|
Układ chłodzenia 1.3 |
| Autor |
Wiadomość |
Marcin & Marta
Gość
|
Wysłany: 2008-06-11, 12:08
|
|
|
Aha....Z tego co znalazłem w książce serwisowej to jest tam tak:
PASSAT(LIM) GL
66 kW GKAT 5GS
RP AGC
Ale może nie piszmy już tutaj o paskach bo w końcu jest to forum o Trabantach:) |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2008-06-15, 13:21
|
|
|
| moze byś lepiej ajk za starych lat do zwickau przyleciał co....? |
|
|
|
 |
Marcin & Marta
Gość
|
Wysłany: 2008-06-15, 18:34
|
|
|
Przylecę na pewno ale dopiero jak córa podrośnie do ok.3 lat bo jeszcze za mała.Niestety najwcześniej za rok:(
PozDDRawiam! |
|
|
|
 |
Marcin & Marta
Gość
|
Wysłany: 2008-07-01, 10:30
|
|
|
Witam po małej przerwie!
W Trabie poszedł korek od zbiorniczka wyrównawczego (a mam zbiorniczek od VW).Porównałem korek w Trabancie z tym korkiem co mam w Passacie no i okazało się, że w Trabie nie ma w korku gumowego oringu (gdzieś poszedł sobie)i w układzie nie było ciśnienia..Założyłem więc do Traba korek z Paska i wszystko hasa jak należy.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2008-07-02, 11:00
|
|
|
to dziwne że przez sam brak ciśnienia takie coś ci się działo.
Ja miałem w wartburgerze odkąd go kupiłem korek zrobiony z nakrętki 5L bańki płynu do spryskiwaczy z dziurką zrobioną szydłem ;-P i działa do dziś nigdy nie było najmniejszych z tym problemów... |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2008-07-02, 11:52
|
|
|
| U mnie też, dziurki robione gwoździem - i działa |
|
|
|
 |
Marcin & Marta
Gość
|
Wysłany: 2008-07-02, 18:50
|
|
|
Też mnie to trochę dziwi ale np. na starym korku gdy zgasiłem silnik w momencie włączenia wentylatora to od razu ze zbiorniczka fontanna.A teraz nic.To chyba lepiej ale poobserwuje jeszcze co i jak, pojeżdżę wkoło komina i trochę dalej i zobaczę.
PozDDRawiam! |
|
|
|
 |
trabedes
Gość
|
Wysłany: 2008-07-04, 14:46
|
|
|
Nie wiem czy ta metoda odnosi sie do trabantowego układu chlodzenia ale np. w mercedesie i bmce jak po odkręceniu korka na gorącym (ale nie zagotowanym) silniku (powolnym odkręceniu) wali fontanna to jest oznaka początku końca uszczelki pod głowicą - tj. część ciśnienia (sprężania) wali w układ wodny...
Uprzedzam pytanie dlaczego nie będzie się działo odwrotnie bo ciśnienie wody mniejsze od ciśnienia sprężania a to dopiero początek końca uszczelki...
Ot taka luźna dywagacja...
PozDDRo |
|
|
|
 |
GrzegorzG(Greg)
Gość
|
Wysłany: 2008-07-04, 15:08
|
|
|
| U mnie dokładnie tak było. |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-07-04, 16:33
|
|
|
Podobno tak jest ale tak też może być jak się układ mocno zapowietrzy :P
Mam pytanko-jak się patrzy na obudowe termostatu to po jej prawej stronie jest jakby takie wyjście zaślepione. Macie takie coś? Takie wgłebienie jakby na rure. To raczej żaden patent bo wygląda jak fabryczne. No i mi tamtędy troche ucieka płyn... |
|
|
|
 |
Kriss
Gość
|
Wysłany: 2008-07-04, 18:12
|
|
|
| Uszczelnij to miejsce. To fabryczne rozwiązanie. |
|
|
|
 |
Marcin & Marta
Gość
|
Wysłany: 2008-07-08, 14:41
|
|
|
Witam ponownie!
Obserwuję Traba no i może to faktycznie początek końca uszczelki pod głowicą albo samej głowicy.
W związku z tym mam pytanie (chociaż pewnie było już kiedyś na forum):
Czy głowica od 1.1 ma innej średnicy zawory?
Bo chciałbym w razie czego od razu zmienić głowicę coby nie okazało sie po wymianie samej uszczelki, że robota i kasa w plecy bo głowica zrypana.Tak więc jeśli założę do głowicy 1.1 kolektory od 1.3 oraz wałek rozrządu to czy będzie różnica?
Posiadam bowiem cały silnik 1.1 a kasy na głowicę do 1.3 coś brakuje.
PozDDRawiam! |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2008-07-10, 19:13
|
|
|
| różnica głowicy jest w wałku,tak nie ma różnicy |
|
|
|
 |
Kriss
Gość
|
Wysłany: 2008-07-12, 08:30
|
|
|
| Zapytam się tak teoretycznie: Co daje - co się stanie gdy do głowicy 1.1 zamontujemy wałek rozrządku z 1.3??!! |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-07-12, 10:54
|
|
|
| Sam wałek? Nie wiem czy to się wtedy zgra z resztą... Bo przecież na dole są choćby inne korbowody itd. Trzebaby zobaczyć jakie są róznice między tymi wałkami. |
|
|
|
 |
|
|