|
czym przykleić duroplast? |
| Autor |
Wiadomość |
Michał Wyszyński
Gość
|
Wysłany: 2008-06-12, 08:50
|
|
|
Witam
Planuje pomalować trabanta. Jednak po tylu latach użytkowania poodchodził elementy poszycia karoserii. Próbowałem już kilku klejów (montażowy, butapren jakieś taśmy dwustronne i nic nie chce chytać) można by to wszystko skręcać na blachowkręty i potem szpachlować ale nie wiem czy to dobry pomysł. Mam również nowy fabryczny błotnik czy trzeba go jakoś przed malowaniem przygotować(gruntowanie)?. Bo słyszałem gdzieś że jak sie tego nie zrobi to potem po położeniu lakieru będą po jakimś czasie odpadać jego całe płaty. |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-06-12, 09:17
|
|
|
| Najlepiej jakąś masą uszczelniająco-klejącą do aut. Dostępne w sklepach z lakierami. |
|
|
|
 |
Michał Wyszyński
Gość
|
Wysłany: 2008-06-12, 09:22
|
|
|
| No to może być dobry sposób musze sie popytać u nas w sklepach |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-06-12, 09:50
|
|
|
http://www.allegro.pl/search.php?string=masa+klej%C4%85ca
Ja mam jeszcze inną ale jest w garażu a ja nie pamiętam producenta. |
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2008-06-12, 14:42
|
|
|
| Masa uszczelniająca BOLL jest idealna :D Poszukaj dokładniej na forum - było już o tym. Tam będzie napisane jak tego używać :) I broń boże silikonem ;P |
|
|
|
 |
Kriss
Gość
|
Wysłany: 2008-06-12, 19:04
|
|
|
Ja używałem przy błotniku silikonu z pistoletu. Trzym się zawaliście
a za rok bedzie się trzyma ć tylko silikonu bo metal zniknie...nie polecamy silkonu..kriss |
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2008-06-12, 19:30
|
|
|
| Ok, trzyma się, ale jak wygląda blacha w starciu z silikonem? Nie sądzę by było jej lekko ;) |
|
|
|
 |
ŻółtyTrabik
Gość
|
Wysłany: 2008-06-12, 20:01
|
|
|
| Pozniej odpadnie blotnik z kawalkiem przerdzewialej blachy ;) Lepiej posluchac kolegow i czyms innym zastapic silikon. |
|
|
|
 |
Prorok601
Gość
|
Wysłany: 2008-06-12, 20:45
|
|
|
| jeszcze klej do szyb samochodowych jest niezly... tylko potem baaardzo ciezko to zerwac. |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2008-06-13, 12:21
|
|
|
Mówicie, że silikon zły jest- zawiera ocet i blacha koroduje.
A jesli użyłem silikonu dekarskiego- czyli bezoctowego, to jak ma mi blacha pordzewieć?? |
|
|
|
 |
Kriss
Gość
|
Wysłany: 2008-06-13, 17:03
|
|
|
| Ale jak ma zaatakować rdza po użyciu silikonu jeśli konstrukcja jest pomalowana i nigdzie nie ma uszkodzonego lakieru?? |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-06-13, 17:11
|
|
|
| To nie chodzi tylko o skład silikonu tylko o to że silikon często łapie i zatrzymuje pod sobą wode... Widziałem efekty używania silikonu podczas przygotowywania auta do remontu i mimo że sam go kiedyś używałem to już tego nie będe robił. A zabezpieczenie powierzchni farbą na niewiele się zda... |
|
|
|
 |
Goofy
Gość
|
Wysłany: 2008-06-13, 18:27
|
|
|
Dokładnie. Też rozbierałem Traba polepionego silikonem... nie było czego ratować..:/ A nawet dokładne pomalowanie pod spód może nie przynieść rezultatu.
A poza tym tuba silikonu i tuba uszczelniacza do karoserii kosztują praktycznie tyle samo, więc po co kombinować? ;) |
|
|
|
 |
Kriss
Gość
|
Wysłany: 2008-06-14, 07:07
|
|
|
| To jakiej marki proponujecie te uszczelnienie?? Czeka mnie zdjęcie błotnika w trabie (tzw. podmianka bo trafiłem błotnik pod kolor)??!! |
|
|
|
 |
Fasol
Gość
|
Wysłany: 2008-06-14, 09:36
|
|
|
| Masa uszczelniająca BOLL |