|
[1.1] Pompa ham i serwo z FIATa CC/SC |
| Autor |
Wiadomość |
peeter
Gość
|
Wysłany: 2006-03-10, 22:19
|
|
|
| Moze i nie jechałem:P ale to nie powód zeby krytykowac moje pytanie, w gruncie rzeczy chodziło mi o trabanta a nie o inny samochód. A Ty Wartborgini - mniejsza z tym....jak Ciebie jechali za ceramizer to ja głupich komentarzy nie pisalem.Dzieki Alan za odpowiedz. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Z10m3k
Gość
|
Wysłany: 2006-03-10, 23:07
|
|
|
Witam
Niewiem jak na seryjnych hamulcach sie Trabi z pompą od seja zachowuje.Poniewarz u mnie po serij to tylko wspomnienie zostalo:)Ale mimo to polecam kazdemu kto chce lepiej hamowac.
PozDDRawiam |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-03-12, 14:51
|
|
|
a kto Cie Peeter krytykuje ??? JA ???? :O
chodziło Ci o trabanta... no cóż, to w trabancie serwo ma działać inaczej / gorzej jak w innych autach z serwem... dziwne...
A kto mnie niby "jechał" za ceramizer ????
Ja w tamtym temacie nie zadałem pytania "Czy ceramizer działa" tylko przedstawiłem wyniki moich testów / doświadczeń...
nie widzisz różnicy ?? To pewno po założeniu serwa do trabanta też różnicy nie zauważysz.... |
|
|
|
 |
radzieckii
Gość
|
Wysłany: 2006-03-12, 18:47
|
|
|
| Można też zastosować pompę z serwem od Tikaczu. Naprawdę nieźle daje radę w Trabie i nie ma problemu z wkręceniem czujnika stopu. Trzeba przy okazji zmienić przewody, bo tam na tył idzie jeden. Hamowanie naprawdę rewelacja. Moim zdaniem lepiej niż CC, SC. I NIE KŁÓCIĆ SIĘ TU DO JASNEJ CHOLERY!!! Macie na tego typu uprzejmości priva, gg i inne sposoby. |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-03-13, 18:42
|
|
|
| co do ilości wyjść z pompy / rurek / braku miejsca na czujnik stopu - polecam od wartburga takie rozdzielacze przewodów. Ma toto chyba z 5 albo 6 otworów na rurki i można sobie ładnie porozdielać obwody, nawet jak by z pompy wychodziły tylko dwie rurki... |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2008-08-09, 16:14
|
|
|
Witam,
Jest taka sprawa. Założyłem sobie do Traba pompe z serwem identyczna jak w CC, wymieniłem też pare przewodów i odpowietrzyłem układ.
I teraz zaczeła sie magia..
Lewy przód i prawy tył hamuja na dotkniecie z piskiem, a prawy przód z lewym tyłem nawet nie drgna.
Druga sekcja działa wyśmienicie, a pierwsza jest jakby zapowietrzona, odpowietrzałem już kilkanaście razy, i pompe,i trójnik, korektor, przy kole i nadal pedał miecitko wchodzi do połowy.
ścisnałęm cylinderek sciskiem stolarskim - to samo, czyli PŁYN JEST SCIŚLIWY! pomimo że jest nowy...
Pompa tez jest raczej ok, bo wymontowana była z samochodu, w którym działała bez zarzutu.
CO TO MOŻE BYĆ??? |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2008-08-09, 21:10
|
|
|
| w pompie fiata cc korektory siły hamowania sa wbudowane w niej ...wyrzuc trabantowy to powinno pomóc |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2008-08-10, 12:56
|
|
|
No niestety, z tego co wiem to korektor siły hamowania jest tylko przy pompie CC 1.1 Sporting, moja pompa pochodzi z Fiata Regaty, w niej korektor był przy tylniej belce.
Jakieś inne pomysły? Wnuqu, a Ty masz taka pompe? |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2008-08-10, 14:19
|
|
|
| nie ja mam z vw...arka 353 pytaj on ma...od jakiegoś fiata |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-08-10, 20:40
|
|
|
| Kumpel miał pompe bodajże z CC w trabie 1.1. Miał na przewodach koło pompy takie małe korektorki. Mówił, że to Fiatoskie... |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2008-08-10, 21:54
|
|
|
Eagle, chodzi CI o coś takiego??
U mnie pompa jest identyczna, tyle ze nie ma tego korektora, bo jest przy tylniej belce, a w Trabie trudno byłoby to zgrać...
Myśle ze nie w tym problem, może rzeczywiście gumy sparciały?
Samochod stał 5 lat nieużywany, pompa była zalana płynem, ZERO wycieków.
Chłopaki pomóżcie, jutro musze na przeglad jechać! |
|
|
|
 |
KUZYN353
Gość
|
Wysłany: 2008-08-10, 23:18
|
|
|
| Jak samochód stał tyle lat to cylinderki nie zardzewiały? Może problem nie w pompie tkwi. |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2008-08-11, 00:13
|
|
|
5 lat stał samochód-dawca, od którego pochodzi pompa, moj Trabi nigdy nie zobaczy zardzewiałych cylinderków :))
Okej, widze że to nie takie proste, spróbuje jutro zamienic przewody od sekcji 1 i 2 miejscami i zobaczymy jak sie sprawa przedstawi. |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-08-11, 10:43
|
|
|
| No jego pompa wyglądała podobnie i na przewodach koło pompy miał takie małe korektorki... Ale korektory są chyba po to, żeby tył dobrze hamował a skoro przód Ci też nie hamuje to chyba coś innego. Pozatym to wygląda jakby 1 sekcja była walnięta. Zamień sekcjami i zobaczysz czy to wina pompy czy reszty układu. |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2008-08-11, 15:43
|
|
|
Wiec tak:
Po podłączeniu do sekcji 2 lewego przodu i trojnika ( czyli także prawy przod i lewy tył) hamowało tylko prawe tylnie koło, PODŁACZONE DO SEKCJI DRUGIEJ!
Przod nie hamował, bo pojemnosc 3 cylinderkow byla wieksza od wydajnosci pompy.
Wynika z tego, że pompa ma sprawne obie sekcje!
Juz ogłupiałem.... nadal zapowietrzone???
Odpowietrzam, pompujac dwa razy, odkrecajac odpowietrznik z weżykiem w płynie i zakrecajac przy wciśnietym pedale.
Chyba ze zlotu bedzie wielkie gówno :/ |
|
|
|
 |
|
|