Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] Zerwanie paska rozrządu :(
Autor Wiadomość
Z10m3k
Gość
Wysłany: 2008-03-20, 23:49   

he he a niby lancuchy maja dłuższą zywotnosc niz paski :) No cóż czasami i tak bywa

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-03-21, 19:14   

Skoro weszliśmy na temat trwałości pasków... Jaka jest żywotność tegoż? W przypadku dobrego paska (Gates)

Pelu
Gość
Wysłany: 2008-03-22, 15:42   

mysle,ze 100 tys wytrzyma bez problemu

g-olab
Gość
Wysłany: 2008-03-22, 21:13   

ja zmieniam co 70 tys jakos tak wypada razem ze zmiana oleju i innych bajerow;p

Z10m3k
Gość
Wysłany: 2008-03-23, 20:11   

srednio przyjete jest 100tys :D Wiadomo im wczesniej tym lepiej choc nie ma reguly na przebieg paska, koledze w nowym aucie z przebiegiem 6000 km pekl pasek a niektóre maja po 250000 na jednym pasku i jezdza dalej:)Wszystko jest zależne od producenta paska stanu kolek i oczywiscie napiecia wg odpowiednich wartosci

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-03-23, 20:58   

trwałość paska zależy też od stanu rolek itd dlatego np w nowym silniku wytrzyma dwa razy dluzej niz np juz po 2 czy trzeciej wymianie. A co do głowicy bezkolizyjnej to i w nich nie zawsze jest gwarancja że silnik wyjdzie z tego cały... A łańcuchy nie tyle co są dużo trwalsze co przed zerwaniem są różne objawy jak głośna praca, które można zauzważyć bez zaglądania pod maske a w przypadku paska nie....
Są auta szczególnie wrażliwe na wymiane paska jak np diesle mitsubishi, przy którym znajomy mechanik powiedział że bez wymiany rolek i pompy daje gwarancje na rozrzad tylko do wyjazdu z warsztatu ;]

Qba25
Gość
Wysłany: 2008-03-27, 21:11   

Szczerze mowiąć dużo "europejczyków", zwłaszcza diesli, ma pompę napędzaną paskiem rozrządu i powinno się w nich wymieniać cały komplet: rolki, pompę i pasek. Widziałem już takich, którzy "zaoszczędzili" 100 PLN na pompie, płacąc potem za nowy pasek, rolki pompę i głowicę w promocji.
Niektóre auta (zwłaszcza japońskich) mają pompę zasilaną osobnym paskiem, więc ryzyko jest znacznie mniejsze...

Ver-Ven
Gość
Wysłany: 2008-04-13, 06:56   

wczoraj odebrałem od mojego mechanika mój silnik 1.3 miał robiony remont i mechanik mi mówi że koszty troszkę wzrosły bo 2 zawory wydechowe są zgięte na pierwszy żut oka tego nie widać ale przy docieraniu mają bicia. Podobno to przez to że kiedyś poprzedniemu właścicielowi musiał pasek przeskoczyć.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi