Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
rejestracja dwusuwów
Autor Wiadomość
magik
Gość
Wysłany: 2008-06-10, 12:40   

Czy ktoś się orientuje od którego roku nie można rejestrować samochodów z silnikiem 2T ? Musze potwierdzić pewne informacje

Bartosz S.
Gość
Wysłany: 2008-06-10, 15:33   

A co?
Kupiles nowego zwajtakta?
Z tego co pamietam, to nie wolno rejestrowac nowych, a jezeli juz byl zarejestrowany to przerejestrowywujesz. A to wolno :D

Jendrej
Gość
Wysłany: 2008-06-10, 15:37   

chyba ze jako zabytek ale pewien nie jestem

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2008-06-10, 17:25   

3. Pojazd samochodowy nie może być wyposażony w silnik dwusuwowy.
4. Przepisu ust. 3 nie stosuje się do motocykla oraz samochodu osobowego zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986 r. i pozostałych pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy przed dniem 30 kwietnia 1993 r.

http://piskp.pl/admin/wys...iskp/2006/5.pdf

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 1 kwietnia 1999 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-06-10, 19:05   

to jakim cudem trabnty 601 z 86, 87, 88, 89 i 90 zostaly zarejestrowane u nas w kraju skoro po 1 stycznia 86 juz nie wolno bylo.

donkey
Gość
Wysłany: 2008-06-10, 19:11   

Czyli mogę wyrejestrować Traba który był zarejestrowany po raz pierwszy przed 1 stycznia 1986 r. i później go ponownie zarejestrować ??? a jak mój dwusuw jest z 1990 to już w tedy nie przejdzie ???

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2008-06-10, 19:14   

Przepis jest z 1999 roku. Wynika z niego, że trabanta zarejestrowanego po raz pierwszy w 86, 87, 88, 89 i 90 roku ponownie nie zarejestrujesz po wyrejestrowaniu, nawet gdy spełni pozostałe wymagania ponownej rejestracji (opinia o unikatowości, wiek itd).

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2008-06-10, 19:24   

Chyba, że minister w ramach wyjątku zezwoli na odstępstwa od przepisów. Tak to rozumiem.

Donkey: obecnie nie wyrejestrujesz auta bez jego złomowania, pytanie nie ma sensu.

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-06-10, 21:25   

To jak ostatnio na allegro był wartek sprowadzony z Niemiec to jeśli był wyprosukowany przed 86r to można go zarejestrować w Polsce?

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-06-10, 21:54   

nie, bo musialby byc zarejestrowany u nas w Polsce przed 86 i ewentualnie przed tym rokiem wyrejestrowany, tak ja to rozumiem.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2008-06-11, 06:19   

ale przecież można kupić same papiery i problem rozwiązany :)

mateusz105l
Gość
Wysłany: 2008-06-11, 11:31   

Słowem możesz tylko zarejestrować na zabytek.

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-06-11, 22:52   

zabytek musi mieć 25 lat więc musiałby być 83' conajmniej...

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2008-06-18, 23:39   

o ile ja wiem to status auta zabytkowego to nie 25 a 40 lat i wtedy własnie są profity takie ja żółte blaty czasowa rejestracja i ubezpieczenie czasowe. Jeżeli sie myle niech mnie ktoś poprawi (ale nie kędzior :) ) a on w sumie ma najprostsze i najskuteczniejsze rozwiązanie....

Prorok601
Gość
Wysłany: 2008-06-19, 00:10   

żeby samochód nabrał statusu auta historycznego musi spełniać jeden z warunków opisanych w ustawie... wszystkich nie pamiętam ale jednym z nich jest własnie przekroczenie wieku 40 lat... jednym z warunków jest również posiadanie opinii rzeczoznawcy o historycznosci, a taką opinię może dostać pojazd, który ma więcej niż 25 lat i jego produkcja (modelu ) zostala zakonczona co najmniej 15 lat temu lub ma jakieś udokumantowane znaczenie historyczne ( na przyklad paris hilton nagrała w nim swoją sexkasete ).. ale i tak zeby starac sie o żółte blaszki mimo 40 lat potrzebna jest opinia rzeczoznawcy chyba.. nie jestem tego pewien...
polecam lekture ustawy o OC i o [pojazdach zabytkowych.. mozna sie dowiedziec ciekawych rzeczy....
no i wydaje mi sie ze jezeli rzeczoznawca wyda opinię o unikatowości samochodu z jakiegokolwiek powodu da sie go zarejestrowac bez wzgledu na to czy to jest czterosuw, dwusuw czy siedemnastosuw... tylko nalezy pamietac ze zalatwianie takich spraw z polskimi urzednikami to droga przez mękę........
i czasem duzo łatwiej zrobić tak jak mowi Kędzior

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi