Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] FAKTY I MITY
Autor Wiadomość
KOK
Gość
Wysłany: 2008-05-20, 10:00   

Cost'a Und Brossu a teraz napisz po polsku o co ci chodzi albo ja nic nie kumam z tego bełkotu
pozdro

Sikor
Gość
Wysłany: 2008-05-20, 15:27   

Kolego Wojtku. Za całym szacunkiem, ale było parę firm, które robiło lepsze dwutakty od trabantowskiego... Choćby wspomniany SAAB, którego motory wcale nie powstały na bazie silnika Trabanta, tylko zostały zrobione na bazie DKW i potem doprowadzone do perfekcji i o jakiej DDRowcy mogli sobie tylko pomarzyć...

Wojtek
Gość
Wysłany: 2008-05-20, 15:55   

No, może trochę przesadziłem.

Cost'a Und Brossu
Gość
Wysłany: 2008-05-20, 16:31   

W tym co napisałem , - chodziło mi o to ,ż0e szkoda 2taktów skoro trabi ma 26ps niech tyle ma - nie warto dla paru minut niszczyć silnika.

(z pewnej wypowiedzi wywnioskowałem ze gość zbiera informacje by je wykorzystać i w taki sposób zniszczyć cud komunistycznej epoki , i myśli dedeerowskich inżynierów).

wyraziłem swój sprzeciw. i tyle

Sikor ma całkowitą racje

mam zdięcia silników DKW na których powstał wartburg saab i inne...

grzybcio - przeczytaj jeszcze raz to co napisałem za 1szym razem postaraj sie to zrozumieć co mialem na myśli i że wyraziłem swój sprzeciw wobec tuningom 2T.

więcej pokory młodzi.....

Zostawcie trabanty Prawdziwym trabanciarzą.

(353 u mnie jest bo ktoś wywalił na złom silnik z wartka... - wspomniałem o tym bo ktoś sie pewno by uczepił ze mam 353 w 601 . czemu niema p66 ?? w 601 bo poszło do remontu.)

Sikor

wspomniany silnik saab-a to np saab 96 95 94 najmocniejsze wersje (jakie narazie poznałem na bazie DKW ) miały 2 2gardzielowe gaźniki mam fotki.
miały lekko zmodyfikowaną głowice - brakowało im pompy wody z czasem ten silnik pojawił sie w melkusie RS niepamiętam czy 64 , 1000 czy 1200.
wszystko powstało od DKW.

miałem zaszczyt wsadzić wał z saab-a 96 to wartburga obecnie śmiga u mnie...

z dziwnych i ciekawych modyfikacjii silnika DKW (saab wartburg) znam 6cio cylindrową Vałkę - posiadam foto. - DKW V-6

zwykłe 3cylindrowe na 1, 2, lub 3 gaźnikach zależnie 1 lub 2 przelotowe.
1szy to zwykłe 353 2 i 3cie to saab DKW i Wartburg.

i to chyba tyle z tego co pamiętam

- nie wszystkie wersje saab-a 94 95 96 były wyposażone w silniki 3 cylindrowe. ale za to w 2T.

jak coś niezrozumiale przeliterować mi odpisze jaśniej.

grzybcio
Gość
Wysłany: 2008-05-20, 17:25   

Cost'a Und Brossu wiem o co Ci chodzi i w miarę rozumiem!! Wiem że trudno trafić silnik 2T trabantowski w dobrym stanie niemniej jednak jeśli ktoś chce z takiego mało przyjaznego silniczka zrobić sobie próbny silniczek lekko go podrasowując lub nawet robić remont i go rasować to nie widzę nic złego!! Jego kasa i jego czas!! A swoją drogą fajnie by było zobaczyć jak trampek objeżdża malce na KJS'ach i kręciołkach!!;];] nawet sam miałem taki pomysł ale mam teraz coś dużo ważniejszego i kasa nie pozwala;]

Cost'a Und Brossu
Gość
Wysłany: 2008-05-20, 20:11   

mozna podciągnać do no 30 czy 35ps 601 to zniesie a raczej silnik z serii p 6X x - 63 66 i inne
ale żeby z p66 wyciagnąć np 50ps to głupota i morderstwo. szkoda silnika

Grzegorz B.(bolek)Katowic
Gość
Wysłany: 2008-05-20, 20:32   

lipny zmien dilera...

Cost'a Und Brossu
Gość
Wysłany: 2008-05-20, 21:30   

masz racje zmień dilera na mercedesa...

Cost'a Und Brossu
Gość
Wysłany: 2008-05-21, 17:45   

jak co to mam o tuningu warczyburga 353.1
ale bniewypada pisać o wartku na forum Trabanta :D

Ogon
Gość
Wysłany: 2008-05-25, 20:55   

Tej, generalnie, wasze wypowiedzi wogole nie trzymaja sie tematu rozmowy, chlopak chcial uslyszec mity, a wy dywagujecie na zupelnie inne tematy. Ogolnie, to piwerszy post ma cos w sobie, bo faktycznie silniki byly robione na prawie 100 KM (dokladniej na 95KM), przejezdzaly z loozem 7000 km, ale profilaktycznie remonty robilo sie po 5000, nie ze trzeba bylo, tylko zey nic nie zawiodlo, jak to zrobic... wystarczy zapytac.
Teraz sam odszedlem troche od tematu, ale suma sumarum, tutaj nic sie go nie trzyma.

pozdro

wixa
Gość
Wysłany: 2008-06-07, 16:56   

dzieki ogon. moze niedlugo dokopie sie do materialow na 57KM . amoze nawet na te 80KM jak mi sie uida dogadac ze szkopami

radzieckii
Gość
Wysłany: 2008-06-21, 11:34   

Z tego co wiem, to pierwszą firmą, która wyciągnęła 200KM/litr była MZ i w latach 60 była liderem na torach rajdowych i wyścigowych. Jak to w demoludach zawodnicy niemieccy bezawaryjnie dojeżdżali do mety i wygrywali. Reszta na teoretycznie takich samych motocyklach nie bardzo miała na to szanse.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi