Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
panewki zwrotnicy i centralne smarowanie
Autor Wiadomość
Repet
Gość
Wysłany: 2008-03-07, 19:51   

Mam problem polegający na tym, że dałem dupy :) Mianowicie nie smarowałem tuleji zwrotnic i mam tak zatartą dolną panewkę, że nie sposób jej ruszyć. Próbowałem ściągaczem ale nie chce ruszyć. Macie może jakieś sposoby? Czy trzeba wybić kołek stożkowy żeby wyjąć cały sworzeń z tuleją?

No i druga część tematu. Bodajże w Ładzie albo skodzie były montowane patenty z centralnym smarowaniem. Ma może ktoś jakieś doświadczenia z czymś takim. W przemyśle są stosowane takie zbiorniki ze sprężynami i można by było zrobić stałe smarowanie na takie newralgiczne punkty jak zwrotnice. Robiliście już coś takiego?

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-03-07, 22:51   

centalne smarowanie to patent sprzed wojny... IMO przez cos zostal wycofany, wiec po co sobie zycie utrudniac? Olej bedzie bardzo szybko opuszczal zwrotnice...

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-03-08, 01:21   

zapewne wzgledy ekologiczne o tym zdecydowaly.

Repet
Gość
Wysłany: 2008-03-08, 15:37   

Ale nie mowie tutaj o oleju. Są smary półpłynne specjalne do smarowań centralnych. Np EP-0 Lubriten i inne które stosują firmy do centralnych smarowań maszyn np. Vogel czy Bielomatic. Stąd moje zainteresowanie czy ktoś się bawił. Dla mnie sięganie po towotnice i schylanie się pod uwalone koła to średnia przyjemność.

Sikor
Gość
Wysłany: 2008-03-09, 15:50   

A chciałbyś się a takim gówie pozostawionym przez innego trabanta pośliznąć? Bo ja nie.

Repet
Gość
Wysłany: 2008-03-09, 16:26   

EEE tam wszystko można ustawić.

Kozak
Gość
Wysłany: 2008-03-09, 19:19   

Co do tej panewki to technika zdejmowania zatartej jest zależna od materiału z którego została wykonana. Wykręć kalamitkę, odpal lutlampę na benzynę lub palnik i grzej. Ja tak zdejmowałem. Smarowanie nie pomoże bo zatarcia zazwyczaj są bardzo szczelne.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi