Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Padnięta elektryka 1.1
Autor Wiadomość
Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-03-19, 18:34   

Witam
Dzisiaj po raz kolejny, przy mojej całej miłości do niego, miałem ochotę spalić mojego Traba... A było tak... Wyjeżdżam z Łasku i nagle zapala się kontrolka ładowania... Pasek myślę sobie... Ale przy okazji przestały działać wycieraczki szyb, dmuchawa i kierunkowskazy. Co ciekawe awaryjne są i ogrzewanie tylnej szyby działa. Są też światła pozycyjne i mijania, prawdopodobnie też długie. Wszystkie bezpieczniki sprawdziłem i są ok. W ten oto sposób przez parę km jechałem przy padającym śniegu (bo bez wycieraczek przez przednią szybę było widać śnieg)... POMOCY

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-03-19, 22:14   

Rzeczy które wymieniłeś są fabrycznie podpięte do różnych bezpieczników i niektóre mają wspólne bezpieczniki z rzeczami które działały. Wiec jeśli nie masz namieszane w podpięciach to dla mnie to wygląda na jakiś brak masy albo zwarcie. Oczyść wszystkie miejsca podpięć masy do karoserii, a jak to nie podziała to musisz szukać miejsca gdzie coś sie może zwierać. Jakiś przetarty przewód, złączone przewody albo urwana końcówka przewodu. Ale to tylko moim skromnym zdaniem... Sam składam właśnie auto po remoncie i też działy mi się takie jaja i się okazało że brak masy przy tylnej lampie powodował komplikacje w całym aucie...

Kto to
Gość
Wysłany: 2008-03-20, 00:00   

Powinieneś miec 2 masy w trabie. jedna na "bude" a druga na silnik. Moze masa na "bude" jest słaba albo sie zerwała bo z tego co mi wiadomo to ona odpowiada za światła i takie bajery.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-03-20, 10:50   

Co wy pierdzielicie. Przecie dmuchawa, wycieraczki i obwód ładowania jest na jednym wspólnym bezpieczniku. Spalił sie lub nie łączy bezpiecznik. W tym wypadku kontrolka nie świeci się po włączeniu zapłonu, a w przypadku kiedy bezpiecznik panie w trakcie pracy - zapala się bo prąd płynie przez nią "w druga stronę" przez silnik wycieraczek czy tam motor dmuchawy.
Z tego samego powodu - w niektórych modelach lubi sie lekko żarzyć kontrolka ładowania po włączeniu wiatraka "klimy ;-) ".

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-03-20, 11:16   

No liczyłem na konkret i mam. Zaraz przelecę miernikiem bezpieczniki, choć na oko są ok. Co ciekawe po włączeniu migacza, dmuchawy, albo wycieraczek zapala się kontrol ładowania... No i kontrolka oleju nie żyje. Mam nadzieję że to te bezpieczniki cholerne...

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-03-20, 13:31   

Feliks Rawski "Trabant 1,1" str. 72
8 bezpiecznik:
-wycieraczka i spryskiwacz(nie działa)
-włącznik światła cofania (?)
-włącznik świateł awaryjnych (działa)
-włącznik świateł dmuchawa ogrzewania (nie działa)
-zestaw wskaźników (?)
Więc jak Wartborgini wytłumaczysz, że awaryjne które są pod tym samym bepiecznikiem działaja?

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-03-20, 13:32   

Awaryjne co prawda działają bez przekręconego kluczyka a reszta nie więc może tutaj jest pies pogrzebany i to jakiś przewód na przykład... Ale nie bezpiecznik

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-03-20, 14:31   

Zmieniłem wszystkie 10... tak profilaktycznie i... DZIAŁA:D

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-03-21, 12:42   

no to musi być błąd w książce, bo awaryjne skoro działają BEZ ZAPŁONU to nie mogą byc na tym samym bezpieczniku...

Sprawdź w praktyce, a nie posiłkuj się książką nie znając praktyki...

NO i wymienił i działa... Pisz do Rawskiego drogi EAGL-u...

wartborgini... są święta. wyluzuj się

IgReK
Gość
Wysłany: 2008-06-25, 20:22   

Witam. a ja mam takie jaja. czasami jak przekrece kluczyk to mi gasnie wszystko na liczniku wiem ze jest to wina klemy bo jak sie nia porusza to wszystko jest ok. ale dalej. swiatla pozycyjne dzialaja z przycisku ale tez jak wrzuce lewy kierunek. wczesniej bylo ok tzn jakies 5 godzin temu. nie wiem co jest. bezpiczniki sa ok ale jeszcze wymienie i sprawdze. jakies pomysly??

Z10m3k
Gość
Wysłany: 2008-06-25, 22:06   

Na lewym kierunku po wylaczonym zaplonie pala sie tylko lewe postojowe To jest po to zeby byl pojazd widoczny na nie oswietlonej drodze zaparkowany i nie pobieral tyle pradu jak na zapalonych wszystkich postojowych :P :]

IgReK
Gość
Wysłany: 2008-06-25, 22:14   

a u mnie na wlaczonym lewym kierunku pala sie wszystkie swiatla oprocz prawego tylu

IgReK
Gość
Wysłany: 2008-06-25, 23:55   

Z10m3k teraz niby jest ok z tym kierunkiem jest tak jak napisales swieci tylko lewa strona ale znowu nie dzialaja wogole swiatla i martwi mnie to ze po przekreeniu kluczykiem gasnie mi wszystko i trzeba ta klema ruszac ehh... nie wiem co jest. moze to bys kiepska masa?? pomozcie bo niedlugo musze go wstawic na przeglad...

Z10m3k
Gość
Wysłany: 2008-06-26, 00:09   

Na sam poczatek zmien kleme po co ja masz ruszac ona ma byc przykrecona nieruchomo potem zobaczysz co sie bedzie dzialo :]

IgReK
Gość
Wysłany: 2008-06-26, 11:26   

robi sie zwarcie na rozruszniku bo jak przekrecam kluczykiem to wszystko zdycha. no i brak tych swiatel mnie dobija. kierunki dzialaja oprocz prawego przodu.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi