|
[1,1] obrotomierz |
| Autor |
Wiadomość |
kk
Gość
|
Wysłany: 2004-10-07, 11:34
|
|
|
witam
czy ktos wie jak podłączyc obrotomierz w polowce? |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2004-10-07, 13:24
|
|
|
Juz o tym bylo, poszukaj w starszych postach
pozdrawiam =] |
|
|
|
 |
kk
Gość
|
Wysłany: 2004-10-07, 15:35
|
|
|
dzienks
tez jestem z lodzi wiec moze do Krakowa uderzymy razem |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2004-10-09, 13:54
|
|
|
Bardzo ale to bardzo chetnie bym sie wybral bo mialem taki zamiar, ale niestety moj sprzet dwudziestoletni mi nawalil wczoraj bylem na przegladzie (co podkopalo moj budzet przeznaczony na wyprawe do krakowa) akurat kiedy pan testowal moje chmulce strzelil przewod chamulcowy i mam problem (kolejny wydatek) takze krakow poczeka do przyszlego roku. A jak chcesz jechac z jakas grupa to nie ma problemu bo szykuje sie jakas niezla ekipa z łodzi, skontaktoj sie z Lewym najlepiej (kontakt jest w spisie na lodzkiej stronce) moze wpadnij do garazu na ogrodowa, tylko uprzedz o tym Lewego wczesniej no i tyle
Pozdrawiam =] |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2004-10-09, 15:46
|
|
|
OBROTOMIERZ:
Wychodzą z obrotomierza z reguły trzy kabelki:
1. do plusa zasilania (po włączeniu kluczyka)
2. do masy (gdziekolwiek do masy, byle dobrze)
3. do cewki zapłonowej (tam gdzie dochodzą impulsy z zapłonu).
Czasami obrotomierz ma jeszcze dwa kabelki - to od oświetlenia skali:
4. do zasilania (jak włączasz światła postojowe)
5. masa (gdziekolwiek do masy, byle dobrze)
Ot, cała tajemnica. Poproś jakiegoś elektryka żeby Ci pomógł jak nie jesteś obeznany z prądami - sam ne kombinuj, bo jeszcze spalisz furę. |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2004-10-10, 11:25
|
|
|
| dopisze do Alana, z punkt 3. na cewce ma oznaczenie +1 |
|
|
|
 |
twe
Gość
|
Wysłany: 2004-10-10, 21:21
|
|
|
| a czy obrotomierz od poloneza (fiat) będzie wskazywał poprawnie? Może ktoś ma taki zamontowany? |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2004-10-10, 22:01
|
|
|
bedzie
Bedzie dzialal praktycznie kazdy obrotomierz od gaznikowego czterocylindrowego samochodu. |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2004-10-10, 22:19
|
|
|
Obrotomierz MUSI być od silnika 4-cylindrowego. Inaczej będzie Ci przekłamywał wartości.
Swego czasu w jakimś VW znalazłem obrotomierz (w desce) który z tyłu miał przełącznik "2-3-4" cylindry. I podczas przełączania (na 4-cylindrowym silniku) pokazywał: 4-OK, 3 i 2 znacznie mniej. Aktualnie ów obrotomierz pracuje w Oplu-Astrze i spisuje się świetnie. |
|
|
|
 |
kk
Gość
|
Wysłany: 2004-10-11, 10:20
|
|
|
| dzieki za konkretne odpowiedzi, dzisiaj zabieram sie do roboty :) |
|
|
|
 |
Piotrass
Gość
|
Wysłany: 2007-01-19, 21:01
|
|
|
| Ja tez musze pokombinowac kupilem Traba 1.1 i mam obrotomierz w desce od 125p bede miał chwilke i troche chci to przywróce go spowrotem do życia, no chyba że jest uszkodzony i poprzedni własciciel go odłaczył. |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2008-07-19, 01:05
|
|
|
Witam,
Ponieważ powoli rozglądam sie za obrotomierzem do 1.1 natrafiłem na coś takiego
Ktoś wie, od czego ten nietypowy zegar pochodzi? Mi to wyglada na przerobiony zegar od Traba poprzez dodanie (OBROTOMIERZA?)
Brali byście to? |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2008-07-19, 01:06
|
|
|
| Intuicyjne to forum :) |
|
|
|
 |
Marcin & Marta
Gość
|
Wysłany: 2008-07-19, 07:41
|
|
|
| To jest chyba od Wartburgera 353 wskaźnik paliwa, temp. silnika i to co niby jest obrotomierzem to jest chyba ekonomizer. |
|
|
|
 |
Kriss
Gość
|
Wysłany: 2008-07-19, 07:47
|
|
|
To zwykły ekonomizer z 353. On pokazuje chwilowe spalanie tzw. co samo co w trabie tylko, że w trabim mamy jeden mały osobny ekonomizer a ten w Wartburgu to jedna puszka w której odrazu w kupie zinstalowali wskaźnik paliwa i wskaźnik temperatury i ten ekonomizer |
|
|
|
 |
|
|