Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zamula go i gasnie
Autor Wiadomość
myha
Gość
Wysłany: 2008-03-19, 09:10   

Witam... Mam masakryczny problem z moim Trabancikiem... otoz tak: na poczatku przygasal przy wejsciu na obroty tzn mulilo go na biegach 4 i czasami na 3, ale zdazalo sie to czasami gdy sie zagrzal... wymienilem swiece, aparat zaplonowy, przewody (tak jak to bylo w jednym z tematow na forum). Od wczoraj jednak stala sie tragedia i robi mi to na wszystkich biegach poczawszy od jedynki caly czas probuje zgasnac i strasznie go zamula, 0 jazdy... prosze o szybka pomoc lub sugestie co mozna sprawdzic poniewaz autko jest mi bardzo potrzebne na codzien;/... Pozdrawiam...

Sikor
Gość
Wysłany: 2008-03-19, 09:13   

Gaźnik...

magik
Gość
Wysłany: 2008-03-19, 09:37   

Najpierw poluzuj przedni tłumik przy kolektorze i spróbuj odpalić. Możliwe że to wina zapchanego układu wydechowego. Zacznij od tego bo inaczej się naszukasz i stracisz nerwy niepotrzebnie :-) . Po drugie zobacz czy ssanie zamyka się i otwiera prawidłowo. Gaźnik w trzeciej kolejności

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2008-03-19, 09:44   

odpal autko niech pochodzi chwile . a następnie wykręć swiece i zobacz jaki maja kolor jak bedą zalane albo okopcone to mas zprzyczyne,mógł się utopic lub zawiesić pływak w gaźniku ,dostaje za dużo paliwa i go zalewa.mogła się też przypchać dysza-lub masz zapchany tylny tłumik jak kolega wyżej napisał.najpierw sprawdż te świece i daj cynk.pozdro

myha
Gość
Wysłany: 2008-03-19, 10:45   

...wykręciłem świece na początek, jak już chwile pochodził.. faktycznie są okopcone... jak sie dostac do pływaka i gdzie jest ta dysza? :]... warunki pogodowe kiepskie, a ja nie mam garażu wiec tylko dłubanie na parkingu;/... a może na początku ten tłumik?? choc to bez kanału chyba będzie raczej ciężka sprawa...

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2008-03-19, 11:59   

pływak jest pod pokrywą komory pływakoej:-)od góry gaznika 4 srubki na klucz nr 8.wiesz jesli odpaliłes trabanta i chodizł na ssaniu to świece będziesz miał okopcone .niech pochodzi bez ssania troche się zagrzeje i wtedy sprawdz powinny być jasno brązowe,bo moze szkoda sie do tego pływaka dobierać. jaki masz zapłon elektronik czy paltynki.mój nie śmigał kiedys bo przewody od aparatu do cewek poprostu się gdzies przetarły po drodze chyba o pasek klinowy.tez bedzie lipa sprawdz to.i czy na pewno masz poprawnie ustawiony zapłon?aa dysze są w gażniku najlepiej wymontować go całego wymyć porzanie wcześniej powykręcać wszystkie dysze. dysza głwona jest na dole komory pływakowej chyba klucz 11 lub 12.jak stoisz przodem do auta to po lewej stronie na dole.odkręć ją i w środku jest dysza .może wystarczy jak odkręcisz śrubkę i puścisz paliwo tzn odkręcisz kranik.Ale jak ta dysza bys ie zapchała to z tego co się orientuje silnik chodziłby tylko na ssaniu.pozdro

magik
Gość
Wysłany: 2008-03-19, 12:09   

Zacznij od tłumika. koniecznie

myha
Gość
Wysłany: 2008-03-19, 12:16   

...wybebeszyłem gaźnik... przeczyszczę go założę i napiszę czy pomogło...

myha
Gość
Wysłany: 2008-03-20, 12:57   

...przeczyściłem gaźnik... w dyszy głównej był niewielki paproch, i w sumie było ich kilka w komorze pływakowej... poskładałem wszystko do kupy i jak ręką odjął przynajmniej pierwsze 10 km... narazie jest wszystko ok... Wielkie Dzięki za porady i Pozdrowka...

Sikor
Gość
Wysłany: 2008-03-21, 19:58   

Ech a nie mówiłem... Co do sprawdzania świec na wolnych obrotach, to bzdura. świece po pracy na biegu jałowym mają prawo być czarne. Kolor się sprawdza po przejechaniu kilku - kilkunastu kilometrów na rozgrzanym silniku.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi