ciec spod tylnych lamp - u mnie w trabancie przerdzewiał delikatnie pas tylny na zgięciu blachy tam gdzie klejony jest duroplast i pięknie się lało. Albo po prostu odkleiło się duro. Najlepiej zdejmij lampę i sam zobacz.

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2008-08-18, 13:33   

Witam po przerwie.
Łączenia duro na dachu może przepuszczać wodę w ten sam sposób co łączenia i listwy boczne. Woda może być w narożniku bo tam właśnie kończy swoje ciurkanie po metalowych elementach.
Może jeszcze lecieć przez wywietrznik, ten w tylnym słupku. Czasem ruda zjada łączenia właśnie w tym miejscu. Ktoś kiedyś o trabancie powiedział, źe nie warto go łatać, trzeba wodzie umożliwić szybką ucieczkę:]
Trabanty ciekną i to jest jego przypadłość. Są takie, które biorą wodę wszystkimi w/w drogami. Patryzanckie metody śledzenia (jak napisał grubas)są zazwyczaj skuteczne.

donkey
Gość
Wysłany: 2008-08-18, 14:09   

Także panowie - włazimy do bagajów i czekamy na deszcz :) ...tylko latarek mi nie zapomnieć!

Dorota(malina)
Gość
Wysłany: 2008-08-18, 14:23   

heh ja mam tak samo ale znalazłam juz przyczyne podczas rozkładania auta.
w samym rogy gdzie jest polaczony metal i duro- pas tylny znalazlam malenka dziurke i przez nia leci woda podczasjazdy i jak splywa deszcz po klapie bagaznika, ale u mnie to sa znikome ilosci wilgoci.pozdro

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2008-08-19, 09:59   

Do listy ja bym jeszcze dodał mocowania zawiasów tylnej klapy - tam też czasem cieknie ;]

grubas
Gość
Wysłany: 2008-08-25, 20:24   

Kriss odnośnie tych duperelków plastikowych to są takie plastiki na naroża uszczelki w bagażniku, podejrzewam iż mają za zadanie napinanie uszczelki bagażnika co by właśnie nic nie ciekło.
A odnośnie tematu, dzisiaj miałem niezłą powódź w bagażniku (lewa strona od narożnika do nadkola) a po za tym na wykładzinie wyhodował się ładny grzyb :) , wrażenia zapachowe bezcenne ;).
Coraz bardziej podejrzewam iż to wina mocowań klapy bagażnika. Tak czy inaczej na dniach pownikam w temat, po partyzancku z latarką (poczekam na deszcz :p).
PozDDRo

Jendrej
Gość
Wysłany: 2008-08-25, 20:27   

toc po to sa gumki takie pod zawiasami ze ja ksie dokreca to nic nie cieknie...

Pelu
Gość
Wysłany: 2008-08-26, 22:10   

grubas jakbys nie jezdzil 60km/h,to by woda nei zdazyla wleciec do bagaznika :):)
a wogole jak po bieszczadach przepal roczny zrobiles,czy dwuletni:)
pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi