Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
JAKIE OPONY
Autor Wiadomość
KOK
Gość
Wysłany: 2008-04-14, 16:53   

Czołem!
jak w temacie, co koledzy polecają na lato i zime?
pozdrawiam

Mac-601
Gość
Wysłany: 2008-04-14, 18:26   

Ja jestem na etapie jakiekolwiek.. ;)
Byłem w czterech punktach sprzedaży opon w krakowie i nic - ewentualnie zimowe, "a taki rozmiar to może w przyszłym tygodniu"
Pozdrawiam.

Pelu
Gość
Wysłany: 2008-04-14, 18:40   

lato - firestone 155/70 r13 calkiem niezle, hamuje na mokrym polecam

Barył (motospec)
Gość
Wysłany: 2008-04-14, 19:10   

Ja mam opony MATADOR MP12 135/80R13.
Akurat takie mi się trafiły nówki sztuki na felgach wyważone w korzystnej cenie.
Jeżdże na nich cały rok,(lato, zima)bardzo dobrze trzymają się nawierzchni.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2008-04-14, 19:22   

zasadniczo do trabanta powinno się zakładac opony o pełnym profilu tj. 145 R13

donkey
Gość
Wysłany: 2008-04-14, 19:45   

Na lato "Uniroyal Rallye 680" - tanie, ładne, dostępne w każdym chyba rozmiarze, świetnie trzymają na mokrym, mają bardzo dobrą opinię - sam bym je kupił, ale ostatnio kupiłem ładne felgi z prawie nowymi Dębicami i teraz muszę zjeździć to cholerstwo... bo przecież nie wyrzucę :(
Na zimę to polecam byle co - jak ktoś nie wie, że w zimie jeździ się ostrożnie to najlepsze opony nie pomogą :)

Mac-601 - Jedź w weekend na giełdę samochodową (tam chyba najtaniej) to na pewno dostaniesz odpowiednie opony, a nawet jak nie będzie - umówisz się z gościem to ci przywiezie następnym razem.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2008-04-14, 19:51   

Chodzi ci o rozmiar czy o markę?
Każda opona z bieznikiem większym niż 5mm na lato będzie dobra do Traba. Teraz pytanie do 1.1 czy do 601?
Bo do 601 to byle opona była... Bardziej bym się w 601 obawiał niezawodności układu hamulcowego niż tego czy bieznik jest wypasiony czy standardowy... Bo co z tego, że będziesz miasz pirelli najnowszy model, jak Ci się zblokuje tłoczek jeden z drugim i tak czy siak Cię ściągnie.
Zatem moja opinia taka - jeśli masz oryginalne zawieszenie w 601 nie zakładaj przesadnie szerokich na lato - załóż jak najbliżej oryginału, żeby nie obciążać liswty kierowniczej i zawieszenia niepotrzebnie. Jeśli masz wszystko zrobione na cacy i masz zaufanie do auta pełne zakładaj nawet 175/55... Kwestia jest też felg. Jak oryginalne to nie poszalejesz z szerokością zbytnio bo Ci się balony zrobią...

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2008-04-14, 19:56   

NIe no 175 to lekkie przegięcie - masa pojazdu i odprowadzanie wody przy 175 mm szerokości to niezły aquaplanning...

Na zime polecałbym pewne bieżnikowane BAR - GUM'y które w wieliczce kupowałem i nigdy się nie zakopałem a uwierzcie, że próbowałem :]

ZBuK
Gość
Wysłany: 2008-04-14, 21:45   

Aquaplaning w 601... Hehehe... Przy 160 rzeczywiście jakby się od ziemi odrywał! Przy 200 praktycznie nie do opanowania auto...

Qba25
Gość
Wysłany: 2008-04-14, 22:01   

Oj ZBuK'u, mógłbyś się zdziwić... Aquaplaning występuje w o wiele cięższych autach już przy prędkościach rzędu 70-90 km/h ( w zależności od rodzaju i grubości bieżnika). Sam miałem takie oponki (175) w 601 i na mokrym była niezła jazda...

ZBuK
Gość
Wysłany: 2008-04-14, 22:09   

Dramatyzujecie - w 601 każda jazda jest "jazdą" i za to kocham to auto :) Dzięki temu uczysz się pokory podczas jazdy, manualnie trzeba być dużo bardziej sprawnym, by sterować takim autem, trzeba umieć wsłuchiwać się w auto itd. Dzięki temu wg mnie stajesz się dużo lepszym kierowcą, niż ktoś kto siada do elektronicznej puszki, która robi wszystko za niego, ale jak wysiądzie prąd to nawet szyby nie otworzy...
Dlatego założyć można wszystko - kwestią jest tylko jakie ma być przeznaczenia auta, jaki efekt chce się uzyskać itd itd itd. Przecież jakby się ktoś uparł to by założyć opony od Stara!

gajos
Gość
Wysłany: 2008-04-14, 23:23   

Przecież jakby się ktoś uparł to by założyć opony od Stara!

trzeba by tylko trochę rant na nadkolach spiłować ;)

ZBuK
Gość
Wysłany: 2008-04-15, 01:03   

Albo je po prostu zdjąć...

Prorok601
Gość
Wysłany: 2008-04-15, 01:08   

stomile rozmiar 5.20 najlepiej... diagonalne oczywiscie!!!

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-04-15, 10:42   

zboczeniec

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi