Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mieszanie olejów przekładniowych
Autor Wiadomość
Prorok601
Gość
Wysłany: 2008-06-28, 12:22   

wyższe predkości na pewno

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-06-29, 07:46   

Ja osobiście specjanie różnicy nie zauważyłem w skrzyni 1.3 i 1.1 jeśli chodzi o warunki drogowo - jezdne. Jedyna wada jaką się czuje to ten brak 5 biegu :p

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-06-29, 10:21   

pocenie się skrzyni i simeringi - pytanie do tych co je wymieniali - czy to są normalne simeringi z ostrą (trójkątną krawędzią) w miejscu styku z półosią czy jakieś lepsze - pytam do ostatnio wymieniałem kielich wyjściowy na półoś w (NIEEECO) bardziej cywilizowanym samochodzie niż trabant ;-) i zauważyłem, że tam simering w miejscu styku z obracającą się osią ma takie nacięcia ukośne, dzięki temu oś obracająca się do przodu (z kierunkiem jazdy) powoduje że ewentualny olej jaki mógłby się wydostawać będzie wpychany do skrzyni (coś jakby pompka).
No i pewno dzięki temu skrzynia jest suchuteńka na wyjściach do kielichów i oleju nigdy nie ubywa....

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-06-29, 11:26   

Mówisz o tzw. simeringach kierunkowych.
Jeśli chodzi o uszczelnianie skrzyni w polówce to niestety ale jest to walka z wiatrakami. Miałem okazje ogladać egzemplarze z przebiegami po 20tys km lub nawet mniej, jeden jak i drugi miał obślinioną skrzynie. Niestety ten typ tak ma nrd-owcy spaprali sprawe i trzeba się z tym pogodzić.

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-06-29, 11:35   

Można wsadzić inną skrzynie ;d

maxxx601
Gość
Wysłany: 2008-06-29, 15:42   

taka "cywilizacje" (prawy - lewy) to ma i 601 w simmeringach przy szklankach... pompka :P

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2008-07-02, 22:44   

Niby jak kupowałem do wartburga uszczelnienia to te skośne piski na simeringu były. Nie wiem czy były kierunkowe. Po obu stronach miałem takie same, czyli piski z jednej były skierowane w przód a z drógiej w tył. Wydaje mi się że jest to po to żeby usztywnić kołnież simeringu. Nie są to nacięcia tylko takie malutkie nadlewy gumy.
Nie pamiętam żeby skrzynia mi się jakoś specjalnie pociła, ale mogłem już zapomnieć. Nie miałem jednak z pewnością jakiś większych problemów z tym.
Co do przełożeń skrzyń z Trabanta i Wartburga to jakieś pewne dane że się różnią? Wg mnie są identyczne bo nie odczułem żadnej nawet najmniejszej różnicy po wymianie na trabantową skrzynię.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2008-07-02, 22:46   

A do Bartka. Jeśli ten litr spiraxu ma takie oznaczenia jakie przewiduje książka to wlej go i dolej go tym co masz w drugiej butelce.

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-07-03, 06:50   

Taka się składa, że jestem w posiadaniu archiwalnych numerów Motoru w którym są obszerne artykuły o Wartburgu 1.3 i i chyba jakieś drobiazgi o trabim 1.1. Napisali tam, że skrzynie są te same a w obecnej chwili trwają prace nad skrzynią 5 biegową. Gazeta pochodzi z 1990 roku. Ogólnie mówiąc skrzynia została zaprojektowana przez inżynierów z Zwickau i była ładowana do Traba i Wartbika ponieważ między nimi trwała bardzo zacieśniona współpraca pod każdym względem. Niestety czas leciał na ich niekorzyść i nie zdążyli skończyć - wdrożyć tej skrzyni do produkcji.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-07-07, 17:49   

Zmieszałem, wlałem i... dalej to samo, czyli sprzęgło do wymiany... Ale to zrobię razem ze swap'em

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi