|
dwugardzielowy PIERBURG do mojego 1,3 |
| Autor |
Wiadomość |
klakson
Gość
|
Wysłany: 2008-02-24, 19:24
|
|
|
| wartborgini - twoja wypowiedź świadczy że nie widziałeś, a samo ustawienie nie jest czymś szczególnym, myśle że przy projekcie trabedesa to będzie najmniejszy problem :) |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2008-02-26, 21:25
|
|
|
no nie widziałem...
ustawienie niczym szczególnym nie jest, jak się wie jak to zrobić i ma się odpowiednie sprzęty...
Z drugiej strony - czytając to forum - ustawienie gaźników to dla Was mega kosmos, nie mówiąc o jego przeczyszczeniu, więc z jednej strony boicie się rzeczy które z drugiej strony są dla Was totalnie oczywiste i proste... |
|
|
|
 |
radzieckii
Gość
|
Wysłany: 2008-02-27, 21:25
|
|
|
Ja już po trzecim samodzielnie zregenerowanym gaźniku przestałem sie bać Co do silników motocyklowych, to regułą jest jeden gaźnik na jeden cylinder. Potwierdzają ją nieliczne wyjątki i coraz popularniejsze układy wtryskowe.
Jakbym jeszcze miał 1,3 to pewnie bym skorzystał z Twojego rozwiązania ze względów praktycznych- prosta przeróbka, małe spalanie i lepsze osiągi. Dorzuciłbym do tego korektę progów. No i przydałoby się jeszcze wydech poprawić jakimś baranem. Ciekawe czy też dałoby się jakiegoś gotowca znaleźć... |
|
|
|
 |
trabedes
Gość
|
Wysłany: 2008-02-28, 09:25
|
|
|
Radziu na giełdu sie wybieram, tylna lampa do Iż-a potrzebna :D, a pozostanę przy swoich solexach bo to co te konkretne gaźniki Yamahy byly strasznie zajechane...
Warborgini ustwić gaźnik to nie problem, troszku literatury, cierpliwości więcej i po krzyku. W temacie synchro obawiam się ilości dźwigienek które trzeba ze sobą w sposób malofabryczny polączyć: ssanie, przepustnice... nie mówię że się nie da, bo się da, pic polega na tym coby bezaawaryjnie było a z takimi patentami bywa różnie z przewagą porażek...
Ad sprężynek to w Cermotorze już mnie nie lubią, bo im "kawalek" magazynu przerzucilem... chyba dorobię bo ręce powoli opadają... |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2008-02-28, 10:10
|
|
|
| W motocyklach zdarzają się też takie cuda, jak 2 gaźniki na 1 cylinder :P |
|
|
|
 |
radzieckii
Gość
|
Wysłany: 2008-02-28, 18:10
|
|
|
| ale to raczej w singlach... |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-03-30, 16:55
|
|
|
| http://www.allegro.pl/item337092317_gaznik_wartburg_1_3.html |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-03-30, 16:56
|
|
|
| to nie jest oryginał czy mi się wydaje? |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2008-03-30, 20:10
|
|
|
| ten gaźnik to jest od tzw. ROZALII czyli od wartburgera 353. Ktoś jakieś brednie pisze że 1,3 |
|
|
|
 |
Qba25
Gość
|
Wysłany: 2008-03-30, 22:05
|
|
|
| Wartborgini, z tym, że kolektor 4-2-1 można zastąpić 4-1 z grubszą rurą, to albo żartowaleś, albo nie masz pojęcia o zjawiskach falowych w silniku i doładowaniu rezonansowym. To się sprawdza (z grubsza) w silnikach turbodoładowanych, ale nie wolnossących... |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2008-03-31, 14:46
|
|
|
| zastąpić można - nikt nikomu nie zabroni... |
|
|
|
 |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2009-07-30, 10:54
|
|
|
| A bawił ktoś się w 2 gardzielowego webera ze śp. Poloneza Bo podobno to wśród Golfiarzy dość częsta przekładka. |
|
|
|
 |
|
|