Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
dwugardzielowy PIERBURG do mojego 1,3
Autor Wiadomość
Piotr Bachurski
Gość
Wysłany: 2008-02-02, 20:07   

nie boli a Ty musisz od razu dodac swoje 3 grosze?oki napisales podales linka i jest ok-i tak z tego opisu nie jest jasne co i jak zamontowac ale niech bedzie-lepszy rydz :) niz nic

Pelu
Gość
Wysłany: 2008-02-02, 20:11   

nie boli a Ty musisz od razu dodac swoje 3 grosze?oki napisales podales linka i jest ok-i tak z tego opisu nie jest jasne co i jak zamontowac ale niech bedzie-lepszy rydz :) niz nic

chlopie poprostu ludziom juz zygac sie chce od pytan na temat skrzyni 5-cio biegowej na forum,wcale im sie nei dziwie

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-02-02, 22:16   

oki napisales podales linka i jest ok-i tak z tego opisu nie jest jasne co i jak zamontowac Nie jest jasne?
oniewaz znowu wraca temat piatki
postaram sie cos przyblirzyc niestety konkrety sa
problem jest taki ze nie mam gdzie tego wlozyc dlatego nie wiem jak to jezdzi.

co potrzeba to wiadomo < to co napisal Rumas >
1. skrzynia biegow felicja/favorit co wazne od 1,3 niestety
skrzynie od 1,6 i 1,9 zewnetrznie sie nie roznia wiec tza zaufac
sprzedawcy, polecam skrzynie od 1,3 ze wzgledu na przelozenia,
koszt od 150 do 500 pln
2. dystans zwany kryza koszt niewielki ze znalezieniem moze byc
lekki problemik bo zadko skody z 1,6 lub 1,9 d laduja na
zlomach a w serwisie kosztuje, co do 1,9 pewnosci nie mam,
koszt okolo 50 do 100 pln
3. kolo zamachowe niestety od 1,6 ze wzgledu na mase raczej
do 1,1 bedzie tzeba stoczyc pozatym do 1,1 nie polecam 5,
koszt 100 do 200 pln
4. kompletne sprzeglo od 1,6 koszt 240 pln okolo zalezy
oczywiscie gdzie sie kupi
5. rozrusznik skoda 1,6 co do pasowania od 1,3 nie mam pewnosci
koszt 150 do 500 pln
6. wybierak biegow, mozna kombinowac z zostawieniem trabowego
ale i tak potrzebna jest koncowka skodowska wiec mozna
sie pokusic o zalozenie calego wybieraka od skody.
koszt okolo 50 pln
7. nalezy pomyslec o lekkim zapasie stali ze wzgledu na przerobienie
poduszek trabowych niop i ewentualne mocowanie wybieraka w kabinie.
8. mozna pomyslec przy okazji nad wymiana szklanek krzyzakow
uszczelniaczy poduszek i innych drobnych rzeczy ale to
kwestia stanu auta i jego podzespolow.

koszt realny wersja optymistyczna z nabywaniem czesci tanio to
okolo 700 pln to jest minimum !!! wiec tzeba miec w kieszeni
200 pln wiecej. wersja kosztow idziemy na jakos czyli wszystko
nowe to jest okolo 3000 pln , jest jeszcze wersja kosztow
przemyslana jakosc :) i wtedy wynosi cos kolo 1500 pln.
wiec jesli ktos nadal mysli o 5 ze skody to niech rozwazy
koszty plus to ze to czy przy 1,1 mu jest niezbedny piaty bieg,
wsadzenie 5 to tez jest wiecej zabawy niz wyciagniecie starej
i wsadzenie drugiej. W POLSCE JESZCZE NIE JEZDZI TAKI TRAB. wiec prosze bez pytan jak przerobic poduszke bo nie wiem !!!
jak bede wiedzial napisze.

pozdrawiam

Nie wiem jak mozna jasniej :)

Piotr Bachurski
Gość
Wysłany: 2008-02-03, 09:35   

chlopie a czytales pytanie nr 1??-ludziom sie zygac chce jak sie nie moga konkretnie dowiedziec czegos wiec zamiast sie madrowac i pisac ze ci sie chce zygac to cos konkretnego na temat bys napisal :)

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-02-03, 10:00   

Moglbys sie domyslec, ze link 2 dotyczy skrzyni, a jesli nie napisalem nic ad 1 to znaczy, ze nie wiem/nie mam linka...
Dobra, szkoda temat zasmiecac.....

Piotr Bachurski
Gość
Wysłany: 2008-02-03, 11:31   

wiec to rozwiazane-konkrety najlepiej pisac na forum -nie wiesz nie piszesz proste-ja potrzebuje wiadomosci na temat tego gaznika co na zdjeciach

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-02-03, 18:52   

KRUCA FUKS !!!!

nie kucić mi sie tu w moim temacie na temat skrzyni piątki... Skrzynia piątka jest w trabancie potrzebna jak piate kolo u wozu... Jeździć na czwórce i cieszyć sie że jedzie... Silnik 1,1 jest za slaby, guzik to da, a roboty od groma i koszty wieksze jak trabant...

CO DO tego wtrysku jednopunktowego...
da sie to zalozyć, bo na oko kolektor spasuje, ale po co... Nic to nie da, bo to marny jednopunktowy wtrysk, poza tym, masz tylko część zestawu...
Potrzeba jeszcze pompę paliwa do baku, sterowanie pompą, sterownik wtrysku, przewody paliwowe ciśnieniowe, filtr paliwa do wtrysku, prawdopodobnie sonde lambda i inne duperszwance od wtrysku (czujniki, przeplywomierze itp itd. zaleznie od konstrukcji urządzenia). Czort wie poza tym, czy ten sterownik nie kontroluje tez zaplonu, a wtedy caly uklad zaplonowy do wymiany na ten od polo...

I nic Ci to nie da... Moze oszczednosc paliwa jakie 0,5l/100 ,ale nie koniecznie. Osiągów napewno nie poprawi, bo jednopunkt to taki "elektroniczny gaźnik". Różnica jest dopiero na wielopunktowym wtrysku, bo tam paliwo jest "wstrzykiwane" na końcach kolektora, tuż przy gowicy / przy zaworach. Dzięki temu m.in. "reakcje silnika" na sterowanie gazem są znacznie szybsze, bo paliwo ma minimalną drogę do pokonania, a w przypadku gaźnika/wtrysku 1-pkt, czas dopywu paliwa do gowicy jest duższy - bo paliwo musi "przelecieć" przez caly kolektor, poza tym jest "wysysane" podciśnieniowo (gaźnik), a nie "lane na hama ;-) " jak we wtrysku - tam silnik nie musi "prosić" gaźnika o podanie paliwa, dostaje je poprostu jak na tacy, po dodaniu gazu...

Jak juz sie bawić we wtryski to tylko wielopunkt z golfa 2 1.3

Ale to i tak sie nie oplaca, bo mocy nie przybywa (jezdzilem takim golfem)... Ma nieco lepszy moment obrotyowy, minimalnie lepiej pnie sie pod góre ( w porównianiu do 1,3 gaźnikowego), ale żadnych cudów nie ma... Jedynie zużycie paliwa jest niższe na wielopunkcie niż na gaźniku, no ale jak by ktoś to mial montować dla oszczędności paliwa to by chyba musial jeździć bez przerwy, żeby to się kiedyś zamortyzowalo...

Najprościej i najtaniej, a zarazem różnicę widać najbardziej - dwugardzielowego PIERBURGA zapodać...

papieju
Gość
Wysłany: 2008-02-04, 09:53   

No, a dokumentacja foto z montażu tego gaźnika? Będzie coś z tego? Masz już jakieś dane co do spalania?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-02-04, 13:36   

dokumentacji z montażu nie będzie, bo przy montażu zdjęć nie robiłem ;-)
może wieczór zapodam zdjęcia jak to wygląda zamontowane...
Co do spalania to nie badaliśmy "aptekarsko", ale tak na oko pali tyle samo (tzn. napewno nie pali 10/100 ani 3/100 ;-)

papieju
Gość
Wysłany: 2008-02-04, 13:50   

Ok, same fotki zamontowanego gaźnika, z uwzględnieniem kombinacji z linką gazu, podgrzewaniem kolektora i elektryką - mile widziane, no i jakiś opis

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-02-04, 13:59   

mota, łoglondejta:

http://helmut601.republika.pl/pier.html

wartburger jest w tuż po wymianie rozrządu, uszczelki pod głowicą i innych dupereli, dlatego jest nieco porozbierany ;-) ale dzięki temu więcej widać.

papieju
Gość
Wysłany: 2008-02-04, 14:30   

Czuję niedosyt :)
elektryka - jakie kabelki do czego
widzę że linka gazu jest po tej stronie co normalnie, a co to jest to po drugiej stronie gaźnika, takie białe co wygląda jak na linkę? To właśnie przerabialiście?
No i sprawa kluczowa - na gaźniku są numery - oznaczenie modelowe - poproszę o takowe.

papieju
Gość
Wysłany: 2008-02-04, 14:41   

Aha - co do hamowania silnikiem - 1.3 z roku 1991 nie miały modułu odcinania zasilania przy hamowaniu silnikiem, elektrozawór był fabrycznie spięty z + ze stacyjki - cały czas pod napięciem - sam tak mam. Możliwe że i tu tak trzeba

Piotr Bachurski
Gość
Wysłany: 2008-02-04, 22:56   

hej-wartborgini-dziekuje za wlasnie wyczerpujaca odpowiedz oto mi chodzilo czy to sie da czy sie oplaca i w ogole teraz juz wiem ze to nie ma sobie tym zawracac glowy-moge jak komus potrzeba to sprzedac po atrakcyjnej cenie

co do tego gaznik to gdzie go szukac??-sa jakies modele samochodow gdzie taki gaznik jest??bo moze gdzies na jakis szrotach jakby wiedziec gdzie szukac to by co znalazl-pozdro jeszcze raz dzieki wielkie wartborgini-wiecej takich jak Ty trzeba na forum :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-02-06, 10:49   

co do elektryki - sprawa jest banalna...
elektrozawór tam jest, aktulanie jest podłączony do niego ten sam kabel który lazł do elektrozaworu w orginalnym gaźniku.
W tej chwili nie jest podłączony kabel "czujnika puszczenia przepustnicy/gazu", czyli plus na zawór idzie cały czas, hamowania silnikiem z odcięciem paliwa nie ma, hamuje toto nieco gorzej na samym silniku, ale mały to problem.
Jest tam taka specjalna membrama podciśnieniowa z przełącznikiem i podejrzewam że to ma sterować hamowaniem silnika i prawdopodobnie tam trzeba będzie podłączyć ten kabelek który szedł do tej kotwicy na orginalnym gaźniku.
to co widać z drugiej strony "takie białe na linkę" to tez jest do zamocowania linki. Poprostu, z jednej strony linka może wejść z tyłu, z drugiej strony z przodu, tak jak w wartburgerach były liniki długie i krótkie, i jedna szła z tyłu druga z przodu, tu jest tak samo, z tym że są dwa te "kółka" do zamocowania linki,
Przerobić trzabyło tą łapę trzymająca linkę, bo tam jest inne mocowanie. Trzabyło to urżnąć, wywiercić dziurę ;-) i przyspawać taki kawałek żelastwa coby to sie nie bembelało na boki przy dodawaniu gazu, bo jedna śruba tam tylko jest.

Generalnie, jeśli chodzi o sam gaźnik, to jest stosunkowo łatwy do zdobycia, znacznie gorzej z kolektorem dolotowym...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi