|
Pompa hamulcowa z 1.1 do 601 |
| Autor |
Wiadomość |
MarkusM
Gość
|
Wysłany: 2008-04-13, 08:50
|
|
|
Witam. Mam taki oto problem. Składałem swoją 601 i założyłem do niej pompę hamulcową z 1.1, ponieważ chwilowo innej nie posiadałem. Poza tym wszystko jest w układzie nowe (szczęki, cylinderki, samoregulacje, rurki, itd.). Po odpowietrzeniu hamulców było przez chwilę OK - fakt pedał był trochęniższy niż jak w przypadku gdy kiedyś jeździłem starą 601, ale w miarę skuteczny. Natomiast ostatnio od dwóch dni pedał stał się trochę niższy i trochę mniej skuteczny - naciskam a auto dosyć powoli zwalnia. Czego to może być wina?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
MarkusM
Gość
|
Wysłany: 2008-04-15, 15:51
|
|
|
POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nikt nie wie nic o tej pompie hamulcowej????????? |
|
|
|
 |
Dawid
Gość
|
Wysłany: 2008-04-16, 08:01
|
|
|
| Z tego co opisałeś to możliwe ze niedokładnie odpowietrzyłeś układ hamulcowy. Jest też możliwe ze pompa jest mocno zużyta. Sprawdź na postoju czy po kilku mocnych i szybkich naciśnięciach pedał sie podniesie trochę, jeśli tak sie stanie to znaczy ze masz jeszcze powietrze w układzie. |
|
|
|
 |
Prorok601
Gość
|
Wysłany: 2008-04-16, 10:55
|
|
|
z tego co ja wiem to pompy od 601 i 1,1 sie różnią.. jakimś zaworkiem zwrotnym czy coś... nie rozbierałem nigdy pompy od 1,1 to nie potrafię dokładnie opisać tej różnicy ale wiem ze ona występuje.. myślę ze to może mieć coś wspólnego z faktem posiadania przez polówkę tarcz hamulcowych i łączenia sekcji na krzyż a nie "przód-tył" jak to jest w 601
tyle wiem |
|
|
|
 |
MarkusM
Gość
|
Wysłany: 2008-04-16, 14:53
|
|
|
OK. Dzięki za wskazówki.
Posprawdzaj i jakby co to będę pisał dalej.
Pozdro |
|
|
|
 |
kuba_krakow
Gość
|
Wysłany: 2008-04-16, 23:48
|
|
|
No i w polówce można się krzyżowego układu pozbyć bo to nie zawsze jest szczęśliwe rozwiązanie. To że są tarcze zamiast bębnów też nie ma znaczenia przy pompie. A na pewno ma większą wydajność jak ta z 601. Może po prostu zakończyła swój żywot. A jak jest sprawna to się nie postarałeś przy robocie z hamulcami.
a w ogóle to zobacz se pane czy żeś se odpowiedni luz na pedale ustawił na początek. |
|
|
|
 |
MarkusM
Gość
|
Wysłany: 2008-04-17, 22:39
|
|
|
Thanks Kuba. Posprawdzam to wszystko ale dopiero po weekendzie bo teraz ni dy rydy.
ROBOTA, ROBOTA ROBOTA
Pozdro |
|
|
|
 |
Maciej Dendyss
Gość
|
Wysłany: 2008-04-24, 17:13
|
|
|
miałem w 1.1 pompe JEDNO(sic) sekcyjną z 601 i jakoś to hamowało....
Jak ludzie zakładają pompy z CC, kaszla czy z vw polo (jak ja) i działa to powodem twoich problemów raczej nie jest pochodzenie pompy. Układ hamulcowy w 601 jakby to powiedzieć, mało skomplikowany (nie to co w wartku), Wiec polecam poczytać rozdział "hamulce" z jakiejkolwiek książki z epoki pod tytułem "jeżdzę...", "naprawa i eksploatacja..." następnie wyposażyć sie w chmielowy katalizator dobrych pomysłów, krzesło, siąść przed trabem i spokojnie się zastanowić co mogło być przyczyną usterki.
hamulcu jeden |
|
|
|
 |
MarkusM
Gość
|
Wysłany: 2008-04-25, 10:13
|
|
|
Już po problemie. Okazało się że sekcja przednia padła w pompie.
Mam teraz założoną normalną pompę od 601 i hamulce działają jak złoto.
Dzięki za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|