Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie świece najlepsze do 2T ?
Autor Wiadomość
MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2007-04-08, 18:19   

Witam i potwierdzam. Próbowałem różnych świec za poradą różnych fachowców. Idealne okazały się tylko : NGK B 6 HS oraz BP 6 H.

macq
Gość
Wysłany: 2007-04-10, 14:11   

to ja dorzuce swoje 3 grosze

NGK b6hs- Padły po 3 miesiacach...
Srebrne iskry - bez komentarza...
czarne iskry - chyba najlepsze swiece do traba
isolatory - tez niezle
Bosh- to zalezy jakie... miałem jeden komplet i byly nie do zarypania

Ja mam stare iskry, a wczesniej mialem swiece z piekna gwiazda i napisem CCCP i chodzily tez bez zarzutu;p

rafcio1
Gość
Wysłany: 2007-04-11, 01:04   

dzięki wszystkim za udzielenie odpowiedzi
:) , ja troche sie przyznam zapomnialem że się pytałem o świece, bo jakoś wypadło że ostatnie pare dni nie ruszałem trabika z miejsca, miałem troche pracy "biurowej" nie wymagającej przemieszczania się wcale. Zobacze co tam mają u nas z tego co polecacie i wymienam na dniach. Jeszcze raz dziękuję ! :)

qbak
Gość
Wysłany: 2007-04-11, 09:25   

Hej, ale na lato raczej świece zimniejsze, czyli o wyższej wartości cieplnej???

100 na lato, 75 na zimę ;-)

Ale teraz mam wspomniane wyżej NGK i faktycznie są najlepsze!

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2007-04-11, 11:33   

a ja dzis kupiłem Beru -co myślicie-brat na nich śmiga i jest okej wkręciłem mu iskry to mówi ze jakoś mu się słabsze auto wydaje,to chyba prawda bo on wcale sie na mehanice nie zna a zauważył.

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-04-11, 18:49   

beru - czeskie ;p niewiem niewiem jawa 350 chodziła na nich jak złoto :D

Pyralginum
Gość
Wysłany: 2007-04-11, 23:27   

W moim przypadku:
- Bosha katalogowe do 601(nie pamietam oznaczenia) szybko w dupe dostawayły.. co miesiac wymieniałem. Ale mialem jeden zestaw bosha(tez nei pamietam oznaczenia) z dłuzszym gwintem... to na tych auto genialnie chodziło, ale sie wychodziło wkoncu.
- Iskry to chyba ze 3 nowe komplety zajezdzilem.. rekord to chyba po grugim odpaleniu auta juz miala przebicie jedna - shit straszny
- Teraz mam NGK B6HS i moge je z czystm sumieniem polecić wszystkim. Slyszałem od kolesia co na motorze smiga opinie taka jak Michał C. bardzo nielubia jak je sie "zaleje" - no ale ani razu nie zalalem swiecy odkad na nich jezdze.
- Isolatory - mieałem uzywane.. padły też bardzo szybko, no ale nie wiem jak dlugo byly uzywane... w ogole nie pamietam skad je mialem wiec nie moge jednoznacznie nic określić.

Dawid
Gość
Wysłany: 2007-04-12, 09:14   

Hmmm.....

Dziwią mnie wasze problemy ze świecami bo robię dziennie kilkadziesiąt km i od trzech lat na trzy komplety świec padła mi tylko jedna mocno wyeksploatowana iskra. Czyżbym miał takie szczeście? raczej nie... moze to nie koniecznie wadliwe są świece a winiem jest błąd człowieka? np. zbyt mocne dokrecenie, niewłaściwa przerwa miedzy elektrodami, zle ustawiony zapłon lub gaźnik....

motospec
Gość
Wysłany: 2007-04-13, 11:08   

Ze świecami jest tak samo jak prawie ze wszystkimi innymi rzeczami.

Zależy jak się trafi

W moim trabim świece padały jak muchy, zanim gdzieś pojechałem po dłuższm postoju musiałem zmieniać pare razy świece.
Wkładałem nowe Iskry, Championy, Bosch i inne, jak odpalił było dobrze póki znowu troche nie postał i zabawa zaczynała się od nowa.

Kiedyś wstawiłem używane Iskry F80 które wykręciłem na szrocie z innego traba i od tamtej pory problemy ze świecami się skończyły.

qbak
Gość
Wysłany: 2007-04-20, 07:40   

Kiedyś wstawiłem używane Iskry F80 które wykręciłem na szrocie z innego traba

To mogłoby wskazywać na to, że nie umiesz ich zmieniać ;-) Po założeniu nowych świec trzeba zrobić conajmniej z 10km, żeby się "wygrzały". Jak się tylko odpali, a potem zaraz zgasi silnik, to może być różnie.

Niektórzy wygrzewają świece w płomieniu (np. przy pomocy palnika albo na kuchence gazowej) - ale to raczej nie jest konieczne. Wystarczy kwadrans jazdy przy pełnej temperaturze silnika.

motospec
Gość
Wysłany: 2007-04-24, 14:44   

To mogłoby wskazywać na to, że nie umiesz ich zmieniać ;-) Po założeniu nowych świec trzeba zrobić conajmniej z 10km, żeby się "wygrzały". Jak się tylko odpali, a potem zaraz zgasi silnik, to może być różnie

Raczej nie widze sensu żeby zmienić świece i iść do domu bez sprawdzenia jak na nich silnik chodzi.

A żeby to zrobić to trzeba troche pojeździć/

kondiop
Gość
Wysłany: 2007-04-25, 06:47   

Ja tesz jeżde na świecach iskry i nie narzekam :)

Misio601
Gość
Wysłany: 2007-04-25, 10:43   

No cóż, Trabi ma tak wyrafinowany technicznie a jednocześnie niewybredny silnik, że pojedzie nawet na oleju opałowym, obojętnie jakie świece się wkręci...

donkey
Gość
Wysłany: 2008-07-24, 06:12   

http://forum.turbokillers.com/tematy30/wiece-zaponowe-vt9033.htm?sid=af26a291b02611b619f29585bbb19ac9

Tak dla potomnych :)

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2008-07-24, 08:26   

A co z przewodami? Jakie kupić do Wartburga 353? Oznaczeń przewodów tyle samo co świec.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi