Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
planowanie głowicy (601)
Autor Wiadomość
Kozak
Gość
Wysłany: 2008-01-30, 16:05   

Chciałbym się dowiedzieć ile można splanować głowice w 601 aby uniknąć kolizji z tłokiem. Poza tym chętnie wysłucham opinii nt tych którzy robili takie zabiegi. Trabant ma stosunkowo małe sprężanie więc nie powinno to wpłynąć negatywnie na pracę silnika (spalanie stukowe, samozapłon)

Bross
Gość
Wysłany: 2008-01-30, 16:36   

ten rant na równo możesz ,ale niech inni się jeszcze wypowiedzą.

Kozak
Gość
Wysłany: 2008-01-30, 18:01   

Splanowanie rantu wiąże się z wycinaniem miejsca na tłok

vader
Gość
Wysłany: 2008-01-30, 18:31   

http://img156.imageshack.us/img156/6907/img2412vx3.jpg

http://img20.imageshack.u.../img2414di2.jpg

tak są splanowane moje głowice, prawie na płasko, było też podebrane troszke wnętrze komory żeby tłok nie uderzał czego nie widać przez nagar. Wszystko chodziło elegancko.

Kozak
Gość
Wysłany: 2008-01-30, 21:32   

A jak oceniasz pracę silnika po takim zabiegu?

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-01-30, 21:45   

Ja mam 2mm splanowane i musze powiedziec, ze jest całkiem miło, ale nie należy spodziewać sie cudów. Przed planowaniem szlif + regenerka wału wskazana, jesli juz te czesci nie sa zbyt dobre

vader
Gość
Wysłany: 2008-01-31, 09:04   

silnik był ogólnie w stanie średnim przed założeniem tych głowic, po założeniu zrobił się trochę głośniejszy, miał wyższe obroty maksymalne, to była główna odczuwalna różnica, szybciej też na te obroty wchodził. Tyle pamiętam, z silnika zostały tylko głowice, gdzieś leżą w piwnicy, bo zakładałem później 1.3.

kaziol1
Gość
Wysłany: 2008-02-01, 21:01   

jak splanujesz o 1mm bedzie miekciej chodzil. jak splanujesz o 2,5 to musisz jeszcze wybrac w srodku tam to miejsce co sie tlok w nie chowa i masz tylko tyle ze na 2jce lepiej lackami zakrei ale predkosci nie ma wiekszej i ciut lepiej przyspiesza ( odczuwalne tylko po zalozeniu normalnych glowic). trabant to nie komar w ktorym splanowales glowice i zaraz szedl jak burza.lepiej jest spasowac kanaly zeszlifowac progi i wypolerowac kanaly ale nie na lustro bo sie beda robic kropelki paliwa.papier scierny tak ok 150 idealny.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi