Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uzpełnianie płynu w akumulatorze
Autor Wiadomość
ZBuK
Gość
Wysłany: 2008-02-20, 11:29   

Kurde... Mam głupie pytanie. Nigdy tego nie robiłem, ale mam taki stary akumulator BOSCHA w którym można odkręcić zatyczki uzupełnić płyn-elektrolit. Brakuje w nim go sporo. Pytanie czym się uzupełnia akumulatory? Wodą destylowaną? Kurde... niby banał a pojęcia nie mam.

Hajs
Gość
Wysłany: 2008-02-20, 12:42   

Mozna uzupelniac woda destylowana, bo kwas nie odparowywuje, to rozwiazanie jest najtańsze.
Mozna tez elektrolitem, jest on sprzedawany w butelkach 1 L i ma gestosc 1,28g/cm3 wiec bedzie idealny :) Tez jest niedrogi, wiec zdecydowanie polecam elektrolit.

Ale słuchaj - jesli ten akumulator jest bardzo stary, tak, ze elektroli wyparował, wiec moze byc on zasiarczony. A taki akumulator jest do wyrzucenia, bowiem ma juz kilkakrotnie mniejsza pojemnosc.

PozDDRawiam

ZBuK
Gość
Wysłany: 2008-02-20, 14:56   

Sęk w tym że ten akumulator ma max 4 lata i był w ciągłej eksploatacji. Potem przeleżał pół roku na balkonie i po prostu przy przenoszeniu z miejsca na miejsce w nieprawidłowej pozycji wylało się z niego trochę "wody". Nic samo nie wyparowało - chwila nieuwagi :)
Gdzie kupuje się taki elektrolit?

Piotr Bachurski
Gość
Wysłany: 2008-02-20, 17:45   

woda to sie z niego nie wylala raczej kwasik--ja bym sie nie bawil w elktrolit w tym akumlatorze tylko uzupelnil woda destylowana i probowal malym pradem podladowac z 12 godzin-prawda jest taka ze w wakacje moze Ci sie przyda zeby go skatowac jeszcze ale w zimie bedzie raczej ciezko wykrzesac z niego tyle energii zeby krecil ale sprobowac nie zaszkodzi-zasiarczony moze byc jak kolega wyzej stwierdzil i jk byl 4 lata uzytkowany to jak go w wakacje jeszcze skatujesz to powinienes byc i tak zadowolony :)

g-olab
Gość
Wysłany: 2008-02-20, 18:15   

4 lata to nie nowy a raczej stary ;p pojedz do warsztatu czy tam jak to sie nazywa oni sprawdza jak to wygląda, doleją czego trzeba naładują ci porządnie bo maja na pewno lepszy sprzęt niż ty ;p (chyba), no i na 100% będziesz wiedział czy to padlina czy nie , ja kiedyś za takie coś zapłaciłem 20 zloty a na okres ładowania dostałem zastępczy aku.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2008-02-20, 21:48   

OK - wiem woda destylowana i może się uda :) Ten aku nie ma być aku głównym, a jedynie tzw. awaryjnym na wszelki wypadek :)
Dzięki za info

Hajs
Gość
Wysłany: 2008-02-20, 22:54   

Jeszcze male sprostowanie:
Jesli elektrolit sie wylal - dolewasz elektrolitu
Jesli wyparował - dolewasz wody :)

Mac-601
Gość
Wysłany: 2008-02-20, 23:54   

Pewnie już za późno ale...

<>

hmmm.. ciekawe gdzie się wylało, i mam nadzieje że nie było wytarte wilgotną ściereczką.

Pisze bo sam mam doświadczenie, raczej przykre. A dokładniej to zostawiłem akumulator o ładowania nieco dłużej niż trzeba i akumulator z zemsty wylał trochę siebie na zewnątrz. Szybko pościerałem, wytarłem na koniec do sucha i wyglądało że nic sie nie stało, żadnych strat a na drugi dzień w krześle (dokładniej w obiciu fotela od komputera i w gąbce) zieje dziura wielkości dłoni...

Ku przestrodze.

Epilog: uzupełniłem wodą destylowaną i działa bardzo dobrze.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-02-21, 00:14   

dolewa się wode i tylko wode (najlepiej destylowaną, ale ja nie raz dolewałem zwykłą kranówę (ze studni, nie wodociągową ;-) - i działa nalezycie.
Nie dolewa się elektrolitu bo wtedy zmienia się gęstość (stężenie) kwasu.
jak się wylało to jest problem ;-)
albo dolać elektrolitu albo zmienić elektrolit na nowy,
z racji wjeku przedmiotu już pewnie długo nie posłuży...

Fakt że są odkręcane korki i można tam zaglądnąć to zaleta, bo w tych niby bezobsługowych ciężko zaglądnąć do środka a niestety lubi tam też wyprować, dolać nie ma jak, nie widać i w konsekwencji bateria idzie się walić a mogła by jeszcze chwilkę podziałać...

Kto to
Gość
Wysłany: 2008-02-22, 06:49   

Akumulator jest pewnie zasiarczony. można go zreanimować ale to nie jest prosta sprawa.Trzeba z niego wylać cały kwas + wodę i walc czystej wody destylowanej i lądować go takim prądem ze:
W jednej polówce jest ładowany pradem a w drugiej jest rozławowywany 1/10 prądu ładowania. W ten sposób siarka odrywa sie z blaszek. Zmienia sie 2 razy wodę podczas takiej operacji ( wylewana powinna byc brazowa jak po rdzy). I zostaje już "tylko uzupełnienie kwasem i elektrolitem " ale to juz wyzsza szkoła jazdy :)

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-02-22, 22:15   

mialem podobna sytuacje w aku od motoru, jak zrobil kuku i sie wylalo troche elektrolitu. Walisz wtedy do sklepu po areometr (koszt w moim przypadku 4zł), kwas siarkowy w odpowiednim stezeniu mozna kupic i albo wymieniasz calkowicie, albo dolewasz, sprawdzajac gestosc (powinna byc ok 1,28g/cm3, ale bierzemy pod uwage, ze aku bedzie rozladowany, to powinna byc ok 1,25. po dolaniu odczekac 15 minut zanim sie zacznie mierzyc)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi