Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Coś huczy...
Autor Wiadomość
Fasol
Gość
Wysłany: 2008-06-16, 14:47   

Witam
Mam taki problem,a mianowicie chodzi o "huczenie" w moim aucie. Sprawdzałem koła,ale to na pewno nie łożyska.objaw huku zaczyna się mniej więcej od 30 km/h wcześniej jakoś tego tak nie słychać. Czy to może być zatem skrzynia?? a jeśli nie skrzynia,to co jeszcze sprawdzić??

Prorok601
Gość
Wysłany: 2008-06-16, 15:06   

moze zagniezdziły Ci sie sowy w nadkolach ???

magik
Gość
Wysłany: 2008-06-16, 15:35   

Wszystko co na łozyskach w aucie może hałasować. Trzeba szukać. Postaw sobie auto na kołkach. Odpal i wrzuć czwórkę.Rozpędź tak że zamkniesz licznik. Wyłącz zapłon i posłuchaj jak sie koła obracają na luzie. Później możesz sobie odpalić na chwilę bez paska klinowego odłączając alternator i wiatrak.

Fasol
Gość
Wysłany: 2008-06-16, 16:00   

Magik tak właśnie robiłem,ale nic niestety nie wykazało... może ten huk występuje podczas obciążenia ??

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2008-06-16, 17:11   

jak to nic, czyli ze czy odpalony czy nie to huczy?

Fasol
Gość
Wysłany: 2008-06-16, 17:41   

nie usłyszałem żadnego huku przy obracających się kołach,skręcałem w lewo,w prawo i nic

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2008-06-16, 18:37   

Olej w skrzyni sprawdź jeśli tam nie zaglądałeś.

Fasol
Gość
Wysłany: 2008-06-16, 19:24   

Olej wymieniałem zaraz po zimie.... sprawdzałem i nadal tam jest

Prorok601
Gość
Wysłany: 2008-06-16, 21:49   

rozpędz samochod zgaś silnik i niech sie toczy a Ty słuchaj skąd to huczy.. jezeli z tyłu to na pewno koła, jak z przodu to tak jak mowi Magik... to moze być wszystko co sie toczy na łozyskach... sprawdz sobie czy sie zmienia przy wciśnietym sprzegle... jezeli nie znajdziesz przyczyny to odkręć chociaz garnek od reflektora i zajrzyj w nadkole... to moze być sowa

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-06-16, 22:41   

a moze to skrajny przypadek sowy czyli puchacz?

ale zacznijmy od tego co to znaczy huczy??? huk to powoduje wystrzal na przyklad a takie lozyska to szumią/wyją!
a moze mylisz huk z trzaskiem albo innym halasliwym odglosem. sa rozne odglosy np. splash, bum, bang, trzask, prask, crash, zuum, ziiip, wuuuu, wez no okresl to dokladneij :P

magik
Gość
Wysłany: 2008-06-17, 07:34   

Ja bym zajrzał na trabi.waw.pl. Tam jest mocno rozbudowany dział techniczny i masa specjalistów od trabanta. Podobno niejaki Fasol jest tam moderatorem. Słyszałem że niezły magik :-DDDDDDDDDDD. A se puściłem jadu z rana :-D

Prorok601
Gość
Wysłany: 2008-06-17, 10:52   

złośliwcze paskudny :)

Bochen
Gość
Wysłany: 2008-06-17, 10:55   

mniej więcej od 30 km/h

Próbowałeś zamknąć szyby?

Fasol
Gość
Wysłany: 2008-06-17, 15:51   

Magik haha dobre dobre chyba rzeczywiście tam napiszę :D rozładowałeś napięcie?? no to git !! :P

Bochen niestety nie potrafię zamknąć szyb (nie wiem gdzie jest ten pstryczek elektryczny) ;/.... Wstępnie ustaliłem,że to niestety Sowa... Qbs... ten dźwięk to połączenie wszystkiego czyli bango-trzask,bum-splash itp. ciężkie do opisania :D

Dzięki za rady !!

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-06-17, 15:52   

a moze jedziesz na trojce przy tych trzydziestu i ci huczy w skrzyni

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi