Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mieszanie olejów przekładniowych
Autor Wiadomość
Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-06-26, 09:46   

Witam!
Od dłuższego czasu zbieram się do wymiany oleju w skrzyni. Jak każdy wie wchodzi tam 1,1 litra. W domowych zapasach znalazłem litr Spirax'u 80W-90 (API-GL5) i jakiś Castrol 80W (API-GL4). Spiraxu jest litr, Castrolu jakieś 250ml. Ponieważ Spirax kosztuje 24zł, chciałem to zmieszać. Pytanie czy mogę? Z tego co wiem w przypadku olejów mineralnych ważne jest żeby klasa lepkości była jednakowa. Zmieszane w małym naczynku połączyły się i nie zważyły, ale... Ale wolę zapytać.

papieju
Gość
Wysłany: 2008-06-26, 11:18   

Żal ci 9.5 na litr Hipolu?

Z10m3k
Gość
Wysłany: 2008-06-26, 13:27   

Hipol to syff mozna lac do zuka albo innego 126 p :P

Jezeli zrobiles probe z pozytywnym skotkiem znaczy nie zwazylo sie nic to mozesz smialo lac.

papieju
Gość
Wysłany: 2008-06-26, 14:36   

Hipol to syff mozna lac do zuka albo innego 126 p :P
Bredzisz, kolego. Od lat na tym śmigam, tak w 353 jak i 1.3. Żadnych skutków ubocznych nie widzę, olej jak olej. Pewnie, Trabant to super maszyna z super precyzyjną skrzynią i trzeba lać olej o technologii kosmicznej ja w F1 :D

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2008-06-26, 15:23   

Twój wybór :] Ja bym tego nie wlewał.Jak kolega wyzej ma do wyboru lepszy olej to poco ma lac hipol.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-06-26, 15:27   

Żal ci 9.5 na litr Hipolu?
6,50 z beczki. Grosze ale mogę wlać coś DUUUUUUŻO lepszego dlatego pytam

donkey
Gość
Wysłany: 2008-06-26, 15:47   

To ile tego oleju w końcu wchodzi do skrzyni 601 - 1,1 czy 1,5?

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-06-26, 15:50   

Do skrzyni Trabanta 1.1 wchodzi 1.1 litra oleju. Dane według książki.

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-06-26, 20:07   

A nie przypadkiem 1.2L ??

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2008-06-26, 22:41   

Wedlug Auto daty tez wchodzi 1.1

[URL=http://img263.imageshack.us/my.php?image=ahahhhdz3.jpg][IMG]http://img263.imageshack.us/img263/2051/ahahhhdz3.th.jpg[/IMG][/URL]
[url=http://img263.imageshack.us/my.php?image=ahahhhdz3.jpg][img=http://img263.imageshack.us/img263/2051/ahahhhdz3.th.jpg][/url]

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2008-06-26, 22:43   

Screan

Coc minaitury nie dzialaja :(

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-06-27, 13:13   

pierdzielisz koleś jak potłuczony...
niby chcesz lać coś pożądnego a z drugiej strony chcesz mieszać diabeł wie co z czym...
Jak jesteś pewny tego swojego litrowego sirytystaksu to se dokup drugą litrę i wlej, albo wlej sam litr, jak tam 0,1 l będzie brakowało to nic się nie stanie, I tak ci za chwilę wyleje sie koło simeringów bo przecie z tych skrzyń trabantowych sie leje jak z tyłka u kaczki...

Generalnie w trabancie guzik to za róznica czy wlejesz hipol, superol, miksol, lux10, castrol RS czy motul...
Skrzynia biegów z ubiegłego stulecia, technologia jak u ruskiego traktora, wolne koło od roweru a ten wydziwia z olejami.
Kup najtańszy z beczki i gotowe... Poza tym, to nie jest auto nowe, ty teraz będziesz wydziwiał nie wiadomo z jakim olejem a skrzynia przez 20-30 lat pracowała na byle czym i o ile ktoś tam ten olej wymieniał to napewno nie często. Teraz choć byś ruskim szampanem zalał to i tak guzik z tego.

Jak chcesz pożądnym olejem zalać to wlej olej od skrzyni automatycznej, zobaczysz (zwłaszcza w zimie) jaka jest różnica w pracy skrzyni... Tylko pytanie - czy ci to sie nie wyleje przez nieszczelności tego cuda po tygodniu jazdy ;-)

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-06-27, 14:34   

Wolne koło??? 20-30 lat??? Mówimy o skrzyni Trabanta 1.1 ciągle i nieustająco...
I chyba nie takie diabły bo markowe oleje, bynajmneij nie z beczki...
Pytanie o gwint: lewy czy prawy? Bo walczyłem z tym wczoraj trochę i nie mogłem odkręcić korka na dole...

papieju
Gość
Wysłany: 2008-06-27, 22:58   

Gwint normalny. Dobrze jest mieć dobry klucz, najlepiej długi i ruszyć ją jednym zdecydowanym ruchem. Jak się już ruszy, to pójdzie gładko. Uwaga - one mają tendencję do obrabiania się.
Co do oleju, mam Hipol 90W80 i nie stwierdzam żadnych skutków ubocznych. Skrzynia cicha, biegi wchodzą normalnie, i choć sama skrzynia po kapitalce, wymianie zimeringów i uszczelnieniu, to i tak się franca poci.
Skrzynie bardzo mało się różnią, ta od 1.3 to wersja rozwojowa tej od 1.1, robiona w tej samej fabryce. 1.3 miał mieć 5 biegową, ale homologacji nie dostał, ew. za drogo było ją zrobić, więc taniej wyszło zmodyfikować trabantową i tak stworzyli to przekleństwo, wypuszczając auto o tej masie i dość dobrych osiągach z wadą fabryczną w postaci niewydarzonej skrzyni 4 biegowe na półośkach rodem z 353. Pomyłka, ale co zrobić...

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-06-28, 10:39   

Ale chyba ta z 1,3 zapewnia lepsze osiągi niż ta z 1,1? Przynajmniej po wsadzeniu do traba?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi