Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie świece najlepsze do 2T ?
Autor Wiadomość
Wiktor/ EL Wiktorro
Gość
Wysłany: 2008-07-25, 00:05   

wychodzi na to że co trabant to potrzebne inne świece a do większości najlepsze są ngk

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-07-25, 06:54   

Czeskie Briski też są niezłe, nigdy się nie zdarzyło aby były z nimi problemy. Najgorzej wspominam Bosch-e, po 3000 km jedna dostała przebicia i ogólnie od początku auto na nich nie chodzilo za rewelacyjnie

Cost'a Und Brossu
Gość
Wysłany: 2008-07-25, 19:28   

Beru Brisk bez elektrody zewnętżnej i Bosch 4elektrodowy to moje zdanie u mnie najlepiej śmigał i miał najlepsze dopalanie mieszanki świece zawsze idealne

Przemek
Gość
Wysłany: 2008-07-25, 22:48   

Prosty silnik to i świece 'proste' - Brisk, Isolator, Beru, Champion. NGK - dają radę, z tym, że jest jedno ale: musi być naprawdę dobrze wyregulowany gaźnik, a układ WN musi być w nienagannym stanie. Tyczy się to również gaźnikowych 4T. NGK jako plug'n'play jest dobre do gazu i wtrysku. Na 'lejącym' gaźniku z podupadłym układem WN potrafią bardzo szybko padać czyniąc czasem przy tym trochę szkód. Iskra w 2T sobie nie radzi (przynajmniej w 353). W 2T aktualnie jeżdżę na francuskim V-Line 18 i jest ok. Natomiast w 4T V-Line 2 japońskie padły (tj. jedną 'wygło', a reszta miała osłabioną iskrę) po ~6kkm, a francuskie po dokładnie 47km wszystkie do śmieci - zabiła je bogata mieszanka jak szlag trafił przeponę i przytkało kanały w gaźniku.
Pozddr

Sikor
Gość
Wysłany: 2008-07-27, 22:58   

Kuzyn, kupuj kable Sentecha. Nie ma lepszych, przerobiłem już kilka różnych i albo mnie trzepały, abo po paru tygodniach rozpadały się fajki, albo co innego. Z Sentechami zero problemu

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-07-27, 23:23   

Sentechy są bardzo dobre i cena jest przyzwoita + do tego jeszcze świece Brisk i bedzie cacy.

donkey
Gość
Wysłany: 2008-07-28, 10:01   

A wracając do tematu to chciałbym się dowiedzieć w końcu, które świece powinno się stosować?:
- Isolator M14-225 (Iskra F80S / NGK B6HS) na zimę, a na lato Isolator M14-260 (Iskra F100S / NGK B8HS) czy na odwrót???
Bo różne opinie czytałem i sam już nie wiem :(

Pytam, bo właśnie zakładam nowy silnik i będę go docierał a przy tym procesie odprowadzanie ciepła gra istotną rolę, a poza tym mamy lato, więc tym bardziej wolałbym się nie pomylić z wyborem :\

I jeszcze jedno pytanie - czy stara(czarna) Iskra F 100 to to samo co współczesna Iskra F 100S ?

pozDDR

Kędzior
Gość
Wysłany: 2008-07-28, 12:27   

ja kupiłem ngk bo był tylko jeden typ :) Nie musiałem wybierać :D i @!#$...

donkey
Gość
Wysłany: 2008-08-01, 21:44   

No ludzie!?!, to chyba nie było takie trudne pytanie ?!? :)

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-08-02, 21:39   

Isolator M14-225 (Iskra F80S / NGK B6HS) na zimę, a na lato Isolator M14-260 (Iskra F100S / NGK B8HS) czy na odwrót??? Tak jak mówisz- F80 zima, F95 lato

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2008-08-03, 16:18   

Kupiłem B6HS. Środkowa elektroda jest inaczej zbudowana niż w Iskrach F95. W B6HS jest na równi z płaszczyzną komory spalania. Elektroda w iskrze wystaje do środka o jakieś 2-3mm.

Swoją drogą ścięło mi gwint przy wymianie. Czy ja to kiedyś uruchomię?! Jutro jadę do warsztatu co by zatulejowali czy coś.

donkey
Gość
Wysłany: 2008-08-05, 18:08   

Uściślając - świece Iskra o oznaczeniu F95PS (niema świec F95 czy F95S, przynajmniej obecnie takich nie produkują) są świecami właściwymi dla np. fiata 126 - mają wysuniętą elektrodę, podobnie jak wszystkie świece tej marki, które mają w oznaczeniu "P". Do traba właściwymi świecami są świece ze "schowaną" elektrodą - czyli F100S lub F80S (i ich odpowiedniki naturalnie). Ostatnio spotkałem się ze starą świecą iskra o oznaczeniu F100, ale wydaje mi się, że to jest to samo co F100S.

NBA
Gość
Wysłany: 2009-03-17, 19:08   

Witam. Poczytałem juz co kupić ze świec, bo sama mam jakieś NO NAME... Czy świece wpływają jakoś na osiągi silnika? Czy tylko jako izolatory, oprowadzacze ciepła i do zapalania - iskra...

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-03-17, 19:31   

Wpływu na osiągi silnika jako takiego nie mają [nie ma opcji, że po wymianie silnik dostaje + 5 koni od tego są magnetyzery;)]. Jedyne co może cię spotkać to zły dobór świec i wtedy silnik zamuli lub w ogóle nie będzie chciał gadać.

Ptak
Gość
Wysłany: 2009-03-17, 20:36   

kup ngk b6hs i zapomnij

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi