Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o instruktaż
Autor Wiadomość
Zonkishott
Gość
Wysłany: 2007-11-16, 21:17   

Panowie bardzo bym prosił o info jak krok po kroku wymienić łożysko przednie w Polo. I jakie klucze będą mi do tego potrzebne. Pozdraiam i z góry dziękuję za pomoc.

Kargul
Gość
Wysłany: 2007-11-16, 22:03   

Ja może jutro się za to przyjacielu wezme to ci foty porobie nawet:D jeśli czas będzie to to zrobie:)

Zonkishott
Gość
Wysłany: 2007-11-16, 22:08   

super :) byłbym przewdzięczny. Pozdrawiam

Z10m3k
Gość
Wysłany: 2007-11-17, 01:33   

1.Luzujesz przegob kluczem 30 badz 32 zalezy od nakretki :)
2.sciagasz kolo
3.zdejmiesz zacisk hamulcowy z jarzmem nalepiej,dwie sruby od srodka klucz 16 nasadowy
4.potem tarcze hamulcowa (u mnie w 2 trabach wyszla z piasta jak nie odkrecilem srobki:))
5.rozpiac galke od drazka kierowniczego
6.Odkrecasz amorek od zwrotnicy klucz 18
7.odkrecasz zwrotnice od wachacza klucz 16
8.jak masz juz na wolnosci zwrotnice to musisz od jednej strony wyjac zabespieczenie obcegami do wewnetrznych zegerow
9.wybic stare lozysko przy pomocy dosc sporego mlotka i czegos przez co mozesz udezyc w lozysko np.rurka
10.jak wyjdze to oczyscic dobrze zwrotnice papierkiem sciernym o gradacji 180-320 nastepnie posmarowac wewnatrz i wcisnac nowe lozysko np.w imadle lub na prasie NIE POLECAM WBIJAC MLOTKIEM
Skladasz w odwrotnej kolejnosci

Jezeli czegos zapomnialem (z pamieci jade) To niech ktos poprawi :D

PozDDRo

Zonkishott
Gość
Wysłany: 2007-11-21, 13:33   

Bardzo dziękuje za przepis!!! ;)

Żeby nie zakładać nowego tematu zwracam się jeszcze tutaj z prośbą o podobną rozpiskę wymiany bendixa. Szukałem i szukałem ale bezskutecznie. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam!!!

Goofy
Gość
Wysłany: 2008-04-10, 14:52   

A czy mógłby ktoś podać podobny przepis tylko że dla 601? :) ( łożysko przednie, szerokie)

KOK
Gość
Wysłany: 2008-04-11, 04:29   

Witam!
pozwolisz kolego że podczepię sie pod twój temat.Koledzy jak usunąć luz na drążku kierownicy w kierunku góra dół, pomocy powoli czyję się faktycznie jak w bombwcu;)
pozdrawiam serdecznie

magik
Gość
Wysłany: 2008-04-11, 07:20   

Goofy:
Odkręcasz nakrętkę półosi
Następnie odkręcasz zwrotnicę od wachacza
Odkręcasz zwrotnicę od resora (wcześniej przewód hamulcowy)
Wyciągasz zwrotnicę zostawiając półoś w skrzyni
Dalej tak samo jak w polo. Ściągasz zabezpieczenia i zmieniasz łożysko

KOK
Należy wymienić tulejkę drążka przy mocowaniu kolumny kierowniczej. Części nie dostaniesz więc trzeba szukać traba z mniejszym luzem. Albo wymyślać własne patenty

KOK
Gość
Wysłany: 2008-04-11, 09:42   

fajno, dzięki MAGIKU

Goofy
Gość
Wysłany: 2008-04-11, 12:15   

Magik, jak zwykle bardzo rzeczowa odpowiedz :D Dzięki wielkie:D Czyli całą zabawę z łożyskiem mogę zrobić na imadle na zdjętej zwrotnicy? Super :)

To się zabieram do pracy, a tak przy okazji, to jak już to będę wyciągał wszystko, to na co jeszcze na co wypadało by jeszcze zwrócić uwagę? Chodzi mi konkretnie o zawieszenie, bo tam jeszcze nic poza amortyzatorem nie ruszałem ;)

Goofy
Gość
Wysłany: 2008-04-11, 12:18   

coś za dużo tego "jeszcze" mi wyszło :P

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-04-11, 12:53   

jak juz to bedziesz mial na wierzchu to przy okazji mozesz zalozyc nowe tulejki dolnych i gornych sworzni. To tez nie takie hop siup ale sie da majac imadlo, wiertarke i papier scierny.

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2008-04-18, 16:13   

Zamiast papieru ściernego zalecam rozwiertaki nastawne. I zmierzenie (oraz ewentualne przetoczenie na stały wymiar/wymianę) górnego i dolnego sworznia. Zużywają się stożkowo, założone do nowych tulejek szybko je wybiją.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi