|
Włącznik świateł padł - ktoś ma? |
| Autor |
Wiadomość |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2007-07-28, 07:54
|
|
|
Witam.
Czy ktoś z rejonu Wielkopolski (Poznań) posiada na zbyciu główny włącznik świateł? Właśnie mi się rozpadł i samochód jest uziemiony - bo bez świateł nie zaryzykuję wyjazdu na ulicę :D . |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2007-07-28, 15:06
|
|
|
Powitać!
Zawsze można połączyć odpowiednie przewody i jechać.
Osobiście polecam wyłącznik od skody (jest bardziej wytrzymały)
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
WojtasCB_Serwis
Gość
|
Wysłany: 2007-07-28, 17:39
|
|
|
Ja u siebie mam od VW polo i dobrze sie sprawuje
:) |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2007-07-28, 18:00
|
|
|
| Ooo, dzieki za podpowiedzi. Póki co, trza będzie zewrzeć wszystko ze sobą, żeby wogóle gdzieś pojechać - choćby do sklepu :D |
|
|
|
 |
piotrek88
Gość
|
Wysłany: 2007-07-29, 19:10
|
|
|
| cześć Alan u mnie w garazu napewno sie znajdzie takie coś! jestem z poznania odezwij sie to sie zgadamy 603407381 lub gg 6332575 pozddrawiamy dwa Piotry |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2007-07-29, 23:11
|
|
|
ja mam luzem od VW, moge Ci dać gratis, zapłacisz jedynie za przesyłkę.
Orginalny pewnie też gdzies mam ale raczej dobry nie jest...
Jak to jest polo to masz do załączania 3 obwody, można więc zastosować przełącznik z dowolnego auta. W 601 jest gorzej... |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2007-07-31, 21:55
|
|
|
Dzięki "Piotry" za pomoc. Przysiadłem przy swoim i udało sie go złozyć do kupy. Nawet działa . Wymieniłem jeszcze konektorki na kablach od + i zasilania reflektorów, i wszystko ładnie świci .
Wartborgini, właśnie lukałem na schemat Trabcia, i włączenie świateł jest proste jak "świński ogon". Na upartego starczyły by dwa byle jakie pstryczki od lampki nocnej; byle by wytrzymały te prądy (w reflektorach mam 2x70W). Własnie dlatego musiałem wymienić konektorki, bo sie zdeczka nadpaliły :D |
|
|
|
 |
Michał C.
Gość
|
Wysłany: 2007-08-01, 18:06
|
|
|
| Dlatego lepiej zalozyc najzwyklejszy przekaznik do swiateł i problemy ze spalonym przelacznikiem znikna... |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-06-30, 09:35
|
|
|
Witam. Wznawiam temat. Chcę założyć włącznik ze skody 105 zamiast trabowego od mijania i pozycyjnych. Tylko do trabantowego przychodzą 4 przewody do styków:
30,56,58,58L
a do tego ze skody 3 do styków:
30,56,58.
Nie ma on więcej styków a przewody są podpinane do kostki a nie jak u nas bezpośrednio do włącznika.
Pytanie co z tym zrobić? Oba włączniki są kręcone i mają 3 pozycje. Już mam dość łamiących się kółek trzymających włącznik i innych przygód... Z tego co widziałem wyżej już ktoś montował włącznik ze Skody.
Drugie pytanie to czy dawać przekaźnik, bo zauważyłem że przewody od strony styków są jakby ciut przyjarane. Ale nie mam pojęcia jak i gdzie podłączyć te przekaźniki/przekaźnik.
Byłbym wdzięczny za odpowiedź. |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2008-07-01, 08:28
|
|
|
58 i 58L to rozdzielenie oświetlenia pozycyjnego na lewą i "prawą" stronę, dzięki temu po włączeniu lewego kierunkowskazu bez kluczyka w stacyjce palą się postojówki z lewej strony, pod 58 jest podłączona prawa strona i podświetlenie wskaźników (dość łatwo jest zmodyfikować instalację żeby przy prawym kierunku świeciły pozycyjne z prawej - jest wolny styk na kostce).
Ewentualnie możesz połączyć 58 i 58L ale lepiej nie rezygnować z tego rozwiązania.
Przekaźniki można zamontować "gdziekolwiek", możesz wykorzystać istniejącą instalację do reflektorów, jako sygnał sterujący - włączający, a do przekaźników podciągnąć przez osobne bezpieczniki (+) z akumulatora. Wtedy największe obciążenie będzie na przekaźniku, a na włączniku świateł minimalne.
Powodzenia |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-07-31, 10:33
|
|
|
| Rzeczywiście... jak się połączy te dwa przewody to po włączeniu lewego kierunkowskazu przy zgaszonych silniku włączają się światła po obu stronach auta. Ale ja i tak nie używałem świateł postojowych tylko pozycyjne więc mi to nie przeszkadza aż tak. A do przeróbki na włącznik skody wystarczyła jedna podkładka pod włącznik i kostka+wsuwki, wszytsko srobiłem tak żeby się dało łatwo wrócić do oryginału. W przeciwieństwie do starego włącznika ten można przełączać 1 palcem... |
|
|
|
 |
Piotr Bachurski
Gość
|
Wysłany: 2008-08-12, 10:08
|
|
|
| czesc podlacze sie do tematu-mi padly kierunkowskazy-generalnie nie mam pojecia co gdzie szukac-mam rozpieta cala instalacje deski,mialem wszystko popodpisywane i jak to sie mowi brzydko...ch...j-poniewaz nie przewidzialem ze sloneczko ktore swiecilo zrobi tak z moich podpisanych kabelkow(naprawde sie staralem i bylo wszystko idealnie podpisane)po prostu wyplowieja napisy :(-zegary mam od Lady 2107 i musze to wszystko zlozyc a tu nawet do mechaniora nie moge podjechac bo mi kierunki nie dzialaja-pomozcie mi moze od czegos innego bedzie pasowac przerywacz-bo jak wlaczam to nawet nie ma takiego charakterystycznego tykania przerywacza :/ |
|
|
|
 |
|
|