Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zegary
Autor Wiadomość
SM
Gość
Wysłany: 2008-08-06, 19:36   

Koledzy kto mi pomoze??
Jak wstawic zegar od paliwa i temp.silnika (skoda 120)w deske od trabanta 1.1??

SM
Gość
Wysłany: 2008-08-06, 19:38   

W jakie miejsce i czym wyciąć dziury tak równo??

wnuq
Gość
Wysłany: 2008-08-06, 20:32   

otwornicą....

Andy59
Gość
Wysłany: 2008-08-17, 12:46   

Ale dowcipny - może fleksem

Hajs
Gość
Wysłany: 2008-08-17, 14:05   

Andy59 ale dowcipny jesteś...
A Ty czym bys to zrobił? Wiertłem, a reszte nożem wyskrobał???

Bartek Zawadzki
Gość
Wysłany: 2008-08-17, 14:34   

Nie podpowiem niestety w tej sprawie, ale za to mam inne pytanko.

Chciałem sobie w wozie zamontować nowy prędkościomierz (stary i tak zawyża dobre 30km/h). Pomyślałem, żeby w miejsce starego dać obrotomierz, a prędkościomierz jakiś mniejszy, np. z motocykla, gdzieś obok. Jak będzie ze wskazaniami, orientuje się ktoś? Trzeba coś kalibrować? Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby tak od razu dobrze wskazywał prędkość... A może w ogóle odradzacie zabawę w takie klocki?

A gdyby się już ktoś mądrze wypowiedział i doradził, to sposób wywalenia dziury w desce (ale tym razem 601) i mnie się przyda.

Pozdrowionka.

wnuq
Gość
Wysłany: 2008-08-17, 21:14   

ja w 601 w metalowej desce odrysowałem sobie otwór a potem zrobiłem otwór największym wiertłem jakie miałem.Następnie powiększałem to takim frezem do metalu(taki pilnik na wiertarkę)wyszło jak z fabryki

grzybcio
Gość
Wysłany: 2008-08-18, 02:50   

Wskazania licznika sa dobierane do danego modelu gdyż masz różne przełożenia zębatek licznika i w skrzyni i w samym liczniku! więc jak dasz licznik z motoru to może Ci na przykład pokazywać że jedziesz 40 kiedy masz ponad 100 albo na odwrót!! oczywiście rozbieżność podana tylko dla uwizualnienia [: tak więc trzeba by się dowiedzieć jakie jest pżełożenie w liczniku trampka i poszukać jakiegoś innego o tym samym lub podobnym albo na chybił trafił bawić się z policją i ich suszarkami ale to jest zdecydowanie droższy sposób ;]

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-08-18, 07:00   

Bez problemu możesz zamontować licznik z Wartburga mowa o tym z ostatnich 1.3 który jest wyskalowany do 160km/h + posiada czerwoną strzałeczke taką jak liczniki w 601. Ale myślę, że ten licznik będzie pasował jedynie do 1.1.
W przypadku innych liczników jest to możliwe ale trzeba odpowiednio wyskalować tarcze aby wskazywał poprawnie.

Andy59
Gość
Wysłany: 2008-08-18, 15:55   

wiesz co wnuq masz racje jezeli to średnica ok 50 mm. A jezeli powyzej proponuje obrysoac obwiercic nie dotykajac linni malym wirtlem np. fi 5 mm pozostałosc wylamac i dopiro wykonczyc obrotowym pilnikiem (nie frezem bo ci łapy powyrywa). lub zwyklym pilikiem do metalu półokragłym.
na samochodach moze znam sie malo ale na obróbce metali owszem.
pozdrowienia.

Bartek Zawadzki
Gość
Wysłany: 2008-08-18, 16:57   

Ja chetnie bym sprobowal licznik od Wartka, ale on troche przyduży. Interesuje mnie coś w granicach 5cm. No i chyba faktycznie pozostaje metoda chybił-trafił. Z tą różnicą, że zamiast suszarek może łatwiej na nawigację kalibrować? ;)

Z pewnością podzielę się doświadczeniem, jak tylko je nabędę...

A tymczasem wiem jak bywa z różnicą wskazania i realnej prędkości - przy zamkniętym budziku ledwo trzymam się za ciężarówką...

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-08-19, 20:59   

Proponuje spróbować z licznikiem od skody 105/120. Chyba najlepsze rozwiązanie- licznik jest mniejszy i przełożenie ma z grubsza podobne.

Mici125
Gość
Wysłany: 2008-12-30, 20:50   

Witam
To ja jeszcze o coś zapytam. Mianowicie szukam ostatnio obrotomierza + wskaźników paliwa i temperatury i ew prędkościomierza do kompletu. Cała deska będzie "home made", więc przynajmniej dopasowywanie do starej odpada:) No i nie wiem od czego wziąć prędkościomierz.
takie coś Obrotomierz bym sobie naprawił ale nie wiem co z przełożeniem licznika. Wie może ktoś coś o tym?
Druga opcja-golf2 Obrotomierza co prawda nie ma, ale mam asa w rękawie:)

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-12-31, 18:05   

Ja zaanimowałem u siebie takie coś:
moje zegary
obrotomierz uniwersalny VDO, wskaźnik temperatury FSO 125p. Współpracuje z czujnikiem FSO Polonez i odpowiednim potencjometrem kalibrującym;) Aha do czujnika jest jeszcze przejściówka. Ogólnie zabawy było sporo ale jestem zadowolony z efektu. Tutaj w desce 601, ale żeby wsadzić to w 1.1 to nie problem

strzałka007
Gość
Wysłany: 2010-01-13, 20:09   

Witam:)
Podpinam sie pod temat, szukałem i nie znalazłem na forum tego watku.
Chcialbym w swoim Trampku 1.1 założyc chromowane ramki zegarów ktos wie z czego pasuja gdzie je dostac? na allegor szukałem i jakos nie znalazłem;/
Dzieki:) Szerokosci PozDDRo

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi