Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana kierownicy w 1.1
Autor Wiadomość
Jan Kłębek / Johnny
Gość
Wysłany: 2008-07-10, 18:00   

Witam
Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem trabanta 1.1 i drzemie we mnie nieodparta chec dlubania w nim. Chcialem wymienic kierownice ale kompletnie nie wiem jak. Wiem tylko tyle, ze to nie to samo co np. w scirocco (sciagnac klakson, odkrecic śrube i wymienic kiere i gitara :D ) Mam kierownice ktora troche wyglada na sportowa i ma wygrawerowane malutkie znaczki VW, audi - mysle ze to info ze wlasnie do tych marek sie nadaje.prosze o pomoc. z gory dziekuje

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-07-10, 18:17   

Kierownice w trabancie ściągasz w prosty sposób. Od boku masz taki bolec - trzpień. Wybijasz go np. punktakiem i wyjmujesz kierownice. Prościej się już chyba nie dało zamontować tej kierownicy :p

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2008-07-10, 18:20   

Do nowej musisz dorobić nabę pasującą na trabantową kolumnę. Najlepiej poprosić o to tokarza.

Johnki
Gość
Wysłany: 2008-07-10, 21:25   

ok dzieki bardzo za rade. Jutro z samego rana biore sie do roboty. ale ten trzpien jest tuz przy dzwigniach kierunkowskazow itp czy gdzies nizej??

Bochen
Gość
Wysłany: 2008-07-10, 23:38   

zdejmij obudowę pomiędzy kierownicą a deską. to pomoże

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2008-07-11, 06:50   

Pamiętaj tylko że jak będzie to kiepsko wyglądało to każdy patrol może zatrzymać dowód rejestracyjny, a diagnosta nie podbije przeglądu.
Zgodnie z przepisami kierownica ma być taka w jaką producent wyposażył pojazd.

Obawiam się o efekt skoro zabierasz się do ściągania starej, nie wiedząc jak ma być przymocowana "nowa"...
Kolejna sprawa: najlepszym narzędziem do wyjęcia klina mocującego jest odpowiedni ściągacz, czy masz taki sprzęt? Wiem, wiem - młotkiem i przebijakiem też się da ;)

Johnki
Gość
Wysłany: 2008-07-11, 09:36   

niestety nie posiadam takiego sprzetu... mlotek i przebijak musi wystarczyc. oczywiscie jezeli bedzie to do dupy wygladalo i dzialalo to zostawie stara, ale jak nie sprobuje to nie bede wiedzial . jak sciagne ta stara to pozniej bede mogl ja zalozyc jeszcze raz??

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-07-11, 10:27   

O ile nie zrąbiesz sworznia albo otworu na niego to tak :P

grzybcio
Gość
Wysłany: 2008-07-11, 22:21   

daj e-mail na priva to Ci zrobię zdjęcia mojej naby;] i sobie już jakos tam wytoczysz pod każdą kierownice;] pozDDRawiam

Johnki
Gość
Wysłany: 2008-07-12, 10:06   

johnnyki@o2.pl dzieki wielkie i czekam na foto

NBA
Gość
Wysłany: 2008-11-30, 11:48   

Jestem nowy. Witam. Podepnę się pod temat. Mam 601 S z 1987 roku i tam jest taka kijowa cienka kiera, do tego połamana dziwnie przez poprzedniego właściciela... Stąd pytanie - czy jeśli będę miał grubą kiere wystarczy wybić sworzeń o którym piszecie i zamontować nową i wbić na powrót?

Czarny,M
Gość
Wysłany: 2008-11-30, 11:52   

jest dokładnie tak jak piszesz :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi