Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ssanie automatyczne
Autor Wiadomość
Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-03-15, 16:53   

Dlacze włącza sie samo po długiej trasie jak auto jest gorące (nawet zagotowane bo dmuchawa przestala krecic ale to inny problem). Włącz sie keidy chce. Nie zawsze ale czesto. Jak to obejść? Może na włącznik i z rana tylko bo mnie ogolnie wkurza to? Coś do roboty ?

g-olab
Gość
Wysłany: 2008-03-15, 20:10   

mi sie kiedyś blokowała(nie otwierała do końca) przepustnica bo haczyła o coś. To ja zdemontowałem ;p ,ale to jest kiepskie rozwiązanie raczej ;p

Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-03-15, 22:08   

Ostatanio przy przepustnicy bylo krecone nawet dzisiaj bo mam klopoty z gazem i znow wszystko ustawialismy. Ale sie zachowuje jak mu sie podoba tak czy siak najgorsze jednak to ssanie ktore sie wlaczy kiedy chce bo to ze ciezko mi ustawic 1000 obrotow i podchodzi do 1500 to pol biedy ale 3000 jak stoje na swiatlach to juz przesada. Jakies pomysly?

Pelu
Gość
Wysłany: 2008-03-15, 22:11   

odlaczyc wogole ssanie, przy dodatniej temperaturze odpalany na gazie nie powinien zgasnac,przynajmniej u mnie nei gasnie,obroty sa nizsze,ale nie gasnie

Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-03-15, 22:13   

a jak sie odlacza ssanie??

Tonio
Gość
Wysłany: 2008-03-15, 22:59   

To że ssanie ci się samo włącza to raczej nie jest nic dobrego. Albo masz już super stary i zdezelowany bimetal (sprężynę) albo płyn chłodniczy nie dochodzi do gaźnika przez co temperatura tam panująca powoduje włączenie się ssania. Możliwe też że grzałka się spaliła ale to raczej nie powodowałoby włączania się ssania.

W pierwszej kolejności sprawdziłbym czy płyn dochodzi do gaźnika, następnie grzałka i czy dochodzi do niej zasilanie. Ewentualnie jeżeli nic nie pomaga to można wyłączyć ssanie przekręcając cały ten układ w stronę wnętrza auta o kilka cm.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-03-16, 00:50   

mogła spaść sprężyna bimetaliczna, lub ewentualnie wytrzeć się ten "widelec" zaczepiający o sprężynę...

Znajdź sobie gdzieś ten mój opis grzebania w gaźniku, tam wszystko jest pokazane i opisane.
To ma działać...
Wyłaczanie / wywalanie tego urządzenia jest bez sensu. To tak jak byś wywalił telewizor przez okno, bo pilot nie działa i nie da się go wyłączyć...
aha, możesz też mieć najzwyczajniej w świecie zapowietrzony ten cycek od ssania, i się nie nagrzewa od płynu dlatego się włącza byle kiedy...

Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-03-16, 06:15   

OK. Jesli sam nic nie wymyślę przez ten tydzień to w weekend z Panem Andrzejem popatrzymy. Dziekuje za wskazówki. Póki co lece na off road (nie trabantem:)

A gdzie ten cycek i czy mówiąc o opisie Wartborgini chodziło ci o
http://helmut601.republika.pl/pier.html w temacie: dwugardzielowy PIERBURG do mojego 1,3 ??

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-03-18, 11:06   

nieee
chodziuło mi tak bardzi ło to
http://helmut601.republika.pl/gaznik.htm
o !!!!

Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-03-21, 17:47   

A więc jeśli chodzi o cycek to chyba odpada bo po odkręceniu jednego węża wodnego do gaźnika (z prawej strony) I dmuchnięciu z całej siły jak na 3 urodzinach w tort w zbiorniczek wyrównawczy wystrzeliło tylko trochę wody i widzę że ssanie też się włącza. Inna sprawa że ostatanio zagotował sie trzy razy gdyż nie dmuchało na chłodnice bo padł mi termostat i teraz jeżdżę na załączonym cały czas. MOżE TERMOSTAT USZKODZONY COś SPOWODOWAŁ? Co prawda nie dochodzi do 3000 bo jeżdżę małe odcinki ale widzę że są 2000 więc zapowiada się na coś innego. Spec powiedział że to nie blaszka. Zaraz jadę do mechanika może regulacja ssania...

Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-03-21, 20:47   

Niech ktoś zrobi edycje. Blagam. Zmodyfikujcie forum. Zróbcie szblon jak elektroda.pl. Najpopularniejszy szablon i najwygodniejszy zarazem. Anyway:

W poprzednim wpisie sie pomylilem i to nie termostat sie zepsul tylko wlacznik wiatraka dlatego nie krecil i sie gotowal. Musze go zrobic zeby zalaczal sie w odpowiednim momencie i na odpowiednia ilosc czasu. Bo na klawiszu na desce rozdzielczej to nigdy nie wiem kiedy wylaczyc i wlaczyc. na oko. A ze ciagnie (i tu pytanie czy to normalne) 5A pradu to lepiej jak najkrocej. Wczoraj caly dzien skladalem i rozkladalem silnik moze cos zrobilem? Ale moze i 5 amperów to normalka w koncu ten silnik jest wiekszy niz w starze. No i jak bedzie ze ssaniem. Dalismy spokoj z grzebaniem z mechanikiem dopoki nie naprawie wlacznika wiatraka w chlodnicy. :)

Tonio
Gość
Wysłany: 2008-03-21, 22:52   

A co tu naprawiać ? Trzeba kupić nowy czujnik (włącznik) który wkręca się w chłodnicę i powinno działać jak należy tj. przy zapaleniu się drugiej zielonej diody, włącza się wiatrak.

Co do ssania to tak jak już napisałem. Jeżeli to nie pomoże to nie wiem co innego mogło zawinić :P

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-03-22, 18:30   

5A to wcale nie taki duży prąd i to jest jak najbardziej normalne... przy 12V daje Ci to moc raptem 60W .......
a co do włączania w kabinie - co za problem... Czujesz że może się przegrzewać - czyli np. stoisz w lecie w korku, ew. inne cyrki wyczyniasz typu palenie gumy ;-) , = pstryk właczasz i niech se chodzi...
Nic się mu nie stanie jak pochodzi dłużej niż potrzeba czy nawet cały przejazd przez miasto...

Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-03-24, 13:27   

A jak bym tak jeszcze przed grzebaniem przy regulacji ssania skręcił przepustnice ?

Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-03-25, 09:56   

OK. Sam to naprawię. Załącza się i wyłącza jak chce gdy stoję przed otwartą maską. Co to za przewód który wchodzi do gaźnika przy regulacji ssania (zielony lub raczej seledynowy). Wychodzi z przekaźnika przytwierdzonego tam gdzie wytloczona data budy tylko po drugiej stronie. Przekaźnik wydaje się być przepalony. Padła mi sonda w multimetrze ale jak dorwe nową to zbadam temat. A jakie tam ma być napięcie by mthe way i co ono robi ?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi