Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cieknące łączenie uszcz. przedniej szyby
Autor Wiadomość
wredus
Gość
Wysłany: 2004-09-20, 20:15   

A teraz coś z zupełnie innej beczki :).Jest trochę na forum o uszczelnianiu szyb,ale co jeśli woda leci z połączenia końców uszczelki przedniej szyby (wiecie...tego znajdującego się pośrodku na górze)? Chyba wszystkie traby mają takie łączenie? Można coś z tym zrobić bez wym. uszczelki? Bo o nowych można w W-wie jedynie pomarzyć...

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-09-20, 20:23   

Ja skleiłem na "Cyjanopan E" i trzyma się dobrze. Można tez zapaćkać jakimś kitem, ale to będzie jak napisałem zapaćkane.
Wyjmujesz szybę, oczyszczasz i odtłuszczasz miejsce klejenia, kleisz i... przy okazji czyścisz korozję pod uszczelką - jeśli jest. Zabezpieczasz antykorozyjnie. No i teraz pozostało tylko montowanie szyby i o słynnej szcparze możesz zapomnieć.
Powodzenia.

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-09-20, 20:25   

Kup uszczelniacz poliuretanowy do karoseri w tubie, w sklepie z lakierami samochodowymi (sprawdzony jest formy Bool). Wypełniasz to tym zajzajerem i ładnie wycierasz nadmiar benzyna ekstrakcyjna. Będzie wyglądać praktycznie jak uszczelka jak to ładnie zrobisz. Środek jest trwały, nie reaguje z karoserią jak silikon i co najważniejsze zachowuje długo elastyczność.

Gdy jednak wyjąć szybe to te końce skleja się klejem typu cyjanopan i wtedy to jest juz malina panie.

wredus
Gość
Wysłany: 2004-09-21, 08:38   

Dzięki.Pójdę chyba za radą Daniela,bo nie wiem,czy sobie poradzę z wymontowaniem i poprawnym zamontowaniem szyby.
P.S. Szkoda,że wcześniej nie znalazłem tego forum-uniknąłbym kilku błędów :D

J-23
Gość
Wysłany: 2008-05-09, 20:47   

A ja mam to miejsce zaklajstrowane sylikonem, i na razie nie cieknie.

PozDDRawiam

szczepaniak zbigniew
Gość
Wysłany: 2008-05-11, 12:10   

A ja właśnie takie zaklajstrowane silikonem musiałem czyścić,ponieważ poprzedni właściciel zrobił jak J-23. Silikonu było nawalone gdzie się da, nawet między szybą a uszczelka.Skutkiem takiej fuszerki była skorodowana podłoga. Uważam że najlepiej to zdjąć szybe skleić uszczelke cyjanopanem i zrobić to porządnie.To w brew pozorom jest dziecinnie łatwe. Ja robiłem to bez niczyjej pomocy.

Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-08-06, 20:45   

Podłączam się i odkopuję:

Czy ktoś wypróbował działanie masy uszczelniającej z motirexu?

Uszczelki standardowo porozchodziły się na łączeniach, z przodu poprzedni właściciel zarzygał silikonem a i tak cieknie, oprócz tego jest nieszczelna w kilku miejscach. Pozostałe w mniejszym stopniu, ale również ciekną.
Powiedzcie proszę, koleżanki i koledzy, czy da się to załatwić tą masą, czy nie do uratowania i muszę kupować nowe uszczelki za jakieś makabryczne pieniądze.

Pozdrawaim

Qbs
Gość
Wysłany: 2010-08-06, 23:20   

wyjmij szybę i uszczelkę, po czym oczyść miejsca łączenia obu końców i sklej je ze sobą kropelką, albo jakimś cyjanopanem do połączeń elastycznych. Potem wsadzasz szybę i gotowe.

Wiktor/ EL Wiktorro
Gość
Wysłany: 2010-08-06, 23:25   

Ja wyjmowałem szybę i na nowo wklejałem klejem do szyb samochodowych firmy boll i teraz mam sucho :)

Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-08-06, 23:40   

Nie no, że wyjąć szybę, to wiem - czytałem forum zanim napisałem.:)
Obawiam się tylko, że po tej operacji nadal będzie ciekło, gdyż jak napisałem cieknie nie tylko z miejsca, gdzie uszczelka się rozeszła.
Puszczają w najprzeróżniejszych miejscach toteż się zastanawiam, czy się nadają jeszcze do użytku.

magik
Gość
Wysłany: 2010-08-07, 07:16   

sklejenie uszczelki to jedno a wklejenie to drugie :) Czyli cyjanopan bądź kropelka i masa uszczelniająca. nie musisz jej kupować w motirexie. Znajdź w Warszawie firmę JAAN autoszyby. Kosztowała około 20 zł. Dodam tyle że masę warto kłaść z dwóch stron czyli też w rowek gdzie wchodzi szyba w uszczelkę. Zauważysz w deszczu że tam też cieknie

Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-08-07, 09:23   

Zauważyłem :((

Dzięki za pomoc.
No to czeka mnie wyjęcie wszystkich szyb...:D

magik
Gość
Wysłany: 2010-08-07, 11:02   

I oczywiście porządne pranie starej uszczelki po wyjęciu. Możesz tez spokojnie zainwestować kaskę w oryginalną nowa uszczelkę. w motirexie widzę wisi w spisie 100 zł węgierska 112 oryg. Ja miałem w trabancie nową węgierską bez wklejania i było elegancko.

Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-08-07, 11:07   

Też sprawdzałem, a boczne są po trzy dychy... Czyli 260zł za komplet uszczelek. To zawsze tyle kosztuje?

Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-08-07, 11:08   

Plus jescze uszczelki drzwi, ale one szczęśliwie już nie są takie drogie i w drugim temacie pisali, że pasują od malucha.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi