Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zestaw naprawczy pompy z węgier
Autor Wiadomość
KOK
Gość
Wysłany: 2008-07-17, 11:15   

Czołem!
kupiłem z motirexu zestaw jak w temacie no i po założeniu uszczelek na tłoczki za cholerę nie chciały wracać jednym słowem za duże chyba są, ktoś miał tym do czynienia?

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-07-17, 12:57   

Ja kupilem ze dwa lata temu komplet węgierskich gumek do pompy w Warbim i pasowały rewelacyjnie. Ogólnie żadnych zastrzeżeń. Może źle zamontowałeś?? Trzeba je składać na płyn hamulcowy, pompa musi być czysta w środku itp.

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-07-17, 13:46   

a pewny jestes ze dobry zestaw dostales? wegrzy robia dwa rozne do polo i do cfaja. poza tym bardzo prawdopodobne ze cos zle zlozyles, bo ja na takim wegierskim zestawie teraz jezdze i pompa dziala jak nowa.

magik
Gość
Wysłany: 2008-07-17, 14:43   

ja również bez problemu zrobiłem jednostopniową na węgierskim. Chociaż gumki mają czasami trochę frędzli od wtryskarki. Trzeba je dobrze przygotować przed włożeniem. No i na smarek bądź płyn składać.

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2008-07-17, 18:03   

Miałem tak samo KOK. Siknąłem WD40 od tyłu pompy i było lepiej. Po jakimś czasie zapomniałem że z początku ciężko chodziło.
Niestety pompa nie wytrzymała nawet jednego roku. Znowu zaczęła puszczać między sekcjami. Choć sporo jeździłem to trochę za mało.
Mowa o Wartburgu 1,3.

sandacz
Gość
Wysłany: 2008-07-18, 10:50   

Ja kupiłem kilka zestawów i wszystkie okazały sie do dup... a pompa nie miała żadnych wżerów ani nic takiego. Problemem jest rok produkcji tych gumek w moim przypadku był to rok 2001 a mamy 2008 więc trochę długo jak na gumki. Skończyło się na wymianie pompy na nową i dopiero teraz jest git!
Pozdrawiam

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-07-18, 13:52   

Ja kiedyś montowałem w pompe gumki które miały 10 lat i pompa działała. Nie ma reguły, sam kiedyś w jednej pompie tak miałem, że mimo wymiany gumek na nowe dalej było do dupy mimo, że pompa wydawała się w porządku.

KOK
Gość
Wysłany: 2008-07-20, 20:44   

Czołem!
pompę poskładałem jak należy (katalog części do traba 601 jest niekiepski) wywaliłem te uszczelki i wziąłem z innej pompy cały kompletny tłoczek i było oki do czasu, teraz jest kolejny problem (kuwa wymiękam;)) po odpowietrzeniu hample działają ale jak postoi parę minut to przednie łapią jak wdepnę ze dwa razy bez tego hamuje tylko tył może to puszcza tłoczek do przednich hampli tak myślę. Zastanawiam się czy nie kupić nowej pompy, mata jakieś namiary gdzie kupić?
pozdrawiam

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-07-20, 22:57   

Pompa hamulcowa jest dwu sekcyjna czyli. Działa pierwsza sekcja, jeśli ulegnie uszkodzeniu to wtedy działa druga sekcja. Nie ma podziału na przednie i tylnie hamulce. Ogólnie regeneracja pomp hamulcowych to bardzo śliski temat. Jednemu się uda drugiemu nie. Sam regenerowałem kilka pomp w Wartburgu i Trabancie. Mam już w tym troche praktyki. Ogólnie pompa hamulcowa jest na jakieś 120tys km, później nawet regenerowanie nic nie daje tzw. chodzi o wymiane gumek, wewnętrzna cześć pompy tzw. gładz się wyciera i pozamiatane. Przy robieniu pompy trzeba przestrzegać kilku zasad:
1. Trzeba to robić w czystości (nie może się dostać żaden brud, pył itp.)
2. Po rozebraniu pompy trzeba ją doładnie oblukać we wnętrzu. Wnętrze musi być bardzo czyte, można to przemyć płynem hamulcowym.
3. Gumki przed montażem należy dokładnie obejrzeć. Musza być w nieskazitelnym stanie (żadnych rys, pęknięć, frędzelki które powstają przy odlewie gumki muszą być delikatnie obcięte żyletką)
4. Wszystkie gumki przed montażem muszą być namoczone w płynie hamulcowym na kilka minut (tak ok. 10min w zupełności wystarczy). Najwazniejsza gumka to ta na pierwszą sekcje faktycznie ona najbardzije odpowiada za to czy regeneracja się nam uda!!
5. Składamy pompe, wlewamy do niej troche płynu i składany wszystko pokolei.
6. Należy raczej wystrzegać się składania pompy z tzw. dwóch lub więcej kiedy to każdy element pochodzi z innej parafi :-)
7. W przypadku pomp po dużym przebiegu tzw. powyzej 100tys km raczej odradzam regeneracje ponieważ są marne szanse na powodzenie całej operacji.
8. Jeśli chodzi o pompy wyeksploatowane lub gdy widzimy, że gumki wchodzą w pompe za lekko (widoczne są luzy) możemy dokonać pewnego patenu. Wiem, wiem, jest to troche druciarskie ale często skuteczne. Nawijamy na gumke najwyklejszą w świecie nitke do szycia (grunt aby była nowa i nie sparciała , kolor możecie wybrać sami :p ) i po zmoczeniu w płynie hamulcowym składamy calość do kupy. Osobiście takiej operacji dokonałem raz w pompie jedno sekcyjnej i się powiodło, przez pół roku wszystko było ok (o dlaszych losach nic nie wiem ponieważ auto poszło do ludzi i raczej nic nie było bo gościu jeździł tym autem nonstop :-)

Barył
Gość
Wysłany: 2008-07-20, 22:58   

Siema!!
Ja kupilem niedawno nowa pompe z motirexu i jest git. Tez mialem problem z tymi durnymi gumkami, az w koncu sie wnerwilem i kupilem nowa pompe.
Pozdro
sory za brak ogonkow.

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-07-21, 10:06   

Kriss jakto nie ma podziału naprzód i tył? Są dwie sekcje (w 601 przód i tył/w 1.1 lewy przód, prawy tył i prawy przód, lewy tył.) I jak przestanie działać jedna sekcja to teoretycznie tłoczek się oprze i zacznie działać tylko druga ale wtedy będziesz hamować na 2 koła.

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2008-07-21, 14:08   

Kris powiedział wszystko w tym temacie. Chociaż o nitce lepiej nie wspominać bo to naprawdę jakieś druciarstwo :)
Jednym słowem jak pompa do 100 tyś km to jest sprawna. Jak ma więcej i niedomaga to trzeba kupić nową. Opcja wymiany gumek dla tych co jeszcze tego nie robili w celach raczej naukowych :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi