Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dobry olej? :D
Autor Wiadomość
kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2008-05-18, 00:20   

przy bezołowiowej 1:40
jako, że ołowiowej już nie ma to 1:40 bo jakby była to 1:50

więcej nie bo szkodzi a nie pomaga.
DDR

Do skrzyni olej ma być 80W90 GL4. Tranself jest OK.

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-05-18, 09:31   

no chyba ze masz w glowkach korbowodu panewki a nie igielki, wtedy 1:30

Bochen
Gość
Wysłany: 2008-05-18, 11:47   

traby od 1974 jezeli dobrze pamietam

edit:
silniki do 1974 roku - 1:33
silniki po 1974 roku - 1:50

Cost'a Und Brossu
Gość
Wysłany: 2008-05-25, 19:40   

polecam mieszankę 1:40
olej shell orlen oraz husqwarna
a do skrzyni ?? hmm hipol 10 skrzynia nawet zimą mi dobrze pracuje.

2T lubi Smakowy olej lać 1:40 lub 1:33.

mateusz105l
Gość
Wysłany: 2008-05-25, 19:55   

1:33 to raczej do panewek w korbowodach(to o czym pisał Qbs). No chyba, że śmigasz syreną...

papieju
Gość
Wysłany: 2008-05-26, 08:08   

Dla silnika Wartburga optimum to 1:45 - to kompromis między względnie dobrym smarowaniem, a zbieraniem się nagaru i kopceniem. Zawsze tak lałem i była gitarra. Syrena i 311-tki zdaje się nie mają na korbowodach igiełek, a tuleje - i one mogą w zasadzie na luxie średnio zmieszanym jeździć, ale w przypadku łożysk igiełkowych - nie ma przebacz. Zwłaszcza, że w Wartburgu jeśli silnik się zaciera, to w 90% przypadków jest to awaria łożyska na korbowodzie - igły się wysypują, stają w poprzek i do widienia. Przeważnie łożyska na wale są jeszcze w bardzo dobrym stanie.

Cost'a Und Brossu
Gość
Wysłany: 2008-05-26, 08:56   

Zwłaszcza, że w Wartburgu jeśli silnik się zaciera, to w 90% przypadków jest to awaria łożyska na korbowodzie - igły się wysypują, stają w poprzek i dowidzenia. Przeważnie łożyska na wale są jeszcze w bardzo dobrym stanie

teraz wiem 3mu mi tłok urwało... w październiku - silnik wyremontowany.

z moim wałem było gorzej - pękło na pół środkowe łożysko. luzy - wszędzie a wina że lałem mixol lotos i co popadło na stacjach - dalekie trasy często brakowało 5cio litrowego orlenu...

nie wiedziałem ze po kapitalce leje się więcej oleju lałem więcej jak 1:50 ale widać za mało. :(

miałem tak że dymił na ssaniu lub tylko aż sie zagrzeje silnik później nie dymił wyjątkiem był otwarty 2gardzieldymiła i szła jak burza.

papieju
Gość
Wysłany: 2008-05-26, 09:33   

Przy docieraniu przez pierwsze 3-5 tys faktycznie można lać 1:40, ale potem - spokojnie 1:45. Zwykle leję zwykły Orlen Miksol mineralny - kopci na zimno, jak to 2t, ale po zagrzaniu już prawie wcale, zwłaszcza, jeśli nie ma nagaru, który odkłada się jak się jeździ na krótko i na niedogrzaniu. Przy wyjeździe w trasę nagar wypala się u mnie przez około 60-80km (w zależności od stopnia zasyfienia silnika i wydechu) i kopci okrutnie, ale potem - miodzio. Oj, coraz bardziej nabieram ochoty na wyjazd na komunistyczny nie beżowym dupowozem, a zielonym klasykiem - tylko zależy ile wacha będzie kosztowała...

Cost'a Und Brossu
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 00:08   

to u mnei byłoo tak jak mówisz dymił na zimno (bez termostatu) jak sie zagrzał to nie dymił ale trudno silnik juz po remoncie.

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 20:11   

Nie wiem czy ktoś już wspominał o tym oleju ale mam zamiar zakupić w TESCO olej Shell X100 SUPER w białej butelce 15W40 czyli mineralny. Zaciekwiła mnie bardzo cena ponieważ kosztuje obecnie w promocji 29,99zł. Osobiście miałem styczność z Shell-em ale w żółtej butelce i oczywiście o wiele wyższej cenie. Waham się czy jutro iść do TESCO czy też odżałowac i kupić tradycyjny Castrol 15W40 za 64,99zł.

papieju
Gość
Wysłany: 2008-05-28, 07:26   

Ja mam taki zalany w 1.3, zrobione już ponad 2 tys km - i nic sie nie dzieje. Olej jak olej. I tak zmieniam co 8 tys, więc - dla mnie bomba

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-06-10, 16:09   

mam zamiar zakupić w TESCO olej Shell X100 SUPER w białej butelce 15W40 czyli mineralny Jak najbardziej ok olej w tej cenie

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-06-10, 19:57   

Wiem, mam go w swoim trampiku. Normalnie jest w cenie 49,99zł a teraz walneli promocje. Shell to ogólnie markowy olej dobrej jakości.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2008-06-12, 20:49   

taki jak wszystkie inne z tej półki cenowej. Ten biały to akurat najtańszy syf ;)

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-06-12, 21:37   

taki jak wszystkie inne z tej półki cenowej. Ten biały to akurat najtańszy syf ;) po @!#$ lac cos dobrego do silnika, ktory ma 200+ tys przebiegu? Ma byc geste, zeby nie chlalo i tyle.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi