|
Cieknące łączenie uszcz. przedniej szyby |
| Autor |
Wiadomość |
wredus
Gość
|
Wysłany: 2004-09-20, 20:15
|
|
|
| A teraz coś z zupełnie innej beczki :).Jest trochę na forum o uszczelnianiu szyb,ale co jeśli woda leci z połączenia końców uszczelki przedniej szyby (wiecie...tego znajdującego się pośrodku na górze)? Chyba wszystkie traby mają takie łączenie? Można coś z tym zrobić bez wym. uszczelki? Bo o nowych można w W-wie jedynie pomarzyć... |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-09-20, 20:23
|
|
|
Ja skleiłem na "Cyjanopan E" i trzyma się dobrze. Można tez zapaćkać jakimś kitem, ale to będzie jak napisałem zapaćkane.
Wyjmujesz szybę, oczyszczasz i odtłuszczasz miejsce klejenia, kleisz i... przy okazji czyścisz korozję pod uszczelką - jeśli jest. Zabezpieczasz antykorozyjnie. No i teraz pozostało tylko montowanie szyby i o słynnej szcparze możesz zapomnieć.
Powodzenia. |
|
|
|
 |
Daniel "Muffi
Gość
|
Wysłany: 2004-09-20, 20:25
|
|
|
Kup uszczelniacz poliuretanowy do karoseri w tubie, w sklepie z lakierami samochodowymi (sprawdzony jest formy Bool). Wypełniasz to tym zajzajerem i ładnie wycierasz nadmiar benzyna ekstrakcyjna. Będzie wyglądać praktycznie jak uszczelka jak to ładnie zrobisz. Środek jest trwały, nie reaguje z karoserią jak silikon i co najważniejsze zachowuje długo elastyczność.
Gdy jednak wyjąć szybe to te końce skleja się klejem typu cyjanopan i wtedy to jest juz malina panie. |
|
|
|
 |
wredus
Gość
|
Wysłany: 2004-09-21, 08:38
|
|
|
Dzięki.Pójdę chyba za radą Daniela,bo nie wiem,czy sobie poradzę z wymontowaniem i poprawnym zamontowaniem szyby.
P.S. Szkoda,że wcześniej nie znalazłem tego forum-uniknąłbym kilku błędów :D |
|
|
|
 |
J-23
Gość
|
Wysłany: 2008-05-09, 20:47
|
|
|
A ja mam to miejsce zaklajstrowane sylikonem, i na razie nie cieknie.
PozDDRawiam |
|
|
|
 |
szczepaniak zbigniew
Gość
|
Wysłany: 2008-05-11, 12:10
|
|
|
| A ja właśnie takie zaklajstrowane silikonem musiałem czyścić,ponieważ poprzedni właściciel zrobił jak J-23. Silikonu było nawalone gdzie się da, nawet między szybą a uszczelka.Skutkiem takiej fuszerki była skorodowana podłoga. Uważam że najlepiej to zdjąć szybe skleić uszczelke cyjanopanem i zrobić to porządnie.To w brew pozorom jest dziecinnie łatwe. Ja robiłem to bez niczyjej pomocy. |
|
|
|
 |
Qba Pe.
Gość
|
Wysłany: 2010-08-06, 20:45
|
|
|
Podłączam się i odkopuję:
Czy ktoś wypróbował działanie masy uszczelniającej z motirexu?
Uszczelki standardowo porozchodziły się na łączeniach, z przodu poprzedni właściciel zarzygał silikonem a i tak cieknie, oprócz tego jest nieszczelna w kilku miejscach. Pozostałe w mniejszym stopniu, ale również ciekną.
Powiedzcie proszę, koleżanki i koledzy, czy da się to załatwić tą masą, czy nie do uratowania i muszę kupować nowe uszczelki za jakieś makabryczne pieniądze.
Pozdrawaim |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2010-08-06, 23:20
|
|
|
| wyjmij szybę i uszczelkę, po czym oczyść miejsca łączenia obu końców i sklej je ze sobą kropelką, albo jakimś cyjanopanem do połączeń elastycznych. Potem wsadzasz szybę i gotowe. |
|
|
|
 |
Wiktor/ EL Wiktorro
Gość
|
Wysłany: 2010-08-06, 23:25
|
|
|
| Ja wyjmowałem szybę i na nowo wklejałem klejem do szyb samochodowych firmy boll i teraz mam sucho :) |
|
|
|
 |
Qba Pe.
Gość
|
Wysłany: 2010-08-06, 23:40
|
|
|
Nie no, że wyjąć szybę, to wiem - czytałem forum zanim napisałem.:)
Obawiam się tylko, że po tej operacji nadal będzie ciekło, gdyż jak napisałem cieknie nie tylko z miejsca, gdzie uszczelka się rozeszła.
Puszczają w najprzeróżniejszych miejscach toteż się zastanawiam, czy się nadają jeszcze do użytku. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-08-07, 07:16
|
|
|
| sklejenie uszczelki to jedno a wklejenie to drugie :) Czyli cyjanopan bądź kropelka i masa uszczelniająca. nie musisz jej kupować w motirexie. Znajdź w Warszawie firmę JAAN autoszyby. Kosztowała około 20 zł. Dodam tyle że masę warto kłaść z dwóch stron czyli też w rowek gdzie wchodzi szyba w uszczelkę. Zauważysz w deszczu że tam też cieknie |
|
|
|
 |
Qba Pe.
Gość
|
Wysłany: 2010-08-07, 09:23
|
|
|
Zauważyłem :((
Dzięki za pomoc.
No to czeka mnie wyjęcie wszystkich szyb...:D |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-08-07, 11:02
|
|
|
| I oczywiście porządne pranie starej uszczelki po wyjęciu. Możesz tez spokojnie zainwestować kaskę w oryginalną nowa uszczelkę. w motirexie widzę wisi w spisie 100 zł węgierska 112 oryg. Ja miałem w trabancie nową węgierską bez wklejania i było elegancko. |
|
|
|
 |
Qba Pe.
Gość
|
Wysłany: 2010-08-07, 11:07
|
|
|
| Też sprawdzałem, a boczne są po trzy dychy... Czyli 260zł za komplet uszczelek. To zawsze tyle kosztuje? |
|
|
|
 |
Qba Pe.
Gość
|
Wysłany: 2010-08-07, 11:08
|
|
|
| Plus jescze uszczelki drzwi, ale one szczęśliwie już nie są takie drogie i w drugim temacie pisali, że pasują od malucha. |
|
|
|
 |
|
|